1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Videman: En antanut oikeita enkä vääriä tietoja

Kansainvälisen Hiihtoliiton lääketieteellisen komitean suomalaisedustajana Lahden vuoden 2001 MM-hiihtojen aikana toiminut Tapio Videman kiistää antaneensa Suomen joukkueelle kisojen aikana tietoja siitä, mitä aineita Lahden kisoissa analysoitiin.

- En ole antanut mitään - ei virheellistä eikä oikeaa - vastausta mitä aineita Lahden kisoissa analysoidaan. Tämä asia ei kuulu, eikä tule kuulua FIS:n lääketieteellisen komitean jäsenille. Olin Lahdessa FIS:n/kisajärjestajien ulkopuolinen tutkija enkä tiennyt mitä tullaan testaamaan. Ja miksi olisin ruvennut sitä selvittämään, Videman sanoo YLE Urheilulle lähettämässään viestissä.

- Kysyimme Videmanilta, että testataanko plasmanlaajentajia. Videman antoi meille virheellisen vastauksen, että mitään lisätestejä ei olisi ja plasmanlaajentajien käyttö olisi näin mahdollista, Kyrö kertasi eilen Lahden aikaisia tapahtumia.

- En puhunut Kyrön kanssa kisojen aikana. FIS:n tutkijaryhmällä oli tiedotustilaisuus kisoja edeltävänä iltana koskien pelkästään tieteellista veritutkimusta (Muistan Turpeisen kysyneen jotain siihen liittyvää). Korostimme, että tulokset tullaan julkaisemaan ilman tunnistamismahdollisuutta (nimettöminä), Videman sanoo.

Kyrö kertoi eilen myös seuraavaa:

- Tiedustelin samaa asiaa Videmanilta pari viikkoa aikaisemmin, ja vastaus oli silloinkin harhaanjohtava. En tiedä, miksi Videman antoi tällaisia vastauksia.

Videman kiistää tämänkin väitteen.

- En ole antanut mitään tietoja. En myöskään tiennyt että soittaja oli Kyrö. Kun Kyrö esitti tämän väitteen julkisesti 2001 otin yhteyttä ja Kyrö lupasi sopivassa vaiheessa oikaista asian julkisuudessa.