1. yle.fi
 2. Yle Urheilu
 3. urheilu

Vakiossa kotivoitot kova sana

Jalkapallon vakioupngilta löytyy tällä viikolla runsaasti ali- tai oikein pelattuja kotivoittoja. Maistuvimmat piikit löytyvät Arsenalista, West Hamista, Hullista sekä Cardiffista.

Kuva: YLE

Arsenal aloitti kautensa hieman varovaisella esityksellä Liverpoolia vastaan. Joukkue onnistui nousemaan maalivahdin suosiollisella avustuksella tasoihin aivan ottelun lopussa. Kokonaisuutena Tykkimiesten hyökkäysosasto on monipuolinen, erittäin taitava ja ennen kaikkea merkittävästi vierasjoukkuetta etevämpi. Blackpoolin peruutellessa Gunnersin pitäisi pystyä luomaan reippaasti laadukkaita maalintekopaikkoja. Kotijoukkueelta ovat edelleen sivussa Djorou alakerrasta, kärki Bendtner sekä mahdollisesti myös Denilson, mutta poissaolot eivät ole tässä kohtaa merkittäviä.

Blackpool oli Wigania vastaan juuri niin vaarallinen kuin ennakoitiin. 4-0 -voitto oli selvä, mutta Laticsin maalivahti avusti todella taitavasti peräti kolmessa maalissa, niinpä lukemat olivat kyllä huomattavasti pelitapahtumia selvemmät. Seasiders on materaaliltaan sarjan heikoin, ja kun samaan aikaan Arsenal kuuluu neljän kärkeen, on tasoero kerta kaikkiaan massiivinen. Ian Holloway tuskin uskaltaa laittaa joukkuettaan hyökkäämään yhtä rohkeasti kuin Wigania vastaan, sillä se olisi itsemurha Arsenalin tasoista joukkuetta vastaan.

Näistä lähtökohdista Arsenalin voitto toteutuu yli neljä kertaa viidestä, joten peliprosentit ovat tässä vaiheessa jopa hieman liian alhaiset. Erittäin usein osuvana kotivoitto on todella hyvä runkovarma.

Hammers hallitsee

Kohteessa neljä pelikansa on reagoinut hieman liikaa avauskierroksen tuloksiin, joten West Ham kannattaa nostaa kupongille usein osuvana varmaideana. Hammers on rankattu ennen kauden alkua hieman Boltonia vahvemmaksi joukkueeksi, ja joukkue on myös saanut lisää vahvistuksia etenkin hyökkäyspäähän sekä keskikentälle. Avauskierroksella West Ham jäi kuitenkin pahasti Aston Villan jalkoihin, ja ajoittaisesta pelin hallinnasta huolimatta hävisi täysin ansaitusti.

Bolton pelasi puolestaan pirteän ottelun Fulhamia vastaan, ja oli hieman epäonninen jäätyään kotona maalittomaan tasapeliin. Trottersin erinomainen kesähankinta Martin Petrov väläytteli heti avauspelissään, ja bulgaarilaiturista tulee varmasti joukkueensa avainpelaajia kauden mittaan.

Tässä pelissä West Ham on kuitenkin kotiedun myötä selvä suosikki, eikä joukkueen avausotteluun kannata reagoida liikaa. Pelikansa on mennyt kuitenkin näin tekemään, niinpä kerran kahdesta osuva kotivoitto on jäänyt selvästi alipelatuksi merkiksi.

Sunderland suosikki

Kohteessa kuusi West Bromwich yrittää pestä kasvojaan kotiyleisönsä edessä, kun Hawthornsille saapuu vieraaksi Sunderland. Harva odotti WBA:n saavan mitään aikaan Chelsean vieraana, mutta joukkueen repsahtaminen 0-6 -selkäsaunaan näytti paikoin erittäin vaaralliselta. Ykkösvahti Scott Carson oli täysin tuuliajolla läpi ottelun, ja nuori WBA-manageri Roberto Di Matteo sai huomata, että Valioliigassa puolustusvirheistä rankaistaan kovalla prosentilla.

Sunderland puolestaan hukkasi 2-0 -johtoasemansa Birminghamia vastaan, kun joukkue joutui pelaamaan yli puolet ottelusta vajaalla. Mustat Kissat on paperilla selvästi laadukkaampi joukkue, ja tasoero riittää tekemään siitä myös varsin selvän suosikin jopa vieraskentällä. Ykköstykki Darren Bent sai maalihanat auki heti avausottelussa, eikä WBA:n repaleinen puolustus varsin todennäköisesti selviä taaskaan ilman takaiskuja.

Kakkonen toteutuu hieman yli neljä kertaa kymmenestä, joten Sunderland on hieman alimerkittynä kelvollinen varmaidea.

Tiikerit tikissä

Seitsemännessä kohteessa Hull on hyvä piikki Watfordin lihassa. Valioliigasta pudonnut Hull on aloittanut kautensa ailahdellen. Viimeksi vieraissa sarjanousija Millwall kylvetti Tiikereitä oikein olan takaa 4-0 -lukemin. Tätä ennen Hull voitti kuitenkin Swansean 2-0 kotonaan. Kokonaisuutena joukkue on kuitenkin selvästi heikentynyt viime kaudesta, eikä se kuulu materiaaliltaan kuin juuri ja juuri sarjan ylempään keskikastiin.

Watford on puolestaan ennakkoon sarjan heikoimpia joukkueita. Seura vältti niukasti putoamisen viime kaudella, mistä suurin kiitos lankeaa varsin hyville lainapelaajille. Nyt nämä miehet ovat käytännössä kaikki poissa Hornettien vahvuudesta, ja joukkue on ringiltään todella kapea ja ennen kaikkea heikko. Watfordin täytyy onnistua vahvistamaan rivejään lainapelaajilla vielä jatkossa. Kausi alkoi motivaatiota nostattavalla vierasvoitolla nousija Norwichista 3-2, mutta viime viikolla joukkue tötöili voiton tasuriksi kotonaan Coventrya vastaan. Hornets on lisäksi viime kausina ollut tunnetusti varsin vaisu vierailija.

Hull voittaa ottelun lähes kuusi kertaa kymmenestä. Vakiokansa ei ole uskaltanut luottaa kotijoukkueeseen ja on hieman häikäistynyt Watfordin kelvollisesta kauden aloituksesta, niinpä kotivoitto on jäänyt kymmenisen prosenttia alimerkatuksi. Hullista otetaan maistuva piikki.

Robins rosvoaa pinnat

Kohteen yksitoista Bristol City on hyvä varmavalinta Barnsleya vastaan. Tälle kaudelle muutamia muutoksia läpikäynyt Bristol on avannut kauden odotettua selvästi vaisummin, sillä voittoa ei tilille ole vielä napsahtanut – viimeksi pisteet jaettiin Doncasterin vieraana. Joukkueen ruoriin tarttui täksi kaudeksi Readingissa vahvaa työtä tehnyt Steve Coppell vain poistuakseen seurasta yhtä nopeasti – nyt Robinsia manageroi Keith Millen. Joukkue vahvistui myös yllättäen Pompeyn ja maajoukkueen ex-maalivahdilla David Jamesilla. Loukkaantumiset ovat vaivanneet joukkueen alkukautta, mutta materiaaliltaan City sijoittuu kuitenkin ylempään keskikastiin.

Barnsley puolestaan voitti viime kierroksella melko kehnon Crystal Palacen 1-0. Tykes kävi kesällä läpi suuria muutoksia pelaajistonsa suhteen, sillä käytännössä puolet avauksen miehistä jättivät seuran. Hankinnat ovat kuitenkin olleet ihan mukiinmeneviä, niinpä joukkue taistelee tälläkin kaudella vastaavista sijoituksista kuin edellisenä – Barnsley on alempaa keskikastia.

Kotijoukkueen kuuluu olla tasoeron vuoksi selvä suosikki otteluun, ja ykkönen toteutuukin pitkälle päälle kerran kahdesta. Vakiokansa on pelannut kohteen käytännössä kohdilleen, niinpä Bristol City on hyvä suosikkipiikki.

Bellamy pelotteena

Viimeisessä kohteessa Cardiff saa varmavalinnan, kun se kohtaa kotonaan Doncasterin. Walesilaisnippu avasi kauden tasurilla Sheffield Unitedin kanssa, jota seurasi viime kierroksen vierasvoitto Derbystä 2-1 -numeroin. Joukkue ei ole muuttunut aivan älyttömästi viime kaudesta, jolloin se pelasi aina nousufinaalissa asti. Kärjestä Michael Chopra on poissa, mutta joukkue teki viikolla jättikaappauksen, kun Manchester Citystä lainattu Walesin oma poika Craig Bellamy liittyi joukkueen vahvuuteen. Materiaaliltaan Cardiff on parempi ja taistelee tälläkin kaudella pudotuspelipaikoista.

Doncasterin kausi on alkanut niin ikään voitolla ja tasapelillä, tosin vastukset ovat eittämättä olleet ainakin luokkaa Cardiffia köykäisempiä. Viimeksi Bristol Cityä vastaan Rovers nousi tasoihin vasta aivan ottelun loppuhetkillä Billy Sharpin rankkarilla. Materiaaliltaan Doncaster kuuluu tasaiseen keskikastiin.

Kotivoitto toteutuu lähes kaksi kertaa kolmesta, niinpä ykkönen on jäänyt hieman alipelatuksi. Tässäkin kohtaa kyseessä on suhteellisen usein osuva merkki, niinpä Cardiff jätetään levollisin mielin varmaksi.

Vihjerivi (6+0):

 1. Arsenal – Blackpool

1

 1. Stoke – Tottenham

12

 1. Everton – Wolves

1

 1. West Ham – Bolton

1

 1. Birmingham – Blackburn

X2

 1. WBA – Sunderland

2

 1. Hull – Watford

1

 1. Crystal P – Ipswich

12

 1. Norwich – Swansea

1X

 1. Reading – Nottingham

12

 1. Bristol C – Barnsley

1

 1. Burnley – Leicester

1X

 1. Cardiff – Doncaster

1