Tuhkimotarinoiden FA cup

Nimekkäimmät joukkueet ja pelaajat tulevat mukaan jalkapallon Englannin FA cupiin kolmannella kierroksella, mutta vuodesta toiseen suurimmat tuhkimotarinat koetaan jo aiemmilla kierroksilla hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

Kuva: MUSCOF ry

Maailman vanhimman jalkapalloturnauksen hienous piilee siinä, että se on avoin kaikille joukkueille ja yksittäisessä ottelussa voi aina tapahtua mitä tahansa. Loppuottelupaikasta taistelee toki realistisesti vain pieni osa osallistujista, mutta matkalla Wembleylle nähdään runsaasti ikimuistoisia otteluja. Kaikkien aikojen yllätyksenä pidetään Herefordin 2-1-jatkoaikavoittoa Newcastlesta vuonna 1972.

Helmiä nähdään vielä nykyäänkin, vaikka suurin hohto kilpailusta on ehkä viime vuosina kadonnut. Esimerkiksi marraskuun lopulla saattaa olla tarjolla Milton Keynes Donsin ja AFC Wimbledonin välinen historiallinen kohtaaminen, jos molemmat selvittävät ensimmäisen kierroksen uusintaottelunsa. Tyytymättömät fanit perustivat jälkimmäisen seuran kahdeksan vuotta sitten, kun perinteikkään Wimbledon FC:n muuttoaikeet Milton Keynesin kaupunkiin hyväksyttiin.

Suurimmat otsikot tällä kaudella on kerännyt kuitenkin FC United of Manchester, joka on AFC Wimbledonin tavoin aloittanut nousunsa pohjalta. Vuonna 2005 perustetun seuran takana ovat fanit, jotka vastustivat Manchester United FC:n siirtymistä Glazerin perheen haltuun velkarahalla. Heidän kritiikistään on saanut osakseen myös Valioliigan tv-oikeudet omistava Sky.

Puoliammattilaisista koostuva FC United teki varsinaisella avauskierroksella todellisen uroteon kukistamalla vieraissa Rochdalen loppulukemin 3-2. Vastustaja pelaa neljä sarjatasoa ylempänä Ykkösliigassa, mutta se ei punapaitoja haitannut. Michael Nortonin voittomaali – joskin hieman kiistanalainen – tuli lisäajan neljännellä minuutilla.

Huippuviihdyttävän kamppailun kruunanneen osuman arvoa on vaikea mitata. Se tuo Karl Marginsonin luotsaamalle FC Unitedille tv-näkyvyyden lisäksi ison tukun rahaa. Eteenpäin pyrkivän seuran talous on tiukalla, vaikka kotiotteluissa käy muihin saman sarjatason joukkueisiin verrattuna paljon väkeä. Tavoitteena on päästä muuttamaan Buryn Gigg Lanelta omalle stadionille Newton Heathiin mahdollisimman nopeasti.

Moni FC Unitedin fani käy edelleen Old Traffordilla seuraamassa Manchester Unitedin otteita. Mielenosoitukset yhdysvaltalaisomistajia vastaan ovat levinneet sinnekin. Unitedin edeltäjän Newton Heathin väreistä mukailtua Green and Gold –kampanjaa tukee entistä useampi fani.

Protestihuivit ilmestyivät lehtereille tämän vuoden alussa. Samoihin aikoihin Manchester United koki todellisen shokkitappion FA cupin kolmannella kierroksella. Ykkösliigassa tuolloin pelannut verivihollinen Leeds haki maukkaan 1-0-vierasvoiton, jolla hekumoidaan Yorkshiren puolella varmasti vielä pitkään.

Siinä missä FC United on urakoinut kuluvan kauden FA cupissa ja sen karsintavaiheessa jo Radcliffe Borough’ta, Gainsborough Trinityä, Norton & Stockton Ancientsia, Barrow’ta sekä Rochdalea vastaan, Manchester United ei ole uhrannut vielä ajatustakaan kilpailulle. Sir Alex Fergusonin miehistön pitävät kiireisenä Valioliiga, Mestarien liiga ja liigacup.

Kokenut Ferguson tietää, että FA cupin painottamaton arvonta voi heittää vastakkain mitkä seurat hyvänsä. Jos FC United sattuisi voittamaan seuraavassa pelissään Brightonin tai Wokingin, tammikuun kolmannella kierroksella palkintona voisi olla jopa unelmien vierasottelu Old Traffordilla.

Siinä tapauksessa vieraskannattajien katsomonosa olisi mitä todennäköisimmin tyhjillään, koska FC Unitedin fanit eivät haluaisi pääsylippurahojensa päätyvän Glazerien laariin. Kentällä puolestaan kirmaisi kaksi Unitedia, joiden sielun sanotaan olevan yhteinen.

Samu Lehtonen

Kirjoittaja on YLE Urheilun toimittaja