Suora

 • Urheiluruutu
 • Elävä arkisto esittää

Venäläisnaisille kolmoisvoitto kävelyssä

Venäjä otti komean kolmoisvoiton naisten 20 km:n kävelyssä. Euroopan mestariksi käveli ylivoimaisesti Olga Kaniskina, joka löi maannaisensa Anisia Kirdjapkinan yli minuutilla. Pronssimitalin nappasi Vera Sokolova.

urheilu
Olga Kaniskina.
YLE

Naisten kävelykisa avattiin varsin rauhallisella vauhdilla. Kärkiryhmä pysyi ensimmäiset kaksi kilometrin kierrosta kasassa, eikä irtiottoyrityksiä nähty. Kolmannella kierroksella kärkiryhmään oli valikoitunut 15 kävelijää, ja neljän kilometrin väliaikapaikalle tultiin maailman kärkitulosta hallussaan pitävän Venäjän Anisia Kirdjapkinan johdolla.

Viidennellä kierroksella Kirdjapkina ja hänen maannaisensa Olga Kaniskina kiristivät vauhtia, ja kärkiryhmä alkoi harventua. Kirdjapkina ja Kaniskina nykäisivät irtiottoon kuudennella kierroksella ja johto viisihenkiseen takaa-ajoryhmään kuuden kilometrin kohdalla oli kahdeksan sekuntia. Takaa-ajoryhmän kärjessä käveli Portugalin Vera Santos perässään Venäjän Vera Sokolova, Saksan Melanie Seeger sekä espanjalaiset Maria Vasco ja Beatriz Pascual.

Kaniskina päätti lähteä seitsemännellä kierroksella omille teilleen, ja Kirdjapkina putosi hänen kyydistään. Kaniskinan johto kasvoi, ja puolimatkassa ero Kirdjapkinaan oli 10 sekuntia ja takaa-ajoryhmään 40 sekuntia. Kotiyleisön harmiksi takaa-ajoryhmässä mukana ollut Vasco joutui keskeyttämään hieman puolimatkan jälkeen takareiden kramppaamisten vuoksi.

Kaniskina pystyi pitämään yllä tasaisen kovaa vauhtia, eikä Kirdjapkina vastaamaan siihen tahtiin. 12 km:n kohdalla Kirdjapkina oli jäänyt jo 22 sekuntia, ja ero nelihenkiseksi kutistuneeseen takaa-ajoryhmään oli kasvanut lähes minuuttiin. Sokolova ja Seeger tekivät väliaikapaikan jälkeen nykäyksen, johon Santos ja Pascual eivät heti pystyneet vastaamaan.

Sokolova jätti myös Seegerin pian kyydistään ja pyrki tavoittamaan Kirdjapkinaa. 14 km:iin tultaessa Kaniskinan johto Kirdjapkinaan oli 34 sekuntia ja vajaan minuutin päässä taivalsi Sokolova. Neljännelle sijalle oli noussut Pascual, 5 sekuntia Sokolovaa perässä.

18 km:n kohdalla Kaniskinan johto oli kasvanut jo yli minuuttiin. Kirdjapkinan ero Sokolovaan oli 40 sekuntia. Neljäntenä oleva Pascual ei enää pysynyt Sokolovan kannoilla, vaan ero oli kasvanut jo yli 20 sekuntiin. Seeger oli noussut hengittämään aivan Pascualin niskaan.

Kaniskina sai kävellä rauhassa ylivoimaiseen Euroopan mestaruuteen. EM-kulta on 25-vuotiaalle hallitsevalle olympiavoittajalle ja maailmanmestarille uran ensimmäinen. Göteborgin EM-kisoissa 2006 hän käveli hopealle.

Hopeamitalilla palkitaan Anisia Kirdjapkina ja Venäjän kolmoisvoiton täydensi vera Sokolova. 22 matkaan lähteneestä urheilijasta maaliin asti pääsi 16 naista.

20 km:n kävely, lopputulokset

 1. Olga Kaniskina RUS 1.27.44
 2. Anisia Kirdjapkina RUS 1.28.55
 3. Vera Sokolova RUS 1.29.32
 4. Melanie Seeger GER 1.29.43
 5. Beatriz Pascual ESP 1.29.52
 6. Vera Santos POR 1.30.52
 7. Kristina Saltanovic LTU 1.31.40
 8. Ana Cabecinha POR 1.31.48
 9. Ines Henriques POR 1.32.26
 10. Jo Jackson GBR 1.33.33

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat