Suora

  • Katowice Minor CS:GO
  • Jääkiekkokierros
  • Suomen Urheilugaala
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Jokerit löysi vihdoin sydämen ja järjen

Jokerit on nykyään enemmän joukkueen näköinen SM-liigajoukkue kuin pitkiin, pitkiin aikoihin. Omaan pistepussiin pelanneet ”tähtipelaajat” on ulostettu joukkueesta, ja nykyvire lupaa taistelevampaa ja yritteliäämpää helsinkiläisjoukkuetta. Eri asia on, mihin se loppupeleissä riittää tasaisessa liigassa.

urheilu
Jukka Hentunen teki viime kaudella eniten täysosumia (28) liigassa.YLE

Uunituoreen toimitusjohtajan Jarmo Kekäläisen ja kuuden mestaruuden liigavalmentajan Hannu Jortikan välinen yhteistyö on nytkähtänyt hyvissä merkeissä liikkeelle – olkoonkin, ettei toistaiseksi ole pelattu vielä ensimmäistäkään SM-liigakoitosta. Organisaation ryhtiliike on ollut joka tapauksessa ilmeinen.

Jokerit oli paras suomalaisseura jääkiekon European Trophy -turnauksessa. Viides tila sai Jortikan murahtelemaan, mutta matka Zell am Seehen oli muutoin antoisa, sillä Itävallan-reissu hitsasi liigakauden 2001-02 Suomen mestareita yhteen.

Jokerit on tehnyt pelaajahankinnoilla pientä ja tarvittavaa hienosäätöä kesän aikana tiettyihin ruutuihin, jotka jättivät toivomisen varaa viime pettymyskauden (10:s) jäljiltä. Vastuuvalmentaja Hannu Jortikan tehtävä on ottaa maksimaalinen hyöty irti Jokereiden koneesta.

- Eihän kukaan valmentaja ole koskaan täysin tyytyväinen miehistöönsä. Ei paketti ole vielä valmis, mutta näillä resursseilla mennään nyt eteenpäin, ja turhat pulinat pois. Olen kuitenkin ottanut ilolla vastaan ne uudet hankinnat, mitä olemme tehneet.

Sydän ja järki palanneet kuvioihin

Vaikka loukkaantumiset sotkivatkin osaltaan Jokereiden pakkaa edelliskaudella, niin tuskin se tulee tekemään enää kauden aikana mystisiä sokkohankintoja. Asennevammaisen Michael Nylanderin ja surkimushyökkääjä Bates Battaglian floppihankinnat sotkivat nimittäin pahasti joukkueen kemian viime kauden lopussa.

- Joukkue tulee takuulla elämään jonkin verran, mutta tästä eteenpäin ryhmään hankitaan sydämellä ja järjellä pelaajia, muistutti turkulaisvalmentaja, joka tuli kesken viime kauden hätiin, kun Jokerit kävi liigan pohjalla.

Jokerit on pyrkinyt ensiaskeleilla määrätietoisesti liikkuvampaan ja kiekollisempaan jääkiekkoon. Kaiken kaikkiaan helsinkiläisjoukkueen treenipelien signaali on ollut se, että nyky-Jokerit puolustaa ja liikkuu kaukalossa paremmin.

- Uudet pelaajat, jotka on hankittu Jokereihin, edustavat tietysti tätä tyyliä. Turha tässä silti on lähteä uhoamaan, että kaikki asiat olisi tehty paremmin ja enemmän mitä aikaisemmin. Näitä kuulee ihan tarpeeksi monien sanomana. Teot puhukoot puolestaan, jyrisi ”Jortsu”.

Jortikka ei hae avioliittoa

Hannu Jortikka ja Jarmo Kekäläinen ovat molemmat tyytyväisiä tuoreeseen yhteistyöhön, jossa kaksi vahvaan kiekkopersoonaa yrittää luotsata helsinkiläisseuran monen harhavuoden jälkeen taas menestyslähteille.

- Kekäläinen on tuonut omanlaista ajattelumalliaan. Hänen toiminnassa paistaa läpi ammattimaisuus. On turha lähteä vertaamaan ihmisiä ja asioita toisiinsa. Hänellä on oma lähestymistapa ja asioita tehdään huolella, raportoidaan tarkasti. Pelaajista keskustellaan nyt paljon, kuvasi Jortikka esimiehensä ensielkeitä Jokerien organisaatiossa.

- Me molemmat haemme Jokereiden parasta. Ei tässä tarvitse mitään avioliittoa hakea. Minä olen ainakin hirveän tyytyväinen, että hän on tullut mukaan. Minun työsarkani on helpottunut ja samalla selkeytynyt monessa suhteessa, kiitteli Jortikka.

Ossi Väänäsen paluu Jokereiden peräpäähän oli liigatasolla huippuvärväys. Jeremy Dehner sekä nuoret Tommi Kivistö ja Teemu Eronen kantavat puolustuksessa paljon vastuuta, varsinkin kun Simo Mälkiä on sivussa polvileikkauksen jäljiltä ainakin joulukuuhun asti.

Palaavatko Kauppinen ja Niemi omalle tasolleen?

Puolustuksessa Marko Kauppiselta ja Antti-Jussi Niemeltä on lupa odottaa melkoista otteiden kohentumista edelliskauteen. Avainpelaajien, pitkien sopimuspelaajien kavereilta voi ja pitää odottaa asianmukaista työpanosta.

- Minä olen ollut ainakin tyytyväinen kaksikon peliesityksiin ennen kauden alkua. Nyt tietysti sitten sarjapelit näyttävät lisää. Pitkä ja raskas kausi on edessä, ei tässä vielä voi jakaa välitodistuksia, Jortikka tuumi.

Jokerien puolustus ei yllä kokonaisuudessaan liigan eliittiin. Kun huomioidaan lisäksi se, että KalPasta tullut Mika Järvinen ja viime kauden kakkostorjuja Mikko Strömberg eivät täytä ennakkoon huippumolareiden kriteereitä, niin pelkästään laadukas hyökkäys ei nosta vuonna 1967 perustettua jääkiekkoseuraa SM-liigan suursuosikkien joukkoon.

Nokelaisella aivotärähdys, Ridalla nivusvamma

Jukka Hentunen, Esa Pirnes, hitaasti itseään kuntouttava Ben Eaves, supertulokas Teemu Pulkkinen, Janne Lahti sekä loukkaantuneet Petteri Nokelainen ja Jani Rita edustavat joukkueen kärkihyökkääjiä.

Jokipojista tullut Antti Kerälä on mielenkiintoinen tuttavuus. Mihin 23-vuotiaan Mestiksen mestarin rahkeet riittävät liigassa? Hopea-HPK:sta siirtynyt Ville Hämäläinen, 29, saalisti KalPassa kaudella 2007-08 lupaavat tehot 14+18. Toissavuotinen olkapäävamma toi uralle kuitenkin takapakkia. Miten Calgaryn NHL-varaus sopeutuu Jortikan kiekkokouluun?

Tulevan liigakauden yksi merkkipaaluista on 5. päivä helmikuuta Olympiastadionilla pelattava ulkoilmaottelu Jokereiden ja HIFK:n välillä. Stadionille on varattu hulppeat 30 000 paikkaa talviklassikon jääkiekkojännäreille.

SM-liigakausi lähtee puolestaan liikkeelle torstaina 16. syyskuuta pelattavalla HIFK-Jokerit –koitoksella. Arkkivihollisten kohtaaminen ei jätä ketään kylmäksi.

Lähteet: YLE Urheilu / Timo Uusitalo

Suosittelemme

Tuoreimmat