1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Marvaila: Suomen golf kohti huipputasoa

Golfliiton huippu-urheilupäällikkön Janne Marvailan mukaan suomalaisen golfin on aika ottaa askel seuraavalle tasolle. Se tarkoittaa askelta huippu-urheilun suuntaan.

Kuva: YLE

Marvailan mukaan suomalaisessa golfissa on tapahtunut paljon hyviä asioita.

- Lajissa on vahva huippu-urheilun leima. Yksi syy tähän on se, että golfista tuli olympialaji. Kuuden vuoden päästä näihin aikoihin ollaan niissä kisoissa, ja kilpailunäkökulmasta sinne on tosi lyhyt aika, Marvaila sanoo.

Huippu-urheilujohtajan mielestä huipulle pääsemiseen vaaditaan kauaskatseisuutta ja yhteishenkeä.

- Meidän on luotava nykyisille urheilijoille sellaiset olosuhteet, että he pystyvät keskittymään urheiluun ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti ilman, että tekemisestä tulee kausiluonteista. Koko suomalainen golfyleiso pitää saada puhaltamaan yhteen hiileen ja uskomaan, että meiltä tulee huippuja, jotka menestyvät maailmalla riippumatta kilpailusta, Marvaila näkee.

Marvaila aloitti Golfliiton huippu-urheilupäällikkönä elokuun alussa. Sitä ennen hän työskenteli mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajana.

- Golf ja mäkihyppy kulkevat käsi kädessä asenteen ja mentaalisen tekemisen näkökulmasta. Menestyäkseen pitää suhtautua asioihin samalla tavalla, Marvaila sanoo.

Golfliitto ei ole miehelle suinkaan uusi paikka, sillä hän työskenteli lajin valmennuspäällikkönä vuosina 1995-98.

- Tämä on vähän kuin paluu juurille. Tämä yhteisö on kehittynyt tosi paljon. Meillä on hurjan hyvät mahdollisuudet nimenomaan urheilullisella puolella päästä eteenpäin, Marvaila uskoo.

Myös itse laji ja siihen suhtautuminen ovat muuttuneet 1990-luvun lopun jälkeen.

- Harrastajamäärät ovat kasvaneet. Kun olin täällä töissä 90-luvun puolivläissä, meitä oli kolme työntekijää. Nyt on aika paljon enemmän. Täällä on nyt sellaista näkökulmaa, jossa oikeasti mietitään asioita nuorison, koulutuksen ja valmennuksen näkökulmasta, Marvaila kehuu.