Detroit voitti Stanley Cupin

Detroit Red Wings varmisti historiansa 11:nnen Stanley Cupin voittamalla Pittsburghin 3-2 kuudennessa finaalissa. Valtteri Filppula oli pitkään kiinni voittomaalissa ja pelasi muutenkin hienon pelin.

urheilu

Detroit aloitti ottelun vahvalla ryminällä. Hallinta ei kuitenkaan tuottanut alkuun tulosta, ja paras paikka olikin Pittsburghin Petr Sykoralla, kun hän pääsi nokikkain maalivahti Chris Osgoodin kanssa.

Tilannetta edelsi Detroit-puolustaja Niklas Kronwallin harhasyöttö. Chris Osgood kuitenkin selvitti tilanteen edellisen ottelun Pittsburgh-sankaria vastaan.

Ylivoimaa pääsi kokeilemaan ensin Detroit, kun Pittsburghin kokenut Darryl Sydor passitettiin jäähypenkille neljän minuutin pelin jälkeen. Detroit rankaisi saman tien, kun Brian Rafalskin napakka ranne yllätti Marc-Andre Fleuryn Pittsburgh-maalilla.

Loistavan työn 1-0-johtomaaliin teki Tomas Holmström maalin edessä peittämällä Fleuryn näkyvyyden. Maalin syöttänyt Henrik Zetterberg siirtyi syötöllään playoffien pistepörssin kärkeen.

Maalin jälkeen Pittsburgh sai hienoisen otteen peliin, mutta Chris Osgood Detroit-maalilla oli järkkymätön, pysäyttäen muun muassa Jevgeni Malkinin yrityksen.

Kun reilut kahdeksan minuuttia oli pelattu, Pittsburgh sai mahdollisuutensa ylivoimalla. Ensin Dallas Drake sai heppoisen jäähyn, ja heti perään Kris Draper otti tyhmän jäähyn Pittsburgh-päässä.

Viidellä kolmea vastaan Pittsburghin supertähdet loivat usean hyvän tilanteen, mutta Chris Osgood ja Detroit-puolustus kesti tuurilla ja taidolla.

Loppuerän aikana ei maaleja enää nähty, vaikka Detroit pääsi kertaalleen ylivoimalle. Loppuerän paras paikka osui Zetterbergille, joka sai loistosyötön Pavel Datsjukilta maalin kulmalle. Fleury kuitenkin torjui varmasti läpi erän.

Valtteri Filppula lisäsi Detroit-johtoa

Toiseen erään Pittsburgh lähti energisellä ja voimakkaalla karvauksella. Parin minuutin pelin jälkeen tämä palkittiin, kun Detroitin Andreas Lilja joutui ottamaan kahden minuutin jäähyn.

Jäähyn aikana kiekko pomppi useasti vaarallisesti Chris Osgoodin maalilla, mutta Detroit kesti paineen.

Molempien joukkueiden suomalaispelaajat olivat hyvin esillä jäähyn jälkeen, sillä ensin Pittsburgh painosti Jarkko Ruudun ketjun voimin pitkän vaihdon Detroit-päässä, ja heti perään Valtteri Filppulalla oli kaksi vetopaikkaa toisessa päässä.

Hiljalleen paine siirtyi Detroitille, ja erän puolen välin tienoilla Fleury oli melkoisessa kiekkosateessa. Painostus palkittiin ajassa 28.07, kun Valtteri Filppula haistoi hienosti Mikael Samuelssonin laukauksesta pompanneen irtokiekon ja laittoi sen Fleuryn längistä sisään.

Suomalaisen finaalisarjan toisella maalilla Detroit siirtyi 2-0-vierasjohtoon.

Malkin kavensi ylivoimalla

Maalin jälkeen Detroit kontrolloi peliä kuten Ruotsi parhaimmillaan johtoasemassa. Hiljalleen Pittsburghin kiri kuitenkin alkoi.

Gary Robertsilla oli loistopaikka maalin kulmalla, mutta Chris Osgood torjui jälleen kuin muuri.

Kun erää oli viitisen minuuttia jäljellä Detroitin Pavel Datsjuk otti vasta playoffien kolmannen jäähynsä, ja Pittsburghin supertähdet pääsivät jälleen yrittämään maalintekoa ylivoimalla.

Lopulta Jevgeni Malkinin ensimmäinen finaalimaali tarkalla lyöntilaukauksella toi Pittsburghin maalin päähän. Nyt oli puolestaan Sidney Crosbyn vuoro kuitata Zetterbergille, ja syöttöpiste nosti hänet pörssikärkeen.

Pian maalin jälkeen vuoden 1989 Stanley Cup -voittaja Calgarystä, Pittsburghin Gary Roberts otti kaksiminuuttisen, ja Detroit pääsi ylivoimalle. Tilanne ei kuitenkaan tuottanut maalia, ja kolmanteen erään lähdettiin Detroitin kutkuttavassa 2-1-johdossa.

Zetterberg katkaisi Pittsburghin selkärangan

Detroitin valmentaja Mike Babcock oli varmasti soimannut joukkuetta toisen erän lopun lepsuilusta, niin vahvalla jalalla Detroit tuli kolmannen erän alkuun. Parhaat paikat Fleuryn maalilla oli Henrik Zetterbergillä ja Pavel Datsjukilla.

Filppulan ja Ruudun trendit ovat olleet päinvastaiset - Filppulan peliaika kasvaa koko ajan, kun taas Ruutu kävi vain kahdesti jäällä toisessa erässä.

Detroit jäädytti hyvin peliä, ja ajassa 47.36 Henrik Zetterberg tarrasi jälleen pistepörssin voittoon kiinni. Pavel Datsjuk avasi Zetterbergin vastaiskuun, ja Zetterbergin terävä laukaus pakin jaloista jäi pyörimään maalin kulmalle.

Fleuryn kaatuessa taaksepäin kiekko lipui yli maaliviivan, ja Detroit siirtyi ratkaisevan tuntuiseen 3-1-johtoon.

Muutama minuutti myöhemmin Zetterberg oli jälleen vauhdissa. Hän pelasi hyvät vetopaikat Dan Clearylle ja Tomas Holmströmille, mutta Fleury pystyi torjumaan.

Pittsburghin selkäranka oli katkeamassa, sillä Detroit pelasi erittäin vapautuneesti ja näyttävästi. Fleury piti Pittsburghin toiveet vielä elossa loistotorjunnoillaan.

Jiri Hudler otti vielä jäähyn 1.47 ennen loppua, ja Pittsburgh otti Fleuryn pois maalilta.

Marian Hossa ohjasi näyttävästi Pittsburghin 3-2-kavennusmaalin Sergei Gontsharin laukauksesta. Fleury pysyi aitiossa, ja Pittsburgh laittoi hurjan painostuksen päälle.

Kaksi sekuntia ennen loppua kiekko pyöri vielä Detroitin maaliviivalla, mutta ei mennyt maaliin, ja Detroit voitti 3-2.

Mestaruus autokaupunkiin voitoin 4-2.

Katso ottelun tilastot (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat