1. yle.fi
 2. Yle Urheilu
 3. urheilu

Vakiokierroksen parhaat peli-ideat Mestaruussarjasta

Valioliigan osuvin varma on avauskohteen Manchester United, mutta voittopottia parhaiten korottavat peli-ideat ovat West Ham, Reading sekä QPR:n ja Barnsleyn voittojen ohitukset.

Kuva: YLE

Avauskohteen Manchester United ei ole liikoja viime kierroksilla säväyttänyt, vaikka tappiot ovat karttaneet joukkuetta. Alla on 2-0 -kotivoitto Wiganista, mitä edelsi puolestaan kaksi tasuria. Keskiviikkona Battle of Britainissa Rangersia vastaan manageri Ferguson lepuutti osaa puolustussuunnan avainmiehistään, mutta joukkueen hyökkäyspelille merkittävä paluu on ollut Wayne Rooneyn saapuminen takaisin joukkueen vahvuuteen. Lähtökohtaisesti joukkueiden perustasoero on massiivinen.

Blackburn voitti edelliskierroksella Aston Villan tyylikkäästi 2-0 ja on hävinnyt viimeisestä neljästä pelistään vain yhden, joten ennakoitu nousu omalle tasolle on alkanut. Tiedä sitten ovatko uudet omistajat saaneet joukkueen pelaamaan, mutta ainakin erikoistilanteet ovat olleet tällä kaudella Roversin ehdoton vahvuus, ja niistä vierailla on mahdollisuus iskeä myös lauantaina, sillä ManUn alakerta on ollut ajoittain vaikeuksissa puolustaessaan kulmia ja sivuvapareita.

ManU on edellisen kerran hävinnyt Blackburnille vuonna 2006 ja silloinkin vieraissa. Kotona viisi viimeistä kohtaamista ovat menneet kaikki isännille maalierolla 15-5. Kotivoitto on vakiokierroksen osuvin ja toteutuu lähes neljä kertaa viidestä. Kohde on siis käytännössä oikein merkattu ja kelpaa helposti vihjeriviin varmaksi.

Hammers homman hoitaa

Kohteessa viisi West Ham saa vastaansa kuuden pisteen ottelussa Wiganin. Hammersilla on ”nyt jos koskaan” -tilaisuus saalistaa vihdoinkin kauan kaivattu voitto ja kaventaa joukkueiden välinen piste-ero kahteen. Pelaajiston itseluottamus tuntuu olevan maissa ja manageri Avram Grant on melko kädetön - siltä ainakin tulokset sekä osittain myös esitykset näyttävät. Viime pelin tappio Liverpoolille oli odotettu, mutta ennen tätä Hammers tasasi pisteet kolmasti peräkkäin otteluissa, joissa joukkueelle tarjottiin voittoa, mutta viimeistely ontui. Maalilla Robert Green pystyy torjumaan pisteitä isännille vaikka yksinään, eikä tämänkertainen vastus ole edes materiaaliltaan vahvempi. Isännillä on toki ollut loukkaantumismurheita, jotka ovat vaikuttaneet iskukykyyn.

Wigan hävisi viimeksi ManU:lle 0-2, vaikka United ei ottelussa varsinaisesti loistanutkaan - kaksi Wiganin ulosajoa ratkaisivat käytännössä ottelun. Latics on voittanut viidestä viimeisestä pelistään vain yhden ja on tuskaillut suunnattomasti maalinteon kanssa - 14 ottelussa joukkue on tehnyt ainoastaan kymmenen kassia. ManU:a vastaan punaista katsellut kaksikko pakki Antolin Alcaraz ja ykköstykki Hugo Rodallega ovat nyt siis pelikieltoisina sivussa, mikä heikentää joukkueen iskukykyä entisestään.

Joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista kotonaan voittanut West Ham voittaa ottelun tällä kertaa kerran kahdesta. Vakiokansa on merkannut kohteen kohdilleen, joten Hammersista kaivetaan esiin piikki – luotetaan siihen, että joukkue ottaa vihdoinkin kauden toisen voittonsa, sillä saumat ovat äärimmäisen hyvät.

Sinilinnut simppeli peli

Kohteessa kahdeksan tappioton QPR isännöi yhtä päävastustajaansa Cardiffia Mestaruussarjan huippuottelussa. Ottelun lähtökohdat ovat kaikin puolin todella tasaiset ja vain kotietu tekee isännistä ottelun suosikin. Ärrät palasi kahden pistejaon jälkeen takaisin voittojen tielle ja sarjakärkeen viime lauantaina, kun joukkue kaatoi Prestonin ansaitusti 3-1 -numeroin. QPR on kärsinyt viime kierroksilla muutamista poissaoloista sekä pelikielloista, mutta nyt muun muassa toppari Bradley Orr sekä keskikenttämies Shaun Derry ovat taas edustuskelpoisia. Materiaaliltaan kotijoukkue on käytännössä samaa tasoa Cardiffin kanssa.

Cardiff hävisi viime kierroksella Nottinghamille kotonaan 0-2 oltuaan maalin edessä yllättäen varsin tehoton, niinpä Bluebidrsin viime viikkojen hieman ailahtelevat otteet saivat jatkoa. Hyökkäyspeli on ollut kauden mittaan walesilaisten ehdoton vahvuus, ja nyt jos koskaan Craig Bellamy ja Jay Bothroyd pääsevät testaamaan kykyjään, sillä kotijoukkueen puolustus on tällä hetkellä Mestaruussarjan paras ja pitävin. Potentiaalia vierailta kyllä löytyy.

Isojen panosten ottelussa maalimäärät tuppaavat jäämään pääosin mataliksi, ja niin voidaan olettaa tälläkin kertaa käyvän. Jaossa olevat pisteet ovat loppukauttakin ajatellen jo merkittäviä, joten turhia riskejä ei kumpikaan joukkue ole valmis ottamaan. QPR on ottelun suosikki ja voittaa hieman useammin kuin neljä kertaa kymmenestä. Kotivoitto on kuitenkin hieman päälle kymmenen prosenttia ylipelattu, joten järkipelaajalle rakaisu on jälleen kutkuttava mutta helppo - ykkösestä ohi, sillä ristikakkonen on jopa todennäköisempi vaihtoehto. Viime kaudella Cardiff haki vastaavasta ottelusta kolme pistettä...

Hornetit hoitaa homman

Yhdeksännessä kohteessa vakiokansa on hylännyt Watfordin käsittämättömästi, kun Hornets matkustaa Barnsleyn vieraaksi. Barnsleylla on alla kolmen ottelun mainio voittoputki, mutta todellisuudessa Tykes on vain alemman keskikastin joukkue, joka joutuu vielä tekemään paljon töitä pysyäkseen edes sarjassa. Viime kierroksen voitto Portsmouthista oli jälleen kerran kuuman Adam Hammillin käsialaa - toki myös joukkueen alakerta toimi tällä kertaa moitteettomasti. Materiaaliltaan Mark Robinsin nippu on kuitenkin vain tasaveroinen Watfordin kanssa.

Watford tasasi viimeksi pisteet Readingin kanssa, mitä edelsi kaksi tiukkaa maalin tappiota vieraissa kovaa Burnleya ja Crystal Palacea vastaan. Hornets oli alkukaudesta tulikuuma sekä onnekas, ja nyt Malky Mackayn miehistö on valunut sarjataulukossa lähemmäs omaa todellista tasoaan. Joukkueen maalilla seisoo kuitenkin varsin lupaava mies, juniorimaajoukkueitakin kolunnut Scott Loach, joka on antanut torjunnoillaan Watfordille mahdollisuuden voittoihin. Watford pääsee peliin ilman merkittäviä poissaolomurheita.

Vakiokansa on sokaistunut liikaa kuntopuntarista ja kiskonut kotivoitolle lähes 20 pinnaa liikaa peliä. Barnsley ei ole kummoinen nippu ja voittaa pelin siis vain hieman useammin kuin neljä kertaa kymmenestä. Ristikaksi on kierroksen parhaimpia ohipeli-ideoita.

Royals rosvoaa pojot

Kymppikohteen Reading on tyystin unohdettu, kun se saa kotikentälleen vieraaksi sarjanousija Leedsin. Reading on ollut jo pitkään erinomainen kotijoukkue, eikä ole tälläkään kaudella hävinnyt Madejskilla kuin kahdesti. Materiaaliltaan Royals on vähintäänkin tasavertainen Leedsin kanssa, joten peliprosentit ovat toden totta menneet aivan päin prinkkalaa. Isäntien ongelmana on ollut tällä kaudella tiukkojen otteluiden kääntäminen voitoiksi - alla kun on jo seitsemän pistejakoa, joista kolme nyt putkeen. Potentiaalia joukkueella on kuuden joukkoon eli vähintään nousukarsintoihin.

Leeds on ollut tuloksellisesti huippuiskussa viime viikot, sillä joukkueella alla on viisi tappiotonta ottelua - viimeksi pisteet tasattiin Norwichin kanssa, vaikka Whites oli erityisesti toisen jakson täysin jyrän alla. Kuntopuntari lienee suurin selitys myös sille, miksi Leedsistä on leivottu pelikansan mielestä myös ottelun suosikki - toki joukkueen viimeiset neljä reissumatsia ovat myös sujuneet tappioitta. Joukkueen selkein heikkous on jo useamman kauden putkeen ollut vuotava alakerta, ja siihen Simon Graysonin on saatava muutos, mikäli manageri haluaa nähdä Leedsin nousukarsinnoissa. Pakki Patrick Kisnorbo on ainoa merkittävä peluri lasaretin puolella.

Kun joukkueilla ei ole merkittävää tasoeroa, nousee kotietu määrittelevään rooliin. Näin ollen Readingin kuuluu ehdottomasti olla ottelussa suosikkiasemassa ja se vie ottelun hieman alle kerran kahdesta. Pelikansa on miinoittanut tiensä totaalisesti merkitessään ottelun tasabuukiksi. Törkeästi alipelattu ykkönen on kierroksen ehdottomasti paras ideavarma.

Vihjerivi (6+0):

 1. Man. Utd - Blackburn 1

 2. Everton - WBA 1

 3. Bolton - Blackpool 1

 4. Stoke - Manchester C X2

 5. West Ham - Wigan 1

 6. Wolves - Sunderland 1X

 7. Fulham - Birmingham 1

 8. QPR - Cardiff X2

 9. Barnsley - Watford X2

 10. Reading - Leeds 1

 11. Crystal P - Doncaster 12

 12. Middlesbrough - Hull 1

 13. Scunthorpe - Coventry 12