Petja Piiroinen - isoveljensä jalan jäljillä

Petja Piiroinen voitti maailmanmestaruuden lumilautailun nuorten MM-kisoissa Uudessa-Seelannissa elokuussa. Nuorten MM-kulta ei ole mikään suuri myyntivaltti maailmalla, mutta aikuisten kisamenestys toisi jo toisenlaista julkisuutta – ja siihen Piiroinenkin pyrkii.

Kuva: YLE

Piiroinen sai kaudelleen mainion alun, kun hän nappasi nuorten MM-kisoista big airin mestaruuden. Tämä siitäkin huolimatta, että hän loukkasi selkäänsä slope style –kisassa ja joutui ennen big airia lähinnä vain lepäämään ja syömään särkylääkkeitä.

- Loistava alku kaudelle, ei se paremmin voisi lähteä, mestaruutta puolustanut Piiroinen myhäili.

Tosin nuorten MM-kulta ei hänen mielestään ole mikään suuri myyntivaltti. Tähän mennessä se ei ole poikinut muuta kuin mitalin, mutta tilanne saattaa hyvinkin muuttua, jos menestystä tulee aikuisten kisoista.

19-vuotias Piiroinen pyrkiikin nostamaan tasoaan, sillä kilpailu Suomessa edustuspaikoista ja kärkisijoista on häkellyttävän kovaa.

- Viime kauteni meni loukkaantumisten kanssa ja kisoja jäi väliin. Nyt tarkoitukseni olisi treenata mahdollisimman paljon ja pysyä ehjänä, Piiroinen kertoi.

- Kilpailu Suomessa menee koko ajan rajummaksi. Koko ajan tulee uusia temppuja ja nuoret menevät vanhempien ohi.

Lumilautailijat hakivatkin Uuden-Seelannin leirillä kosketusta uusiin ja haastavampiin hyppyihin, mutta ainakaan tuolloin hypyt eivät Piiroisen mukaan ”jääneet vielä pystyyn”. Tulevalla Keski-Euroopan leirillä tarkoitus olisi saada hypyt kulkemaan.

Peetulle kenkää

Piiroisella riittää kirittäjiä kotioloissakin, sillä Petjan isoveli Peetu kuuluu lumilautamaailman eliittiin. Tosin Petja vakuuttaa, ettei hän kilpaile olympiahopeaa voittaneen veljensä kanssa.

- Peetu kulkee omia reittejään. Hän laskee isoimmissa kisoissa kuin minä. Minä yritän vain pikkuhiljaa seurata hänen jalanjälkiään. Toivoisin kyllä, että pääsisimme laskemaan samoja kisoja, niin voisin vähän antaa hänelle kenkää.

Laskijoina Petja on omasta mielestään erilainen kuin Peetu, sillä hän ei vielä hallitse half pipea yhtä hyvin kuin veljensä. Hän uskoo kuitenkin, että hänellä on oma valttikorttinsa.

- Hyppyreissä olen ottanut häntä kiinni ja yritän mennä ohitse. Varmaan hulluudella ja rämäpäisyydellä se onnistuisi, Petja totesi.