Suora

  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, torstai
  • Ski Tour, miesten 34 km
  • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
  • Pariviesti, Anterselva
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Menestys vaatii järjestelmällistä tukea

MM-sprintin kymmenenteen sijaan voin olla tyytyväinen. Heinäkuun akillesvaivan takia kovan alustan harjoitukset olivat kuitenkin vähissä ja tärkeintä oli saada signaali siitä, että kaikki on fyysisesti kohdallaan keskimatkaa varten. Neljän kevyen päivän jälkeen juoksu tuntui helpolta ja mieli rauhalliselta ennen keskimatkan starttia. Vaikka pitkät välit eivät sujuneet halutusti, oli tulos (16.) ja ero kärkeen täysi kauhistus odotuksiin nähden.

urheilu
Tero Föhr
YLE

Ilmeisesti juoksin liian varmasti virheitä vältellen, kun helpossa kisassa olisi pitänyt uskaltaa pitää yllä reilusti kovempaa vauhtia. Kun häviää yhdeksällä välillä 10-35 sekuntia, niin kertyyhän siitä eroa.

Suomen miesten heikosta tasosta on puhuttu jo usean mitalitta sujuneen arvokisan jälkeen. Syy menestymättömyyteen on selvä: tehdään liikaa virheitä ja juostaan liian hiljaa. Suunnistusta voi hyvin kuvata vertauksella ampumahiihtoon, molemmissa on fyysisen suorituksen lisäksi ratkaiseva erillinen taitoelementti. Suunnistaja tosin “ampuu” jatkuvasti, kun taas ampumahiihdossa ammunta on erillisempi hetki. Samantekevää, miten kovaa kulkee suksella, jos taulut eivät putoa. Oma MM-keskimatka taisi mennä ampumahiihtotermein liian varmistelevaan hiihtoon ennen ampumapaikkaa, rauhalliseen ampumatahtiin ja liiaksi laskeneen sykkeen myötä vielä pyssy tärisi viimeisissä laukauksissa.

Salmen aloittaessa päävalmentajana kaudella 2006, puhuttiin Suomen miesten kovasta ja laajasta tasosta verrattuna naisiin, nyt termit ovat kääntyneet päinvastoin. Molemmat sukupuolet ovat ottaneet henk.koht. MM-mitaleita tasaisesti 1990- ja 2000- lukujen kisoissa, mutta naisiin verrattuna miesten 1-2 mitalistin kisatahti on hyytynyt vuoteen 2007.

Maajoukkueen miesten perusrunko on pysynyt lähes samana jo vuosia. Vaikka puhutaan iltaruskon miehistä ja dinosauruksista, on kokenut porukka pärjännyt viime vuodet parhaiten niin arvokisoissa kuin kotimaassa. 30-35 ikävuotta ei ole kestävyyslajissa este menestykselle, sen todistavat yli 30v. MM-mitalistit myös tämän vuoden kisoissa (Niggli 32v., Andersen 30v.., Nordberg 32v., Öberg 30v., Gueorgiou 31v., Claesson 33v.).

Tavoitellakseen MM-mitalia, tulee tason vakiintua kärkikamppailuun. Vain silloin on edellytyksiä onnistua herkässä MM-mitalijahdissa. Kovin monen suomalaisen perustaso ei vain riitä jatkuvaan menestykseen kaikenlaisissa maastoissa. Viime vuosien osalta puhutaan jälleen lähinnä yli 30v. urheilijoiden listasta. Nuorten miesten nostaminen arvokisoihin tapahtuu heti, kun näyttöjä löytyy maaotteluista ja katsastuksista. Toivottavasti nuoria haastajia löytyy, sillä kovempi kilpailu edustuspaikoista kehittää myös kokenutta kaartia.

Minulle tärkeimmät vuodet aikuisiän kehityksen kannalta olivat ensin varusmiesvuosi Urheilukoulussa, jossa näki sekä suunnistuksen ikäluokan parhaimmiston että muiden lajien menestyjien tekemistä ja asennetta. Seuraava vuosi Tukholmassa ja IFK Lidingössä tarjosi valmentajaksi innostavan olympiavoittajan Anders Gärderudin. Seurassa juosseet kansainväliset huiput opettivat erityisesti, ettei lajin parhaimmisto tee mitään ihmeellistä ja ero heihin on saavutettavissa harjoitusvuosien myötä pitkin pieniä portaita.

Suomen nuorten suunnistajien ongelma on pitkä kilpailukausi, mikä monen kohdalla tarkoittaa lähes viikottaista kilpailemista maaliskuusta lokakuuhun. Milloin harjoitellaan riittävän pitkäjänteisesti, useamman vuoden tähtäimellä? Nyt keskitytään kilpailemaan ja pääosin Suomessa. Katsastukset, seuraviestit ja Huippuliigat vaativat jatkuvaa tulosten tekoa ja juuri lähellä huippua olevat eivät pääse talven jälkeen keskittymään harjoitteluun. Menestykseen vaaditaan aina usean vuoden määrätietoista harjoittelua.

Harjoittelun lisäksi urheilija tarvitsee toimivan tukiverkon (lääkäri, lihashuolto, leirijärjestelyt jne.). Jos seura tai liitto ei tarjoa valmista pakettia, pitää kokonaisuus rakentaa kuntoon itse ja kehitykselle kriittiset vuodet osuvat monella vielä kotoa poismuuton aikoihin. Tärkein vaatimus menestykselle on kova tahto, mutta edes se ei riitä ilman aikaa ja rahaa.

Mistä toimeentulo, jos menestys ei jatku suoraan siirryttäessä nuorista aikuisiin? Opintotuella ammattimainen urheilu tarkoittaa sitkoilua opintojen ja urheilun välillä, sekä tiukan taloudellisen tilanteen sietämistä. Ei-olympialajissa Opetusministeriön urheilijapalkka on käytännössä palkintoraha MM-mitalista. Sille tasolle pitäisi ensin päästä. Itse olen onnekas Puolustusvoimien urheilulle suopean työpaikan ansiosta. Sama kaava toimii monella Keski- ja Itä-Euroopan suunnistajalla, samoin kuin monissa muissa lajeissa. Senkin mahdollistuminen vaati MM-mitalin.

Tero Föhr

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat