Evilä viimeisellään finaaliin, Lax yllätti

Tommi Evilä osoitti todelliset kilpailijan hermonsa leiskauttamalla viimeisellä hypyllään sentin karsintarajan päälle. Evilä saa loppukilpailuun seurakseen myös Petteri Laxin, joka oli karsintojen 12:s. Peräti 11 miestä ylitti karsintarajan 8 metriä.

Kuva: YLE

Otto Kilpi oli ensimmäinen suomalaishyppääjä, joka joutui karsinnassa tuleen. Kilpi sai hypättyä varsin mainion hypyn eikä hän jäänyt kauaksi karsintarajasta, 8 metristä. Kilven avaus oli 7,81 metriä.

Tommi Evilä avasi Kilpeäkin paremmin, sillä hän osui hyvin lankulle ja ponkaisi 7,91 metriin. Kauden aikana ailahtelevasti hypänneen Petteri Laxin ensimmäinen ei taasen ollut kohdallaan, sillä hänen hyppynsä kantoi vain 7,48 metriä.

Kilpi osui toisella hypyllään mainiosti lankulle ja ponnisti mittaan 7,90 metriin. Evilä teki varsin tarkkaa työtä toisella hypylläänkin. Hän ponnisti hyppyynsä lankun takaosasta ja laskeutui täsmälleen samaan kohtaan kuin ensimmäiselläänkin. Tamperelaisen tulokseksi merkittiin 7,90 metriä.

Lax onnistui mainiosti toisella hypyllään. Hänen osumansa lankulle oli täydellinen ja hän leijaili todella lähelle karsintarajaa. Lopulta Laxin hyppy jäi vain vaivaiset kaksi senttiä karsintarajasta.

Karsinnan taso nousi varsin korkeaksi eikä Kilpi pystynyt tähän vastaamaan. Hänen viimeinen yrityksensä kantoi 7,78 metriä eikä hän selviytynyt loppukilpailuun. Evilä osoitti huikeat kilpailijan hermonsa viimeisellä hypyllään. Hänen askeleensa osui hyvin lankulle ja hyppy leijaili juuri sopivasti karsintarajan yli 8,01 metriin.

Laxin viimeinen hyppy oli yliastuttu, mutta hänen 7,98 riitti kuitenkin finaalipaikkaan.

Ennätyksekseen peräti 8,66 metriä hypännyt Kreikan Louis Tsatoumas ei kauaa karsinnassa viihtynyt, sillä hän hyppäsi ensimmäisellään 8,17 metriä ja eteni finaaliin. Ensimmäisellään karsintarajan ylittivät myös Italian Andrew Howe, ennätyksensä hypännyt Ruotsin Michel Torneus sekä Ranskan Salim Sdiri. Ranskan Kafetien Gomis ja Espanjan Luis Felipe Meliz ylittivät karsintarajan toisellaan.

Iso-Britannian Chris Tomlinson antoi myrskyvaroituksen muille hyppäämällä toisellaan kauden parhaan tuloksensa, 8,20 metriä. Suurimman yllätyksen teki kuitenkin Espanjan vasta 18-vuotias Eusebio Caceres, joka venytti hypyllään peräti 8,27 metriä. Aikaisemmin espanjalainen oli ylittänyt "vain" 8 metriä.

Sen sijaan Suomessa ahkerasti kilpaillut Tanskan Morten Jensen epäonnistui pahoin karsinassa, sillä hän astui kaikki hyppynsä yli.