Suora

  • Elävä arkisto esittää

Blues - "hullun" Petri Matikaisen joutsenlaulu

Petri Matikaisella on edessään viimeinen kausi Bluesin päävalmentajana jääkiekon SM-liigassa. Matikainen haluaa päättää aikakautensa Espoossa kunnioitettuna valmentajana - ja Suomen mestarina. Espoolaisjoukkue on edelleen nuori, mutta samaan aikaan kokenut.

urheilu
Petri Matikainen.
YLE

Viime kausi oli Espoossa pettymys, kun Kärpät päätti Bluesin kauden jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vieraissa peli kulki, mutta kotikaukalossa Blues oli liigan heikoimpia joukkueita. Joukkue ei ole pariin kauteen ollut enää yhtä tasokas kuin hopeakeväänä 2008. Joukkue on yhä varsin nuori, mutta Matikainen määrittelee nuoruuden kaukalossa eri tavalla.

- Pelaajamme ovat nuoria, mutta en voi pitää heitä enää nuorina, vaikka he ovat syntyneet 1990-luvulla tai vuonna 1989. Heillä on yli sata liigapeliä vyöllään ja he ovat kokeneet aika monia juttuja. He ovat minulle pelaajia, ja me emme enää ole sillä tavalla nuori joukkue, Leijonien valmennusjohtoonkin pestattu Matikainen huomauttaa.

Ykkösmaalivahtina jatkaa Iiro Tarkki, joka on noussut maajoukkuekuvioissa SM-liigan ykköseksi. Viime kausi oli kuitenkin tietyllä tavalla pettymys, sillä SaiPasta siirtynyt veljesparin nuorempi painos ei pystynyt torjumaan joukkuettaan pitkälle. Tarkki on selkeä ykkönen kolmen nuoren haastajan edessä.

”Jere on hieno mies kopissa ja kentällä”

Puolustuksesta lähtivät muun muassa Miika Huczkowski ja Branislav Mezei. Tilalle pestattiin Kärpissä luottomiehen rooliin noussut Oskari Korpikari, Ville Varakas sekä korkean profiilin hankinta, Jere Karalahti. 35-vuotias kohupakki on viettänyt kaksi edellistä kautta Saksassa. Matikainen on ollut enemmän kuin tyytyväinen Karalahden panokseen kesän aikana.

- Olen ollut erittäin tyytyväinen Jereen. Hän on kuin nuori varsa. Hän tulee hallille iloisena, heittää juttua ja tekee jäällä asiat hyvin. Hän rauhoittaa joukkuetta aivan selkeästi vaikeilla hetkillä omalla kokemuspohjallaan, Matikainen ylistää.

- Jere on hieno mies kopissa ja kentällä. Hän on äijien äijä, ja hän tuo paljon hyvää tähän meidän juttuumme, joukkueen 23-vuotias kapteeni Toni Kähkönen säestää.

Vuosien mittaan hieman hidastunut Karalahti on paitsi pelillinen vahvistus myös melkoinen roolimalli joukkueen nuorille. HIFK-kasvatin kuti on edelleen melkoinen pelote ylivoimassa. Kun Ville Lajunen nousi viime kaudella liigan kiekollisten puolustajien eliittiin, Bluesilta ei puutu erikoisosaamista sillä saralla.

Hanakasti, joskin välillä melko epätarkasti laukova Lajunen on ottanut tasaisia kehitysaskeleita vuodesta toiseen. Liike on edelleen hieman verkkaista, mutta kiekon kanssa Lajunen tekee oikeita ratkaisuja hyvällä prosentilla. Viime kaudella tulokkaana hyviä askeleita ottanut Aleksi Laakso on samankaltaisessa kehitysputkessa.

Korpikari ja Santeri Heiskanen ovat arvokkaita työjuhtia puolustuksessa, ja Mikael Kurkikin on liigatasolle vakiintunut tekijä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Blues joutuu kamppailemaan myös loukkaantumisten kanssa. 19-vuotias Kristian Näkyvä ja vasta 18-vuotias Jani Hakanpää saanevatkin omat saumansa kauden mittaan.

Bluesille on ollut tyypillistä viime vuosina, että joku laadukkaasta nuorten kaartista nousee kauden mittaan uudelle tasolle. Toissa kaudella sen teki Toni Kähkönen, viime kaudella (viimeistään) sen teki Ville Lajunen. Tällä kaudella uuden askeleen ottaa Matikaisen mukaan sentteri Tomi Sallinen, jota on ehditty vertailemaan muun muassa Jere Lehtiseen.

- Tomi Sallinen tulee tällä kaudella lyömään itsensä läpi. Ei nyt välttämättä ihan liigan keskushyökkääjien eliittiin, mutta tulevina vuosina hän tulee kolkuttelemaan maajoukkueen portteja, jos vain kehitys jatkuu. 1989 syntynyt kaveri ja 150 peliä vyöllä - siinä on mies, jota kannattaa seurata, Matikainen vinkkaa.

”Molemminpuolinen kunnioitus, kun nostelemme kannua”

Kärkihyökkääjistä Erkki Rajamäki, Juuso Puustinen, Jaakko Uhlbäck ja Toni Mäkiaho vaihtoivat maisemaa. Korvaajia hankittiin harkiten, sillä vain HPK:sta saapunut Jari Sailio ja HIFK:n punanutun Bluesin siniseen vaihtanut Arttu Luttinen saapuivat ulkopuolelta.

- Olen ollut tosi tyytyväinen esimerkiksi Sailion tekemiseen. Hänestä näkee, että hän on ollut voittavissa organisaatioissa. Hän on helvetinmoinen työhevonen meille, ja tärkeä pelaaja, Matikainen kehuu.

Käytännössä vahvistukseksi voidaan laskea myös sentteri Jarkko Immonen, jonka viime kausi päättyi aikaisin. Harjoitusotteluissa väkevästi esiintynyt Immonen on yksi potentiaalisista tähdistä SM-liigaan tälle kaudelle. Immonen, Stefan Öhman, Tomi Sallinen, Camilo Miettinen, alkukauden sivusta seuraava Joonas Nättinen ja Jani Lajunen takaavat tarvittavan syvyyden keskushyökkääjäsektorille.

Petri Lammassaarella on samankaltainen tilanne kuin Immosella. Viime kausi meni piloille vammojen takia, mutta tällä kaudella odotukset ovat korkealla. Lammassaari, Luttinen ja viime kaudella 21 maalia paukuttanut Kähkönen muodostavat laiturikolmikon, jolta on lupa odottaa jopa 50-60 maalia, jos kaikki pysyvät terveenä.

Tomi Sallisen lisäksi myös 22-vuotiasta Roope Rantaa kohtaan odotukset ovat kasvaneet. Jos Blues välttyy kerrankin loukkaantumissumalta, hyökkäysmateriaali on varsin kova. Harjoitusottelut ovat menneet vaihtelevasti, mutta Matikaisella on kova luotto joukkueeseensa. Neljättä kauttaan Bluesin päävalmentajana toimiva Matikainen haluaa jättää tietynlaisen perinnön jälkeensä.

- Haluaisin, että sinne jäisi sellainen ajatus, että se hullu Matikainen oli tavallinen jätkä, mutta se laittoi oikeasti kaiken peliin ja yritti opettaa pojille kaiken, minkä se tiesi. Olisi hyvä, jos hommassa olisi molemminpuolinen kunnioitus keväällä, kun nostelemme kannua, Matikainen sanoo ilmeenkään värähtämättä.

Lähteet: YLE Urheilu / Ilkka Palomäki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat