1. yle.fi
 2. Urheilu
 3. urheilu

Suursuosikkeja ei vakiokupongilta löydy

Parhaimpina peli-ideoina tämän viikon kupogilta esiin nousevat Fulham ja Burnley sekä Aston Villan, Norwichin ja Barnsleyn ylipelattujen kotivoittojen ohitukset.

Kuva: Yle

Avauskohteen Aston Villan vire on murheellinen - kaikki kilpailut mukaan lukien alla on neljä tappiota putkeen ja viisi voitotonta. Gerard Houllier ei siis ole kyennyt nostamaan Villan osakkeita, oikeastaan päinvastoin. Manageri ei voi täysin piiloutua loukkaantumisten taakse, sillä eivät peliesityksetkään ole missään nimessä häikäisseet. Gabriel Agbonlahor on tervehtynyt ja lauantaina niin ikään Emile Heskeyä sekä Nigel Reo-Cokeria odotellaan pelikykyisiksi. Silti sivussa on vieläkin muutama laatupelaaja.

WBA kaatoi isossa pelissään viimeksi Newcastlen kotonaan 3-1, kun sitä edeltäneessä liigaottelussa oli kaatunut Everton. Albion on siis ihan hyvässä vireessä pienen suvantovaiheen jälkeen, lisäksi joukkueen otteet ovat pelillisesti olleet valioliigatasoa. Roberto Di Matteon on saatava kuitenkin alakerta vielä huomattavasti tiiviimmäksi - omiin kun on mennyt päälle puolitoista maalia per ottelu.

Villa on saanut kohteessa kymmenisen pinnaa liikaa pelikannatusta, sillä kotivoitto toteutuu vain hieman useammin kuin neljä kertaa kymmenestä. Ristikaksi nousee levollisin mielin kuponkiin.

Fulham varmaksi

Kolmoskohteen kotijoukkue Fulham hävisi viime lauantaina Arsenalille tiukan tappelun jälkeen 1-2, niinpä joukkueen voitoton putki venähti jo kuuteen. Tasureita turhan herkästi vääntänyt nippu on kuitenkin kotonaan vahva ja on materiaaliltaan vain vajaata luokkaa Sunderlandia heikompi. Peliesitykset ovat myös olleet sen verran laadukkaita, että on helppo luottaa Fulhamin nousevan sarjataulukossa, kun kausi vielä tästä etenee. Viimeistelyn kanssa on ollut vielä varsin vaisua, mutta tilanne paranee taatusti - erityisesti kun Moussa Dembele palaa lähiviikkoina tositoimiin.

Sunderlandin peliotteet ailahtelevat rajusti ja usein vastustajan mukaan. Kovia vastaan Black Cats yllättää tasaisin väliajoin, mutta heikompia vastaan meno on välillä hirveää. Viimeksi West Hamia vastaan esitys oli todella vaisu ja 1-0 -voitto nihkeä. Joukkue on myös reissussa aranlainen, niinpä liigassa alla on ainoastaan yksi vierasvoitto. Isäntien tavoin maalinteko on Sunderlandilla tökkinyt tällä kaudella. Vierailla on myös joitakuita loukkaantumisia.

Viime kaudella Fulham voitti vastaavan kohtaamisen 1-0. Tällä kertaa Cottagers on runsaan 40 prosentin suosikki, joten vakiokansa on jättänyt kotivoiton aavistuksen alimerkatuksi. Luotetaan mökkiläisten nousevan kotikentällään voittojen tielle ja merkataan kuponkiin herkkuykkönen.

Norwichilla notkahdusvaara

Kuudennen kohteen sarjanousija Norwich on saanut liikaa pelikannatusta, kun se kohtaa Portsmouthin. Kanarialinnut on sarjanousija, jonka syyskausi on edennyt odotettua paremmin ja sijoitus neljäntenä on vahvasti yläkanttiin – pudotusta on talven aikana luvassa. Isännät voittivat viimeksi Derbyn vieraissa 2-1, mikä pidensi tappiottoman putken jo kuuteen. Joukkue on esiintynyt ennakkoluulottomasti, mutta ei ole materiaaliltaan Portsmouthia edes vahvempi.

Pompeyn viime kierroksen ottelu Burnley vastaan jouduttiin perumaan. Viikkoa aiemmin Portsmouth kaatoi kotonaan todella kovan Swansean vieraissa 2-1, mikä oli erinomainen osoitus siitä, että parhaimmillaan Pompey pystyy kaatamaan minkä tahansa vastustajan. Sarjasijoitus on toki matala, mutta muistetaan, että kauden alku oli surkea. Sittemmin otteet ovat parantuneet ja nousu taulukossa saanee jatkoa.

Joukkueet ovat pelanneet kaksi aiempaa kohtaamistaan tasan ja tasaväkisistä asetelmista lähdetään tämänkinkertaiseen mittelöön. Vakiokansa on reagoinut aivan liian voimakkaasti viime kierrosten tuloksiin ja tykittänyt ykköselle jopa 20 prosenttia liikaa peliä. Ei Norwichin kuulu olla edes 50-pinnainen suosikki, niinpä ristikaksi on peräti todennäköisempi lopputulos. Järkipelaajan ei ratkaisuaan tarvitse kahta kertaa miettiä, X2.

Barnsley vaikeuksissa

Kohteen yhdeksän kotijoukkue Barnsley on ollut viime viikkoina hienossa iskussa, kun alla on tasuri ja kolme voittoa – tosin vastukset ovat olleet myös suhteellisen otollisia. Nyt edessä on paikalliskamppailu Sheffield Unitedia vastaan, mikä tasaa kotiedun merkitystä. Robins on materiaaliltaan alemman keskikastin joukkue, joten syyskausi on edenyt odotettua paremmin.

Sheffield United heikentyi tälle kaudelle, mutta se, että putoamisviiva vaanii vain kahden pisteen päässä on yllätys. Blades on kuitenkin kokonaisuutena parempi nippu kuin Barnsley. Tänäkin syksynä loukkaantumiset ovat vieneet joukkueen parasta terää, ja esimerkiksi kapteeni Chris Morgan on edelleen sivussa. Viimeksi joukkue kyykkäsi Bristol Citylle 0-3, mitä edelsi kuitenkin kaksi voittoa Millwallista ja Crystal Palacesta. Joukkue ei ole aivan niin heikko kuin mitä sarjataulukko väittää, lisäksi Barnsley on yksi sen päävastustajista, joten panosta derbyssä riittää.

Barnsley on viimeksi voittanut Sheffield Unitedin vuonna 2001. Vakiokansa on pudonnut kuntopuntarin jättämään railoon ja nakutellut ykköselle käsittämättömästi lähes 60 pinnaa pelimerkeistä. Melkein 20 prosenttia ylipelattu kotivoitto ohitetaan hymy huulilla - kyseessä on suhteellisen osuva, ja lisäksi erinomainen ohipeli-idea.

Burnley piikkinä

Viimeisessä kohteessa Burnley isännöi Leedsiä. Kotijoukkue kuuluu nousukarsintakandidaattien joukkoon, kun taas sarjanousija Leeds on ylempää keskikastia ja tasoltaan aavistuksen isäntien alapuolella. Burnleyn viime lauantain ottelu Portsmouthia vastaan jouduttiin perumaan, mutta kun joukkue oli viimeksi tositoimissa, se hoiteli Derbyn 2-1 noustuaan viimeisellä kympillä upeasti takaa-ajoasemista voittoon, mikä teki taatusti nannaa pelaajiston itseluottamukselle. Clarets on kotonaan todella väkevä ja on hävinnyt Mestaruussarjassa Turf Moorilla ainoastaan kertaalleen. Isännillä ei pitäisi olla merkittäviä poissaoloja.

Leeds kaatoi vaivoin heikohkon Crystal Palacen viimeksi kotonaan 2-1 oltuaan puoliajalla maalin tappiolla. Luciano Becchion vauhdittama nousu tapahtui aivan ottelun lopulla ja oli osoitus sarjanousijan henkisestä vahvuudesta. Kaikkiaan Whites on nyt jo seitsemän ottelun tappiottomassa putkessa, mutta nyt vastus on todella kova, ja pelissä on jaossa isoja pisteitä kevään asetelmia ajatellen. Lisäksi vierailla on ajoittain ollut isojakin hankaluuksia vuotavan alakertansa kanssa.

Näistä lähtökohdista Burnley vie pelin kerran kahdesta ja on oikein pelattuna varsin hyvää varma-ainesta.

Vihjerivi (6+0):

 1. Aston V – WBA X2

 2. Everton – Wigan 1X

 3. Fulham – Sunderland 1

 4. Stoke – Blackpool 12

 5. West Ham – Manchester C 2

 6. Norwich – Portsmouth X2

 7. Reading – Coventry 1

 8. Bristol C – Derby 1

 9. Barnsley – Sheff. Utd X2

 10. Scunthorpe – Nottingham 2

 11. M'brough – Cardiff X2

 12. Leicester – Doncaster 1

 13. Burnley – Leeds 1