Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kaksinkertainen Tourin voittaja hävisi taistelun syöpää vastaan

Kaksinkertainen pyöräilyn Ranskan ympäriajon voittaja Laurent Fignon on kuollut. Pyöräilijän vaimo kertoi tiistaina, että 50-vuotias Fignon on hävinnyt taistelun syöpää vastaan.

urheilu
EPA

Fignon voitti Ranskan ympäriajon vuosina 1983 ja 1984. Hän oli lähellä voittaa myös vuonna 1989, mutta kärsi 8 sekunnin tappion Greg LeMondelle Tourin historian kovimmassa voittotaistelussa. Ranskan ympäriajon lisäksi Fignon voitti muun muassa Italian ympäriajon vuonna 1989 ja lukuisia muita klassikkokilpailuja.

Lempinimeltään "Professori" tunnettu Fignon oli aktiivisesti mukana pyöräilyssä 11 vuotta kestäneen ammattilaisuransa jälkeenkin. Hän toimi muun muassa Ranskan ympäriajon konsulttina vuosina 2009 ja 2010 ja toimi France 2 –kanavan kommentaattorina vuodesta 2006 lähtien.

Vuonna 2009 Fignon ilmoitti, että hänellä on pitkälle levinnyt suolistosyöpä ja joutuvansa käymään kemoterapiahoidoissa. Tästä huolimatta hän kommentoi Touria myös kuluneena kesänä, vaikka syöpä vaikuttikin jo hänen äänijänteisiinsä.

- En halua kuolla 50-vuotiaana. Tiedän ainoastaan sen, että syöpäni ei ole levinnyt. Taistelen yhä, Fignon totesi vielä kesän alussa.

Fignonin hienoa uraa varjosti dopingkäry -80-luvun loppupuolella. Ranskalainen tunnusti aineiden käytön kirjassaan, mutta ei uskonut suoralta kädeltä näiden aiheuttaneen syöpää.

- Tuohon aikaan kaikki käyttivät aineita. Mutta on mahdotonta tietää, miten laajasti doping vahingoitti. Ehkä ne, jotka selvisivät vuodesta 1998, jolloin tapahtui paljon äärimmäiseä asioita, saavat syövän 10 tai 20 vuotta myöhemmin. Vaikea sanoa, Fignon kirjoitti.

Lähteet: YLE Urheilu - AP - AFP - cyclingnews.com

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat