Suora

  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Katowice Minor CS:GO
  • Hiihdon Suomen Cup viestit
  • Lentopallon Challnege-cup:PerPo - Poitiers
  • Lentopallon CEV-cup: VaLePa - Kladno
  • Supercoppa Juventus - Milan
  • Jalkapallon Italian cup, Supercoppa Juventus - Milan
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hurjat NHL-kaappaukset tekivät SKA:sta suosikin

Itä-Euroopan jääkiekkoliiga KHL:n läntisessä konferenssissa on alkavalla kaudella vain yksi suosikki. Kovia satsauksia tehnyt SKA Pietari romahti viime kaudella pudotuspeleissä, mutta nyt satsaus on sitä luokkaa, että vain mestaruus kelpaa. Lännessä haastajia ei ole jonoksi asti.

urheilu
Jevgeni Nabokov.
YLE

SKA Pietari - vain mestaruus kelpaa

Viime kaudella konkaripitoinen pietarilaisnippu taisteli runkosarjan voitosta loppuun asti Salavat Julajev Ufan kanssa, mutta jäi kakkoseksi. Suurin katastrofi oli kuitenkin edessä, sillä läntisen konferenssin ylivoimainen suosikki putosi heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Riian Dynamolle. Sekä SKA:n että KHL:n puheenjohtaja Aleksander Medvedev veti tästä johtopäätöksensä, mikä on näkynyt siirtomarkkinoilla.

Tulijoiden lista on vakuuttavaa luettavaa. Maalivahdeiksi hankittiin San Josesta Jevgeni Nabokov ja Tshekin maajoukkuevahti Jakub Stepanek. Puolustukseen löydettiin muun muassa NHL:stä Denis Grebeshkov, Lokomotivista Vitali Vishnevski ja Moskovan Dynamosta Dimitri Vorobjev. Hyökkäyskin vahvistui muun muassa Maksim Afinogenovin (Atlanta), Tony Mårtenssonin (Linköping), Mattias Weinhandlin (Moskovan Dynamo, kuvassa) ja Konstantin Panovin (Lada Toljatti) myötä.

Kun listaan lisää vielä viime kauden tehokkaimman ketjun (Aleksei Jashin, Maksim Sushinski ja Petr Cajanek) sekä muun muassa konkaripakki Sergei Zubovin, ei tarvitse ihmetellä Aleksander Ovetshkinin kritisointia KHL:n ”palkkakatosta”. Jos NHL ei hyväksy Ilja Kovaltshukin sopimusta, hänkin voi olla vielä tulossa SKA:n riveihin. Olipa Kovaltshuk mukana tai ei, Ivan Zanatan valmentama joukkue on suosikki numero yksi - ainakin paperilla.

Lokomotiv Jaroslavl - Suikkasella nimekäs nippu

Kai Suikkanen luotsasi varsin nimettömän TPS:n Suomen mestariksi. Jos hän luotsaa Lokomotiv Jaroslavlin KHL:n mestaruuteen, nimettömästä joukkueesta ei sen sijaan voida puhua. Harjoitusotteluiden perusteella näyttäisi siltä, että SM-liigan arvokkain pelaaja, Jori Lehterä aloittaa kauden kolmosketjun keskellä.

NHL:stä siirtynyt Pavol Demitra (kuvassa) oli yksi nimekkäimmistä KHL:ään tulijoista täksi kaudeksi, ja hän muodostanee Josef Vasicekin kanssa ykköstutkaparin. Kakkosketjun runkona puolestaan toiminee viime kaudella läpilyönyt tulevaisuuden kaksikko Gennadi Tshurilov-Aleksander Galimov. Lehterän rinnalla saatetaan alkukaudella nähdä Konstantin Rudenko ja Ivan Tkatshenko.

Lokomotivin puolustus koki kovan kolauksen, kun kokenut johtohahmo Vitali Vishnevski lähti SKA Pietariin. Tilalle saatiin kuitenkin Moskovan Dynamossa vahvan kauden pelannut Karel Rachunek. Pari viime kautta joukkueen ykkösmaalivahtina toiminut Georgi Gelashvili puolestaan lähti Magnitogorskiin. Tilalle saapui Moskovan Spartakista Saksan maajoukkuemaalivahti Dimitrij Kotschnew. Viime kaudella konferenssifinaalissa HC MVD:lle taipunut Lokomotiv on SKA:n ykköshaastaja läntisessä konferenssissa.

OHK Dynamo - Znaroksin yllätysryhmä pitkälti kasassa

HC MVD oli viime kauden superyllättäjä. Se oli todella lähellä jymypaukkua jäätyään vain voiton päähän koko liigan mestaruudesta. Varsin nimetön joukkue kasvoi latvialaisen Olegs Znaroksin käsissä todella yhtenäiseksi nipuksi, mikä oli tuoda jättipotin. Moskovan Dynamon ja MVD:n fuusion seurauksena syntyneen OHK Dynamon pelaajarunko on lähes sama kuin MVD:n viime kauden joukkue.

Merkittävimmät vahvistukset ovat Röglestä siirtynyt slovakkipuolustaja Dominik Granak, Tony Salmelaisen viime kauden tutkapari Juraj Kolnik ja toinen Dynamosta fuusioseuraan jäänyt pelaaja, suomalaislaituri Leo Komarov (kuvassa). Isoja nimiä ovat myös pudotuspeleissä loistaneet Aleksei Tsvetkov ja Aleksei Ugarov sekä puolustaja Martin Strbak.

Joukkueen tuki ja turva on MVD:ssä hienon kauden ja etenkin pudotuspelit pelannut kanadalaismaalivahti Michael Garnett. Kun joukkue edessä on pysynyt lähes täysin kasassa, romahduksesta ei liene pelkoa. Etenkin SKA on vahvistunut niin valtavasti, että suosikin asemaa fuusioseura ei saa. Joka tapauksessa se on vahva haastaja.

Muu Moskova - Dominik Hasek kerää katseet

Muut moskovalaisjoukkueet, Spartak, TsSKA sekä Moskovan kupeessa Mitistshissä majaansa pitävä Atlant ovat yllä olevan kolmikon varteenotettavimmat haastajat. Kaikki kolme näistä ovat hankkineet mielenkiintoisia vahvistuksia.

Koko kauden mielenkiintoisimman hankinnan teki Spartak, kun se ilmoitti pestanneensa 45-vuotiaan tshekkimaalivahdin Dominik Hasekin (kuvassa). Viime kaudella tämä elävä NHL-legenda torjui Pardubicen Tshekin mestariksi torjunut Hasek takaa muutoin verrattain nimettömän joukkueen pysymisen otsikoissa. Milos Rzhiga on tehnyt hyvää työtä päävalmentajana joukkueessa, jonka ulkomaalaiskiintiö täyttyy Hasekin lisäksi neljällä slovakkipelaajalla.

Stanley cup -voittaja Sergei Nemtshinovin valmentama TsSKA hankki puolestaan maalilleen kanadalaisen Steve Valiquetten, jonka ura polki paikallaan New York Rangersissa. Kovia värväyksiä olivat myös Magnitogorskissa tiensä päähän tullut Jan Marek, tämän kanssa TsSKA:n riveihin siirtynyt Nikolai Pronin sekä kolme muuta tshekkiä, puolustajat Petr Caslava ja Karel Pilar ja hyökkääjä Tomas Netik. Lisäksi Peter Stastnyn kovaotteinen poika Yan tuli Pohjois-Amerikasta.

Mikko Luomasta irti päässyt Atlant puolestaan teki Pohjois-Amerikassakin huomiota herättäneen värväyksen hankittuaan Chris Bourquen. AHL:n pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Ray Bourquen poika on roikkunut viimeiset kolme kautta aivan NHL:n porteilla, mutta ura ei ole Washingtonissa tai Pittsburghissa auennut. Atlant on muutenkin uudistanut rajusti miehistöään, joten alkukausi voi mennä yhteispeliä harjoitellessa.

Loput - nouseeko Minskin Dynamo pudotuspeleihin?

Läntinen konferenssi on selvästi itäistä tasaisempi, ja pudotuspelipaikoista tullee hurja taistelu. Heittopusseja on vaikea etsiä, ellei sellaiseksi laske KHL:n kovanaamajoukkueena tunnettua Vitjaz Tshehovia, jonka riveissä pelaavat muun muassa Chris Simon ja liigan sekopäänä pidetty Darcy Verot.

Minskin Dynamo laittoi suomalaisensa kilometritehtaalle ja hankki tilalle vain Hannu Pikkaraisen. Hankinnat ovat kuitenkin mielenkiintoisia. Pikkaraisen lisäksi Ruotsista siirtyivät taitavat puolustajat David Petrasek (HV71) ja Tomas Mojzis (Modo). Viime kaudella pudotuspeleihin edenneestä Baris Astanasta seura hankki kentällisen tekijämiehiä (Josef Stümpel, David Nemirovsky, Konstantin Glazatshev, Maksim Spiridonov ja Peter Podhradsky).

Mainion kevätkauden pelannut Riian Dynamo puolestaan uudisti koko maalivahtitroikkansa. Lukossa kevään pelannut Mikael Tellqvist (kuvassa) kamppailee ykkösvahdin paikasta AHL:stä saapuneen Chris Holtin kanssa Edgars Masalskisin siirryttyä laajennusjoukkue Jugraan. Julius Suplerin valmentama latvialaisjoukkue menetti ykköstykkinsä Marcel Hossan ja Martin Kariyan, joten odotukset ovat varsin maltilliset - ainakin ulkopuolisen silmin.

Läntinen konferenssi

Bobrov-divisioona OHK Dynamo (Leo Komarov) Dinamo Riika SKA Pietari Spartak Moskova TsSKA Moskova

Tarasov-divisioona Atlant Vitjaz Tshehov Dinamo Minsk (Hannu Pikkarainen, Mika Oksa) Lokomotiv Jaroslavl (Kai Suikkanen, Jori Lehterä) Severstal Tsherepovets Torpedo Nizhni Novgorod

Lähteet: YLE Urheilu / Ilkka Palomäki

Suosittelemme

Tuoreimmat