1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

IBU vahvisti nimekkäiden venäläisten käryt

Venäläiset ampumahiihtäjät Jekaterina Jurjeva, Albina Ahatova ja Dimitri Jaroshenko ovat jääneet kiinni dopingin käytöstä. IBU:n puheenjohtaja Anders Besseberg kertoi tiedotustilaisuudessa Etelä-Korean Pyeong Changissa, että urheilijoiden B-näytteet olivat positiivisia ensimmäisten A-näytteiden tavoin.

Urheilu

Venäläisten käyttämää dopingainetta ei kerrottu tiedotustilaisuudessa. Täydellinen selvitys tapaukseen tulee kahden viikon kuluessa. Varmaan on kuitenkin se, että kärähtäneitä venäläisiä ei nähdä Etelä-Korean MM-kisoissa.

Kärynneet urheilijat ovat menestyneet hyvin. Jurjeva johtaa naisten maailmancupia, Ahatova on puolestaan kokenut arvokisakävijä, hän on voittanut kolme maailmanmestaruutta. Jarosenko on voittanut viestin maailmanmestaruuden.

Positiiviset dopingnäytteet otettiin joulukuussa Östersundin maailmancupin kilpailujen yhteydessä.

- Olemme kohdanneet systemaattista ja laajaa dopingin käyttöä yhdessä maailman vahvimmista joukkueista. Olemme joko saaneet kaikki kiinni tai sitten tämä on vain jäävuoren huippu. Sille, mitä kiinnijääneet venäläiset ovat tehneet, ei ole mitään tekosyytä tai selitystä, IBU:n puheenjohtaja Anders Besseberg totesi.

Jurjevan ja Ahatovan käryjen myötä maailmancupin pisteet menevät uusiksi. Naisten mc-johtoon siirtyy käryjen myötä Saksan Kati Wilhelm. Kaisa Mäkäräiseen käryt vaikuttavat mm. siten, että suomalaisen kolmas sija Anterselvan mc-osakilpailusta vaihtuu pykälää paremmaksi."Pieni läpimurto testaustekniikassa"

IBU:n MM-kisojen ylilääkäri Hannu Litmanen totesi YLEn haastattelussa, että venäläisten käryt ovat todiste siitä, että IBU:n antidopingtyö toimii.

- IBU:ssa tehdään paljon töitä, jotta huijarit saadaan kiinni. Tämä on hyvä osoitus siitä, että työ tuo tulosta, Litmanen sanoi.

- Kaikki kärynneet ovat käyttäneet samaa ainetta.

Venäläisten käyttämää dopingainetta ei ole paljastettu, mutta kyseessä lienee uusi dopingaine, joka on nyt testeissä havaittu. Litmasen mukaan uudet käryt ovat vielä mahdollisia.

- Tämä on pieni läpimurto testaustekniikassa. Systemaattisilla veritesteillä on pystytty seulomaan esiin potentiaalisia dopingin käyttäjiä.

Ampumahiihdon MM-kisat alkavat lauantaina Etelä-Koreassa. Avauspäivänä vuorossa ovat naisten ja miesten pikakilpailut.

Lähteet: YLE-AP