Suora

  • Ratsastuksen maailma
  • Elävä arkisto esittää
  • Viimeistä viedään

Suomi päätti koriskarsinnat makealla Italia-voitolla

Suomen koripallomaajoukkue päätti EM-lisäkarsintaurakkansa komeimmalla mahdollisella tavalla. Suomi kyykytti Porto San Giorgiossa kotiyleisönsä edessä pelannutta Italiaa lukemin 95-89 (51-48). Voitto Italiasta oli Suomelle ensimmäinen 44 vuoteen.

urheilu

Voitolla Suomi nappasi kakkossijan lohkossa, jossa sille annettiin etukäteisarvioissa sivustakatsojan rooli kahden suuren, Ranskan ja Italian, nahistellessa kärkisijasta.

- Kakkossija tällaisessa lohkossa on hieno saavutus. Ykkössijaa lähdettiin totta kai hakemaan, mutta Ranska oli vain parempi tällä erää. Tänään - ja tämän voin sanoa täysin sydämin - parempi joukkue voitti, iloitsi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Dettmannin lause pitää sisällään Suomen maajoukkueen nousujohteisen kehitysaskelluksen. Italian kaataminen kun ei ole jokapäiväistä leipää suomalaisille. Edellinen ja myös ainoa voitto Italiasta oli peräisin vuoden 1965 EM-kisoista.

Voitottomia otteluita Italiaa vastaan oli ehtinyt kertyä jo 12 peräkkäistä. Suomen voiton arvokkuutta lisää se, että Italia on kuluvalla vuosikymmenellä elänyt antoisaa aikaa saavuttamalla mm. olympiahopeaa 2004 ja EM-pronssia 2003.

- Historialliset faktat ovat luku sinällään. Meille tämä oli kuitenkin näytön- ja revanssinpaikka. Italia oli nyt vastassa neljättä kertaa vuoden sisällä. Viime vuoden kotitappiota lukuun ottamatta kaikki edelliset pelit olivat voitettavissa. Nyt kontrolloimme peliä alusta loppuun ja osoitimme, ettemme ollut vain yhden ottelun tähdenlento, summasi maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä viitaten tähdenlennolla Suomen viime maanantaina nappamaan voittoon NBA-miesten tähdittämästä Ranskasta.

Ranska oli jo aiemmin varmistanut EM-lisäkarsintalohkon voiton jättäen niin Italian kuin Suomenkin ilman EM-kisapaikkaa. Torstaisessa ottelussa panoksena oli lohkon kakkossijan lisäksi kunnia. Pelin merkityksettömyydestä Suomen maajoukkue ei halua kuulla sanakaan.

- Jokainen voi perjantaina käydä lukemassa Gazzetto dello Sportista kuinka merkityksellinen peli tämä oli, Möttölä neuvoi viitaten kuraämpärilliseen, joka on oletettavasti tulossa seuraavien päivien aikana Italian maajoukkueen niskaan.

Italialle EM-kisoista karsiutuminen ja samalla MM-kisatoiveiden kariutuminen ovat olleet kova pala, eikä maajoukkue ole selviytynyt tunnetusti kärkkään italialaismedian hampaissa kritiikittä.

Isoja unelmia

Suomi otti Italia-voittonsa huikealla heittopelillä, tavaramerkiksi nousseella joukkuepuolustuksella sekä pirteillä hyökkäykseen lähdöillään. Suomen joukkueen nopea hyökkäys irtosi näyttävästi, jota helpotti mainio levypallopelaaminen.

- Takamiehemme alkavat näköjään pikkuhiljaa ymmärtää, että meidän kannattaa tällä materiaalilla juosta, Möttölä naurahti.Mikäs Suomen oli juostessa, kun heitto kulki ja pelaajien pelihuumori sekä asenne olivat kohdillaan.

Suomi viimeisteli ottelussa kolmosensa huikealla 52 prosentin (16/31) tarkkuudella. Pelkästään kaukoheitoilla Suomi ei sentään elänyt, josta kertoo se, että onnistuneista kolmosista syntyi peräti seitsemän ensimmäisen kymmenen minuutin aikana.

Suomen pelaajista Petteri Koponen päätyi 26 pisteeseen, joka sivuaa 21-vuotiaan nuorukaisen maaotteluennätystä. Möttölä upotti 16, Teemu Rannikko 15, Samuel Haanpää 14 ja Tuukka Kotti 11 pistettä.

- Jos viisi pelaajaa on kaksinumeroisissa pistelukemissa, on joukkueen kokonaissuoritus onnistunut, arvioi Dettmann.

Suomi hävisi EM-lisäkarsinnan aluksi vieraskentällä Ranskalle kymmenellä pisteellä (72-82), jota seurasi sydäntä särkevä kotitappio Italialle (75-77). Suomi sai revanssin NBA-supertähti Tony Parkerin johtamasta Ranskasta kotiottelussaan (77-73) ja onnistui vielä päätöspelissään kuittaamaan toisenkin tappionsa, kun Italia kaatui.

Suomen nousujohteinen kehityskäyrä nostattaa odotuksia tulevaa ajatellen.

- Tempo odotuksien suhteen on kovempi kuin kvartaalitaloudessa konsanaan. Ensin meidän täytyi oppia pelaamaan tämäntasoisia vastustajia vastaan ja lopuksi näytettiin mitä osataan, Dettmann kertasi.

- Tällä joukkueella on erittäin hyvät mahdollisuudet jatkaa kehittymistään ja meidän pitääkin alkaa haaveilemaan isoista asioista. Tällä momentumilla kun olisi päästy pelaamaan EM-kisoissa, ei välieräpaikasta pelaaminen olisi ollut mahdotonta, lataa MM-pronssia Saksan peräsimessä vuonna 2002 voittanut Dettmann.

- On varma, että ensi vuonna (seuraavien EM-karsintojen alkaessa) meitä katsotaan eri silmin. Voimme olla tyytyväisiä kehitykseemme, mutta nälkääkin jäi. Tavoitteemme karsinnoissa oli voittaa kahdesti kotona ja yllättää kerran toinen isoista maista vieraissa. Yhden voiton päähän jäätiin. Olisi tietenkin ollut kivempi jatkaa tätä kesäprojektia vielä kuukautta pidemmälle, Möttölä tuumaili tarkoittaen syyskuun 7. päivänä Puolassa käynnistyviä EM-kisoja.

Konkari löi alkutahdit

Suomi sai erinomaisen alun Italia-otteluun Möttölän tahdittamana. Kesän korvalla paluunsa pelikentille ilmoittanut Möttölä hyödynsi Italian paikkapuolustuksen antaman tilan upottamalla kylmänviileästi kaksi kertaa pallon kolmosviivan takaa.

Kun Teemu Rannikko onnistui myös kertaalleen, siirtyi Suomi nopeasti italialaisyleisön tyrmistykseksi 9-0-johtoon.

Italia nousi Valeri Amoroson viidellä peräkkäisellä pisteellä ja Giuseppe Poetan vapaaheitolla avausjakson loppupuolella tasatilanteeseen 23-23, mutta muuten ensimmäinen kymmenminuuttinen mentiin suomalaistahdeissa.

Suomi upotti avauskympin aikana kolmosensa 7/12 ja johti 28-23.Toisella neljänneksellä Suomen ilotulitus kolmoskaaren takaa rauhoittui, mutta prosentti pysyi kovana. Suomi yritti bonusrajan takaa ensimmäisellä puoliajalla peräti 19 kertaa, joilla se teki 11 koria.

Ensimmäisellä puoliajalla suomalaisista Möttölä teki 11 ja Rannikko sekä Koponen kymmenen pistettä mieheen. Italian ykkönen oli odotetusti Marco Belinelli, jonka kimpussa häärivät vuoroin puolustustehtävissä Koponen ja Shawn Huff tehden hyvää työtä.

Belinelli pakotettiin vaikeisiin ratkaisuihin, mutta silti italialaisten NBA-tähden onnistui taiteilla vaikeista asennoista 13 pistettä.

Italian toinen NBA-pelaaja Andrea Bargnani sen sijaan hukkasi pelihalunsa, kun 12 minuuttia oli pelattu. Selkeältä näyttänyt virhe jäi erotuomareilta viheltämättä Bargnanin heittäessä, joka sai italialaisveren kiehahtamaan - tuloksena oli tekninen virhe ja penkkikomennus päävalmentaja Carlo Recalcatilta.

Vaikka Bargnani palasi kehiin myöhemmin, ei Toronto Raptors -paidassa mainion NBA-kauden pelannut ”Taikuri” enää pisteitä tehnyt.

Avaushetkien jälkeen Suomi nousi toistamiseen yhdeksän pisteen johtoon (41-50), kun Rannikko upotti kolmosen 18 minuutin kohdalla. Luca Vitali viimeisteli kuitenkin hetkeä myöhemmin harvinaisen neljän pisteen hyökkäyksen auttaen Italiaa kaventamaan puoliaikatilanteeksi 48-51.

Kolmannella jaksolla kotijoukkue sai hetkeksi aikaa hurmosvaiheen päälle. Valerio Amoroson ja Belinellin kolmosilla Italia nousi ensimmäistä kertaa johtoon tilanteessa 56-55. Belinelli nakkasi kuusi peräkkäistä pistettä ja Marco Mordente suhautti kolmosen korisukan läpi viimeistellen 12-0-jakson, jonka ansiosta Italia johti parhaimmillaan seitsemällä pisteellä (62-55).

Koponen katkaisi Italian pisteputken ja piti ratkaisuillaan Suomen pelissä mukana. Kotin ja Haanpään korit nostivat Suomen uudelleen johtoasemaan ja päätösneljännekselle lähdettiin tilanteesta 70-74.

Italia teki kaikkensa viimeisellä jaksolla pestäkseen kasvonsa, jotka karsiutuminen 21 peräkkäisen EM-kisaesiintymisen jälkeen olivat lianneet, mutta Suomi ei johdostaan enää luopunut.

Hyökkäyspäässä onnistuivat vuoroin Koponen, Kotti, Möttölä ja Rannikko. Lähimmäksi Italia pääsi puolitoista minuuttia ennen päätössummeria, kun Giuseppe Poeta nosti sen kolmosellaan kahden pisteen (86-88) päähän.

Koponen antoi ensimmäisen kuoliniskun onnistuneella kolmosellaan ja kahdella vapaaheitollaan ja Rannikko viimeisteli Italian kohtalon 28 sekuntia ennen loppua vapareillaan, jotka jäivät ottelun viimeisiksi pisteiksi.

Taiston tauottua yksi onnellisista suomalaisista oli Koponen, joka soimi itseään rajusti edellisen Italia-pelin jälkeen.

- Näyttöhaluja oli aika paljon, kun pelasin henkilökohtaisella tasolla niin heikon pelin Italiaa vastaan Vantaalla. Tuntuu hyvältä päättää urakka voittoon ja vielä näin hyvään joukkue-esitykseen. Tämä oli kova vierasvoitto. Ei Italian voittaminen kuitenkaan ole meille jokapäiväistä herkkua. Nyt tiedämme mihin pystymme. Tästä on hyvä jatkaa, päätti Koponen.

Kansainvälisen koripalloliiton kilpailujärjestelmän ikävä puoli on se, että maajoukkueen seuraavia kehitysaskeleita joudutaan odottamaan lähes vuosi. Karsinnat kohti vuoden 2011 EM-lopputurnausta alkavat kesällä 2010.

Miesten EM-lisäkarsintaa, Porto San Giorgio, Italia 20.8.2009

Italia - Suomi 89-95 (23-28, 48-51, 70-74)

Italia:

Marco Belinelli 26/5/3 riistoaValerio Amoroso 21/7Giuseppe Poeta 9/0Luca Vitali 9/5Jacopo Giachetti 7/4Andrea Bargnani 7/3Marco Mordente 5/1Angelo Gigli 3/2Andrea Crosariol 2/1Matteo Soragna 0/3Marco Cusin 0/1Pietro Aradori 0/0

Suomi:

Petteri Koponen 26/3Hanno Möttölä 16/5Teemu Rannikko 15/1/5 syöttöä/3 riistoaTuukka Kotti 11/3Antti Nikkilä 6/6Kimmo Muurinen 4/2Petri Virtanen 3/2Shawn Huff 0/3Mikko Koivisto 0/0Juha Sten 0/0Vesa Mäkäläinen 0/0.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat