Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020

Vuolle: Yksi 72 456 joukossa!

Yhdysvaltain yliopistokoripallokauden huipennus Final Four Detroitissa, Michiganin osavaltiossa keräsi Ford Field -areenalle odotetusti tapahtuman kaikkien aikojen suurimman yleisön. Lauantaina pelattuja välieriä oli seuraamassa paikan päällä 72 456 katsojaa.

urheilu

Maanantaina pelattavan loppuottelun tunnelmasta tulee uskomaton, sillä siihen selviytyi paikallisen väestön suursuosikki Michigan State Spartans. Loppuotteluvastustaja on yksi menestyneimmistä - North Carolina Tar Heels.

Myöhään maanantai-iltana tunnustetaan siis Yhdysvalloissa väriä ja muistellaan tarkkaan historiaa. ”Go Green” kaikuu kaduilla, sillä vihreä on väri, johon Michigan Staten kannattajat vankasti uskovat. ”Tar Heels” -huutoa viljelevät ovat sonnustautuneet vaaleansiniseen ja heitäkin on sekä kaduilla että mammuttimaisessa Ford Field -areenassa paljon.

Iso on myös TV:n ääreen kerääntyvien määrä, sillä yliopistoloppuottelu on Yhdysvaltain toiseksi suurin yksittäinen urheilutapahtuma amerikkalaisen jalkapalloilun loppuottelun Super Bowlin jälkeen. Kaikki on kerrasta poikki toisin kuin esimerkiksi NBA:n, NHL:n tai MLB:n tapaisissa ammattilaisliigoissa. Loppuottelua seurataan muuten television välityksellä 153 maassa, ja radiosta sen voi kuulla peräti 170 eri valtiossa.

”400 000 yliopistourheilijaa”

Urheilu on Yhdysvalloissa iso asia ja yliopistourheilu eritoten. Ajomatka etelästä pohjoiseen - Louisianasta Michiganiin - kertoi sen hyvin. Matkalle osuneet kaupungit kuten New Orleans, Memphis, Nashville ja Cincinnati ovat kuin linnoituksia, joiden kulmissa vartiotorneina ovat suurten lajien (baseball, amerikkalainen jalkapallo, koripallo, jääkiekko) stadionit.

Yliopistourheilua puolestaan kuvatkoon muutama luku: 400 000 opiskelijaurheilijaa, 23 lajia, 44 lopputurnausta. Tämä kaikki NCAA:n organisaation alla. Sen lisäksi mukaan tulevat pienet yliopistot (NAIA), Junior Colleget, lukiot (High Schools) ja siitä alaspäin koko koulu-urheilun verkosto, jota pelastusarmeijan, NMKY:n ja yksityisten toimijoiden järjestöt täydentävät. Liigoja ja pelejä riittää.

Leimallista amerikkalaiselle urheilulle ovat myös tarkkaan kirjattu historia, kaiken mahdollisen tilastointi sekä ennen kaikkea perinteiden kunnioittaminen. Detroitin Final Four -tapahtumassa kuuluisuuksien galleriaan (Hall of Fame) valittuja sekä menestyneitä urheilijoita ja valmentajia esitellään monin tavoin.

Myös yliopistokoripalloilun lähihistoria nousee esiin monin tavoin ja erityisesti vuodet 1979 ja 1982 ovat nyt lajin ystävien huulilla. 30 vuotta sitten pelattiin eräs kaikkien aikojen loppuotteluista. Siinä ottivat yhteen Michigan State ja ”Magic” Johnson sekä Indiana State ja Larry Bird. Peli päättyi Michigan Staten voittoon 75-64 ja tappio Utahissa pelatussa loppuottelussa oli Indiana Statelle kauden ainoa.

Kuisma, Makkonen, Möttölä

Vuonna 1982 loppuottelussa New Orleansissa kohtasivat North Carolina ja Georgetown. Peli päättyi Tar Heelsin voittoon 63-62 ja voittaneessa joukkueessa pelasi myös eräs Michael Jordan, joka ei kuitenkaan ollut North Carolinan tehokkain, vaan eniten pisteitä teki James Worthy (20). Jordanin saalis oli 15 pistettä. Joukkueessa oli mukana myös Suomessa kovin tuntemattomaksi jäänyt Lahdessa syntynyt Timo Makkonen (213 cm).

15 pisteeseen loppuottelussa ylsi vuonna 1999 myös Hanno Möttölä, jonka Utah kuitenkin hävisi San Antoniossa Kentuckylle 69-78. Kolmas Final Fourin tunnelman kokenut suomalaispelaaja on Martti Kuisma, joka oli mukana Floridan joukkueessa välierissä vuonna 1994. Voiton vei Charlottessa, North Carolinassa pelatussa turnauksessa tuolloin Arkansas.

Laman kourissa kärvistelevälle auto- ja musiikkikaupunki Detroitille Final Four on tärkeä tapahtuma, joka näkyy ja kuuluu. Kymmenet paikalliset yhtyeet on mobilisoitu musisoimaan ja luomaan tunnelmaa valtavan Renaissence Centerin festivaalialueelle. Kolmen päivän ajan koripalloilu näkyy kaupungissa useiden oheistapahtumien joukossa, joista pienin ei ole 4 000 juniorin kaupungin halki kulkeva pallonkuljetustempaus.

”March Maddness”

Final Four -tapahtuman Detroitiin keränneiden ehkäpä 50 000 turistin lasketaan tuovan paikalliselle elinkeinoelämälle miljoonia dollareita ja saman toivotaan jatkuvan myös ensi vuonna, kun Ford Field isännöi Frozen Four -turnausta, jossa parhaat yliopistojen jääkiekkojoukkueet ratkaisevat paremmuutensa.

Koripallon mieletön maaliskuu (March Madness) siis huipentuu aina huhtikuun ensimmäisenä maanantaina. Kaksi parasta 65 turnauskaavioon sijoitetuista joukkueesta ratkaisee mestaruuden. Ne ovat molemmat voittaneet neljä ottelua ennen pääsyään Detroitiin. Kaavioon pääsyyn jälkeen paineita ovat tuottaneet kaikki askeleet - Sweet 16, Elite 8 ja lopulta Final 4. Loppuottelupaikka vaati siis viidennen perättäisen voiton ottamista.

Ottaako sen tärkeimmän eli kuudennen voiton Michigan State vai North Carolina? Se ratkeaa varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Sitä ennen Detroitissa kuuluvat ”Go Greens ja Tar Heels” -kannustushuudot. Katukuva on vihreään painottuva, joskin vaaleansinisellä väritetty ja ainakin toistaiseksi vastustajaa kunnioittava eikä väkivaltaisuuteen taipuva. Näin soisi myös jatkuvan.

YLE, Jouko Vuolle, Detroit

Final Four välieräottelut:

Michigan State - Connecticut 82-73

North Carolina - Villanova 83-69

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat