1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Leppävuori: Hiihtoliitto hankki veren ohennusaineita Lahteen

Suomen Hiihtoliitto hankki veren ohennusaineita hiihtäjille Lahden MM-kilpailuihin. Hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö toi asian esille YLEn haastattelussa eilen. MM-kilpailuissa lajijohtajana ollut Antti Leppävuori myöntää YLE Urheilulle että nesteytysaineiden hankkijana oli hiihtoliitto, hinta tosin oli Kyrön väittämää pienempi.

- Nestetankkaukseen ja nesteyttämiseen tarvittavia välineitä hoidettiin. Summista en pysty tarkemmin sanomaan. Lahden jälkeen tehtiin poliisitutkinta, jossa katsottiin hyvin tarkkaan, mihin liitto on rahojaan käyttänyt ja siinä tutkinnassa ei tullut muistaakseni mitään huomautettavaa.

- Myös hemohesiä hankittiin.

- Hankinnoista päätti operatiivinen johto eli päävalmentaja yhdessä lääkäreiden kanssa.

Leppävuori korostaa, että he luottivat Lahdessa ADT:n listaan, jonka mukaan hemohes ei olisi ollut kiellettyä.

- Hemohes tuli kielletyksi juuri kisojen alla eikä sitä muistaakseni ollut ADT:n kiellettyjen aineiden listalla siinä vaiheessa.

ADT:n Timo Seppälä kuitenkin sanoo hemohesin olleen kielletty aine vuoden 2000 kevään alusta lähtien.

Kyrön mukaan dopingasiantuntija Tapio Videman olisi kertonut Suomen joukueelle, että plasmanlaajentajien käyttö olisi mahdollista eikä sitä testattaisi Lahdessa. Leppävuori ei asiaa muista.

- Tämän kaltaista keskustelua käytiin kisojen jälkeen, mutta missä vaiheessa tätä asiaa olisi sitten kysytty, sitä en pysty sanomaan.

Leppävuoren vastaus hemohesin käyttötarkoitukseen ei täysin tyrmää Kari-Pekka Kyrön maanantaista väitettä laajasta veridopingin käytöstä Suomen hiihdossa.

- Hemohes säilyttää nestetasapainoa turnaustilanteessa ja sitten sillä on laimentamisen vaikutus. Ja mihin sitä Lahdessa käytettiin? Nähtävästi molempiin tarkoituksiin. Mutta asiaa pitää tiedustella Kyröltä, Leppävuori muotoili sanansa.

Leppävuori kiistää Kyrön väitteet Suomen ja Venäjän yhteisestä doping-toiminnasta.

Kiellettyjen aineiden käytöstä jäi kiinni kuusi suomalaishiihtäjää.