1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

NHL:n 20-vuotias pisterohmu legendojen vauhdissa

Jääkiekkoliiga NHL:n syksyn ykkösnimi on ollut nuori Tampa Bay -hyökkääjä Steven Stamkos, joka johtaa liigan piste- ja maalipörssejä ylivoimaiseen tyyliin tehoillaan 19+15=34. Kanadalaissentterillä onkin oivat mahdollisuudet kovaan saavutukseen: tehdä 50 maalia kauden 50 ensimmäisessä runkosarjaottelussa.

Kuva: EPA

Stamkos nosti itsensä takaisin maali per ottelu -tahtiin torstai-iltana, kun hän latoi kypärätempun Philadelphian vieraana. Kun täysosumien kaveriksi tarttui syöttöpiste, Stamkos lihotti kauden pistesaldonsa jo 34:een. Toisena pistepörssissä oleva Pittsburgh-kapteeni Sidney Crosby on viiden pisteen takaa-ajomatkalla. Maalipörssissä toisena on Washingtonin Aleksander Semin 14 osumallaan.

Stamkosin tahti on ollut murhaavaa, sillä se on ollut jopa kovempaa kuin 2000-luvun suurimman yhden kauden maalimäärän tykittäneen Aleksander Ovetshkinin (65 runkosarjamaalia kaudella 2007-2008). Tampa Bayn tähtihyökkääjän vire on pannut vauhtia spekulaatioihin, että hänestä tulisi ensimmäinen pelaaja 18 vuoteen, joka pystyy heiluttamaan maaliverkkoa 50 kertaa kauden 50 ensimmäisessä ottelussa.

Vastaavaan on NHL-historian aikana pystynyt vain viisi pelaajaa. Wayne Gretzky kolmesti, Brett Hull kahdesti ja Mario Lemieux, Mike Bossy sekä Maurice Richard kertaalleen. Viimeisimpänä herroista tähän on yltänyt Hull kaudella 1991-1992.

Vaikka Stamkos on ollut huippuvireessä, voi tempun pilata esimerkiksi loukkaantuminen tai muutaman viikon kuiva kausi. Kanadalainen aloitti viime kaudenkin lupaavasti tekemällä 14 täysosumaa 19 ensimmäisessä ottelussa, mutta jäi maaleitta joulukuun kahdella ensimmäisellä peliviikolla ja "hyytyi" lopulta 26 maalin saldoon 50 ottelussa.

Loukkaantumisriski Stamkosin kohdalla on osoittautunut melko pieneksi. 20-vuotias on nimittäin pelannut kahdella ensimmäisellä NHL-kaudellaan lähes kaikki ottelut. Tulokaskaudella väliin jäi vain kolme runkosarjapeliä ja viime kaudella hän oli mukana kaikissa 82 ottelussa. Kun pisterohmun rinnalle lisätään vielä Tampa Bayn älykäs taitoniekka Martin St. Louis, alkaa 50 maalin haamuraja näyttää jopa mahdolliselta. St. Louis tarjoili syötöt kaikkiin Stamkosin maaleihin torstai-illan 8-7-voitossa Philadelphiasta.

NHL laskee "50 maalin kerhon" virallisiksi jäseniksi vain ne, jotka ovat pystyneet tekemään 50 maalia joukkueensa kauden 50 ensimmäisessä ottelussa. Muun muassa Jari Kurri onnistui iskemään kauden 50:nnen maalinsa 50. pelaamassaan ottelussa kaudella 1984-85. Kyseinen ottelu oli kuitenkin Edmonton Oilersin kauden 53:s, joten Kurri ei päässyt viralliselle listalle. Muita "epävirallisia" 50 maalin miehiä ovat venäläinen Alexander Mogilny (1992-93) ja kanadalainen Cam Neely (1993-94).