Kekäläinen paljastaa kykyjenetsinnän salaisuudet

YLE Urheilun jääkiekkoasiantuntijana Sveitsin MM-kisoissa toimiva Jarmo Kekäläinen on seurannut MM-otteluita mielenkiinnolla myös varsinaisen leipätyönsä puolesta. Kekäläinen on NHL-seura St. Louis Bluesin varatoimitusjohtaja, joten miehellä on paljon kokemusta NHL:n pelaajatarkkailusta - amerikkalaisittain sanottuna scoutingista.

urheilu

- Silloin, kun kokemusta on kertynyt useita vuosia pelaajatarkkailusta, niin kaikkein helpointa on katsoa pelaajan perustaidot, mutta se mihin scoutti pyrkii kiinnittämään huomiota on se, miten pelaaja vaistoaa peliä.

- Tavallaan scoutti pyrkii uimaan pelaajan päähän sieltä katsomosta ja lukea jokaisen tilanteen. Näkikö pelaaja tuon tilanteen, miksi se syötti, kun piti laukoa ja niiden edelleen. Aina yritän sanoa, että se mistä huippuja yleensä tulee, on että taito ja lahjakkuus ovat enemmän siellä yläkropassa kuin käsissä tai jaloissa, Kekäläinen kertoi.

Kekäläisen mukaan pelaajatarkkailua tehdään koko ajan. Pelaajia tutkitaan paljon myös kaukaloiden ulkopuolella.

- Taustojen selvittäminen on tärkeä osa koko prosessia. Sieltä löytyy paljon tietoa pelaajan luonteesta, taistelumoraalista ja siitä minkälainen joukkuepelaaja hän on. Kaikki nämä asiat ovat todella tärkeitä, mutta tietysti tärkeintä on se, mitä tuolla jäällä tapahtuu.

MM-välieräjoukkueista Kekäläinen on seurannut erityisellä mielenkiinnolla etenkin oman seuransa värväyksiä.

- USA:n T.J. Oshie (pikkukuvassa), joka on meidän ykköskierroksen varaus muutaman vuoden takaa. Hän on juuri sellainen pelaaja, johon me kiinnitimme sen takia huomiota, että hänellä on tällainen hillitön halu pelata jääkiekkoa ja tehdä maaleja. Hän pelaa vaiston varassa ja pelaisi vaikka koko päivän, jos annettaisiin, Kekäläinen kertoi.

Kykyjenetsintä yhdistetään usein nuorempiin pelaajiin, mutta myös kokeneemmat pelurit ovat NHL-scouttien kiikarissa. Ei ole salaisuus, että Ruotsin maalilla hienosti pelannut Jonas Gustavsson on monen seuran haaveissa.

- Gustavsson (pikkukuvassa) on todella haluttu "vapaa agentti" kisojen jälkeen. Parikymmentä NHL-seuraa on hänen perässään, sillä häntä koskee tulokaspelaajan palkkakatto, jolloin seurat eivät kilpaile rahalla. Yksi jos toinenkin NHL-seura on varmaan käynyt hänelle esittäytymässä kisoja ennen ja kisojen aikana, Kekäläinen arvioi.

Jos kykyjenetsijä ampuu hudin, eli haaviin tarttuu pelaaja, jolla ei olekaan tulevaisuutta NHL:ssä, saattaa kykyjenetsijän itsekritiikki olla kovaa. Kekäläinen muistuttaa, että huteja tulee kuitenkin paljon.

- Huteja näissä tulee paljon. Me varaamme 17-18-vuotiaita pelaajia, jotka ovat fyysisestikin vielä niin epäkypsiä, että on vaikea ennustaa missä pelaajat ovat viiden vuoden päässä. Jos kaksi seitsemästä tänä aikana onnistuu, niin ollaan yli keskiarvon. Lähtisin siitä, että jos haluaa onnistua varaustilaisuudessa, niin kannattaa pyrkiä varaamaan pelaajia, jotka tekevät todella suuren vaikutuksen joukkueeseen. Sillä määrällä ei ole niin väliä, jos tulee huippupelaajia.

Nykyään suuria yllätyskaappauksia ei enää tule, sillä jo NHL-liiga tekee seuroja varten pohjatyötä. Toisin oli ennen.

- NHL:n keskusorganisaatio tekee meille listat, jotka seurojen pitäisi katsoa. Ei tässä nykyään enää suuria salaisuuksia ole. Silloin, kun itse aloitin Ottawan Euroopan scouttina vuonna 1995, niin silloin meitä Euroopassa toimivia scoutteja oli vain kaksi, Kekäläinen muisteli.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat