Suora

  • Elävä arkisto esittää

Jauhojärvi: Rahoituksen jäljillä

Monesti olen saanut palautetta, varsinkin heikosti sujuneiden kisojen jälkeen, siitä kuinka me hiihtäjät reissaamme veronmaksajien rahoilla ympäri maailmaa ja Eurooppaa. Näiden muutamien kateellisten kiusaksi selvitin mistä rahoituksemme oikeasti koostuu.

urheilu
Sami Jauhojärvi
YLE

Yleisesti Suomessa liikunnan ja urheilun valtion rahoitus tulee lähes kokonaan veikkausvoittovaroista eikä verorahoista. Vuonna 2002 säädetyssä laissa urheilun ja liikuntakasvatuksen osuudeksi määritellään 25 prosenttia veikkauksen tuotosta.

Tähän tavoitteeseen pyritään vuoteen 2011 mennessä. Selvitin myös Maastohiihto ry:stä paljonko valtionapujen osuus on hiihdon huippu-urheilun budjetista. Opetusministeriön yleisavustus on 190 000€, noin 15%:a, koko maastohiihdon huippu-urheilun budjetista.

Suomen Olympiakomitean tuki maastohiihdon huippu-urheilulle on noin parisataa tuhatta euroa, eli yhteensä nämä tuet muodostavat noin 30%:a meidän budjetistamme. Ja nämä rahat eivät ole veroeuroja vaan veikkausvoittovaroja! Loput huippu-urheilun varat tulevat pääasiassa yhteistyökumppaneiltamme, joille myöskin pyrimme takaamaan parhaan mahdollisen näkyvyyden omalla menestyksellämme.

Mielestäni huippu-urheilijoiden ”tehtävänä” on menestyksen tuomisen lisäksi toimia myös esikuvina nuorisolle ja koko väestölle. Tutkimukset osoittavat, että 70% kaikista sairauspoissaoloista voitaisiin ennalta ehkäistä liikunnalla, joka on aloitettu riittävän varhaisessa vaiheessa. Jos suhteuttaa opetusministeriön tuen hiihdon huippu-urheilulle esimerkiksi sairauspoissaoloihin tavallisella työpaikalla, vastaa se noin viiden henkilön vuoden mittaista poissaoloa.

Eli karrikoidusti, jos meidän esimerkkimme saisi vuosittain viisi nuorta henkilöä innostumaan säännöllisestä liikunnasta, ja nämä näin välttyisivät sairauspoissaoloilta, olisi ”budjetti valtionapujen suhteen” tasan jo silloin. Toivon kylläkin, että enemmän kuin nämä viisi nuorta innostuisivat liikunnasta esimerkkimme innoittamina. Koska en ole ajatellut asettua ehdolle ensi syksyn kunnallisvaaleissa, niin tämä tästä spekulaatiosta verorahoilla! Toivottavasti minun ei enää tämän jälkeen tarvitse lukea katkeraa tilitystä siitä, miten teidän ja minunkin verorahani hukkuvat kisa- ja leirimatkoihimme;)!

Olemme leireilleet Ramsaussa nyt puolitoista viikkoa. Alkuleirin heikommat kelit vaihtuivat viikon alussa aivan loistaviin olosuhteisiin. Ylhäällä jäätiköllä keli on ollut liukas, ja alhaalla laaksossa on ollut lähes hellettä iltapäivisin. Täällä on saanut vielä nauttia treenaamisesta lämpimässä auringonpaisteessa, kotona sitä ei enää hirveästi ole odotettavissa. Syksyn putoavat lehdet ja sateiset kelit tekevät Suomessa esimerkiksi rullahiihtämisen jopa vaarallisen liukkaaksi näin syksyisin!

Ramsaun leiri on tärkeä olosuhteiden lisäksi myös siksi, että useimpien välinefirmojen edustajat pistäytyvät leirillä tervehtimässä urheilijoita, tuomassa uutta välineistöä ja mahdollisesti myös antavat testattavaksi prototyyppejä tulevista malleista. Näin me urheilijat pääsemme omalta osaltamme vaikuttamaan kehitystyöhön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa! Samalla urheilijan on helppo antaa palautetta omasta sen hetkisestä kalustostaan ja kohteista missä on kehitettävää!

Seuraava maajoukkueleiri on Italian Val Senalesissa kolmen viikon kuluttua. Minulla on tapana Keski-Euroopan leirien välissä tehdä huoltavat, pitkät harjoitukset metsällä kävellen. Metsästäen harjoitusten tehot pysyvät riittävän alhaalla, aika kuluu kuin siivillä ja pääkoppa rentoutuu kovasta fyysisestä ja henkisestä prässistä.

Kotiudun täältä Ramsausta myöhään perjantai-iltana, joten lauantaina alkavan hirvijahdin aloituspäivä jää minulta tänä vuonna väliin. Muutenkin ensimmäiset jahtipäivät ovat vaarassa jäädä väliin jalkapohjassa olevan pienen tulehduksen takia, joka on vaivannut minua jo toista kuukautta. Olen yrittänyt tuloksetta hoitaa sitä pois kylmähoidolla, ultraäänellä, alueen rasittamisen välttämisellä ja tulehduskipulääkkeellä.

Käyn tulevana lauantaina näyttämässä jalkaa vielä lääkärille, mutta alustavien tutkimusten sekä muiden hoitotoimenpiteiden toimimattomuuden perusteella vaiva vaatinee kortisonipiikkiä ja useamman päivän rasittamattomuutta sen päälle. Ongelma on kuitenkin hoidettava pois nyt, ettei se ala enempää häiritä harjoituksia, saatikka kisasuorituksia myöhemmässä vaiheessa kautta.

Joukkueen uusi lääkäri oli mukanamme leirin keskivaiheilla, ja olisi voinut suorittaa hoito-operaation jo täällä, mutta samalla olisin menettänyt useita tärkeitä treenipäiviä lumella. Lääkärimme on muuten kotoisin samalta alueelta kuin itse olen, ja puhuu samaa tornionlaakson murretta kuin minäkin, joten on mukava saada joukkueeseen toinenkin henkilö, joka ymmärtää kunnon ”praatia”!

Nyt leirien välissä pääsen kotopuolessakin ulkona lumelle, kun Ylläksellä avataan viikon päästä ensilumenlatu. Nimi on kyllä harhaanjohtava, sillä latu tehdään viime keväänä säilötystä lumesta. Maisema ainakin on harvinaisen sievä hiihtämiseen, koska pohjoisessa on vielä ruska-aika menossa. Toivottavasti kelit ovat selkeät, ja öisin on vähän pakkasta, niin näistäkin lumiharjoituksista saa olosuhteiden puolesta todella laadukkaita!

Musti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat