1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomelle loistava taisteluvoitto Israelista

Suomen koripallomaajoukkue avasi voittotilinsä koripallon EM-karsinnoissa huikean trillerin jälkeen. Ahdingosta viimeisellä neljänneksellä Israelin rinnalle noussut Suomi ratkaisi 84-83 (44-48) -voiton yhdeksän sekuntia ennen loppua Gerald Lee juniorin vapaaheitoilla.

Kuva: YLE

Israel pisti avauspuoliskolla Suomen ahtaalle 1-1-pelillä, johon isännillä oli vaikeuksia vastata. Vieraat tulivat myös aggressiivisesti hyökkäyslevypalloihin ja pystyivät rokottamaan niistä useammankin korin.

Yllttäväin elementti Suomen pelissä oli Teemu Rannikon esitys. Italiaa vastaan 27 pistettä heittänyt takamies ei saanut heittoaan uppoamaan lainkaan. Kun Rannikko kolmannen neljänneksen alussa sai neljännen virheensä ja otettiin vaihtoon, pistetili oli yhä avaamatta.

Tämä saattoi yllättää myös Israelin, sillä vastuuta saaneiden nuorten Antti Kanervon ja Sasu Salinin tuoma vauhti kolmannella neljänneksellä nosti Suomen takaisin peliin.

Suomi tuli tauolta todella jähmeästi, ei päässyt lähellekään koria ja heitti huonosti kaukaa. Rannikon neljännen virheen jälkeen Dettmann heitti sisään sekä Rannikon että Salinin, ja peli alkoi aueta.

Erityisesti Salin oli hurjassa tikissä. Hän pelasi vajaat 10 minuuttia, joiden aikana upotti kolme kolmen pisteen heittoa ja yhden kakkosen. Nuorukaisen esityksen huikeudesta kertoo, että viidestä heitosta ottelun aikaan vain yksi ei uponnut koriin.

Aloitusviisikoon heitetty Kanervo osoitti kylmäpäisyyttä ja toi liikkeellään sähinää Suomen peliin.

Petri Virtanen piti Suomen Israelin iholla kolmannen neljänneksen lopulla kahdella kovalla kolmosella, ja summerin soidessa neljänneksen päättymisen merkiksi Iisalon kahden pisteen heitto vei Suomen johtoon 67-66.

Viimeisellä neljänneksellä Israel puristi jo 78-72-johtoon, mutta Suomi taisteli takaisin tuntumaan.

Virtanen toi kahdella vapaaheitolla Suomen tilanteeseen 82-83 14 sekuntia ennen loppua.

Hetkeä myöhemmin Israel hermoili pallon ulos ja Suomi sai sisäänheiton.

Suomen hyökkäyksessä Yaniv Green rikkoi Leetä, jonka hermo piti upeasti vapaaheittoviivalla. Israel pääsi vielä hyökkäämään, mutta kapteeni Tal Bursteinin yritys kolisi rautoihin, ja kotiyleisö sai päästää riemunsa valloilleen.

- Alusta asti meille sanottiin, että nyt pitäisi saada hyökättyä kohti koria ja pisteitä korin alta. Kun jaksoi tarpeeksi kauan painaa, loppuvaiheessa paikkoja alkoi avautua ja mikäs niistä viimeistellessä, kuittasi Lee ratkaisukorinsa.

Viime hetken vapaaheittojakaan Lee (10 pistettä/6 levypalloa) ei osannut jännittää.

- Ei siinä sen kummemmin miettinyt, mikä tilanne on. Oli kaksi ilmaista pinnaa tarjolla, niin totta kai ne pistettiin koriin, silminnähden onnellinen Lee jatkoi.

"Suomi käytti tilaisuutensa hyväkseen"

Suurimmillaan Israel käväisi 11 pisteen johtoasemassa ja Suomi tuntui vain roikkuvan mukana. Vaihtopenkiltä tulleiden kipinöiden myötä Suomen peli roihahti tuleen, jota Israelin päävalmentaja Arie Shrivek osasi pelätä.

- Tiesimme, että ottelusta voi tulla vaikea. Arvonnoista lähtien kaikki ovat puhuneet vain Montenegrosta ja Italiasta, mutta minä olen varoitellut Suomesta ja tätä pelkäsin. Meillä oli alla kaksi isoa voittoa (Italiasta ja Latviasta), joka teki tilanteesta meillekin vaikean. Kun pääsimme johtoon, lopetimme pelaamisen joukkueena, Shrivek murehti.

Suomen kokonaisvaltaista onnistumista kuvastaa hyvin se, että joukkueen vaihtopenkki teki ottelussa kaikkiaan 45 pistettä, kun aloitusviisikko ylsi 39:een.

- Suomi käytti tilaisuutensa hyväkseen ja tapaa, jolla he ottelun voittivat täytyy kunnioittaa. Useammat tulevat muistamaan loppuhetket, mutta minun kirjoissani hävisimme pelin jo aikaisemmin, lisäsi Shrivek.

A-lohkon toisessa ottelussa Montenegro löi Italian 71-62.

Suomi-Israel 84-83 (18-22, 26-24, 23-18, 17-17)

Suomen joukkue:

Shawn Huff 13/5

Petri Virtanen 13/4

Tuomas IIsalo 12/3

Sasu Salin 11/1

Gerald Lee jr 10/6

Tuukka Kotti 9/10

Antti Kanervo 7/1

Antti Nikkilä 5/1

Vesa Mäkäläinen 4/2

Teemu Rannikko 0/1

Mikko Koivisto 0/0

Kimmo Muurinen 0/0

EM-karsintalohko A:n tilanne:

Montenegro 3 0 6

Israel 2 1 5

Italia 1 3 5

Suomi 1 2 4

Latvia 1 2 4