Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Mäkelä: Suomen suoritus jää tyydyttävän tasolle

Suomen Urheiluliiton huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelä arvioi Suomen yleisurheilumaajoukkueen suorituksen Barcelonan EM-kisoissa tyydyttäväksi. Mäkelän mukaan isosta joukkueesta löytyi kuitenkin paljon valonpilkahduksia.

urheilu
Jarmo Mäkelä.
YLE

Suomi lähti EM-kisoihin tavoitteenaan kolme mitalia ja neljä pistesijaa. Lopulta Espanjan auringosta heltisi vain yksi mitali ja neljä pistesijaa.

- Suoritus jää tyydyttävän tasolle. Tavoitetta asetettaessa oli syytä lähteä kolmea mitalia hakemaan ja keväälläkin sellainen toive oli. Nyt siihen eivät eväät riittäneet. Ison joukkueen suorituksista löytyy onneksi paljon hyvää. Siitä rakennetaan hyvä ponnistuspohja EM-kisoihin Helsinkiin, Mäkelä sanoi YLE Urheilulle.

Suomalaissuorituksista Mäkelä nosti positiivisina esiin Tero Pitkämäen pronssin lisäksi pistesijat, sekä pikajuoksun ja kestävyysjuoksun uuden tulemisen.

- Teron mitali on tietysti siellä kärkenä, ja nämä pistesijat myös. Pikaviestin Suomen ennätys päätöspäivänä oli yksi kohokohtia. Lisäksi Hannu Hämäläinen ja Jonathan Åstrand nousivat Euroopan huipun tuntumaan, joten pikajuoksu löi itsensä läpi Barcelonassa.

- Kestävyysjuoksusta nostaisin esiin Janne Ukonmaanahon ja Niclas Sandellsin. Nuoret seiväshyppääjät Eemeli Salomäki ja Minna Nikkanen jatkoivat vahvasti Euroopan kärjen tavoittelua. Heittolajeista tuli mitali ja pistesija (Pitkämäki, Korpela), mutta moukarissa myös Tuomas Seppänen on tulevaisuuden nimiä, Mäkelä arvioi.

Suurimmiksi pettymyksiksi Mäkelä listasi kisojen heikon alun, Kinnusen epäonnen kävelyssä ja Osku Torron korkeuskarsinnan.

- Kisat alkoivat nihkeästi. Kaksi ensimmäistä päivää olivat miinusmerkkisiä. Kolmasosa joukkueesta epäonnistui. Jarkko Kinnusen epäonnistumisen ohella Osku Torron suoritus jäi harmittamaan. Odotin häneltä paljon, mutta täällä karsintakisa ei onnistunut. Myös Matti Räsäseltä odotettiin täällä (10 000 m) enemmän, Mäkelä kuvaili.

Jo ennen kisoja keskusteltiin valintajärjestelmän järkevyydestä, kun keihäänheitossa Keihäskarnevaalin voittajalle annettiin suora paikka kisoihin. Harri Haatainen vei karnevaalin, mutta Barcelonassa tuli seinä vastaan. Mäkelä myönsi, että asia noussee jälleen keskustelunaiheeksi Urheiluliitossa.

- Kyllähän siitä on keskusteltu joka vuosi. Näiden tapahtumien jälkeen varmaan puhutaan siitä tänäkin syksynä. Ensi vuonna MM-kisat Daegussa alkavat vasta elokuun 28. päivä. Silloin karnevaalien ajankohta osuu aika kauas kisoista. Valintajärjestelmän onnistumisia oli se, kun niin sanotusti alta riman tähän joukkueeseen valittiin Petteri Lax ja pikaviestijoukkue. Tällä kertaa nuo valinnat osuivat nappiin, Mäkelä totesi.

Mäkelän mukaan Suomen yleisurheilu vaatii yhä kovia satsauksia, jotta kahden vuoden kuluttua Helsingin EM-kisoissa mitalitilasto näyttäisi paremmalta.

- Eurooppalainen menestys tulee vain kovan panostuksen ja satsausten kanssa. Ensisijaisesti urheilijoiden täytyy itse satsata paljon ammattimaisesti ja valmennuksen täytyy tukea sitä. Pikajuoksun ja kestävyysjuoksun nousu ovat mielestäni suoraa seurausta siitä, että he ovat uraansa satsanneet. Pienille maille tämä on ainoa vaihtoehto. Joskus tietysti on lahjakkuuskertymää enemmän kuin muulloin. Hyvä esimerkki on Ruotsi, joka haastoi viime olympiadissa suuria maita, mutta täällä ei ole mennyt niin hyvin, Mäkelä päätti.

Lähteet: Jyri Kivimäki, Barcelona

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat