Karri Rämö pääsee näyttämään MM-taitonsa

Leijonien nuori NHL-veskari Karri Rämö haisteli MM-kisojen ilmapiiriä jo Kanadan viime kevään turnauksessa ja haki kokemusta tulevaisuutta silmällä pitäen. Maanantaina Tampa Bayn maalivahtilupaus torjuu ensimmäisen ottelunsa MM-tasolla Tanskaa vastaan.

urheilu

Vuosi takaperin 23-vuotias Rämö nostettiin Kanadan-maalla kerran kakkosvahdiksi ja hän toimi yhden ottelun ajan luukkuvahtina. Näin hän sai virallisiin MM-tilastoihin yhden merkinnän edelliskaudelta.

Ensimmäisen maaottelunsa Rämö sai vyölleen 19. huhtikuuta vuonna 2008 EHT-ottelussa Tshekkiä vastaan. Maanantaina Rämön unelma toteutuu kunnolla, kun hän pääsee vihdoin tolppien väliin aikuisten arvokisatasolla.

- Totta kai sitä vähän on perhosia vatsassa ja vähän jännittää ensimmäinen MM-ottelu, mutta toisaalta senhän takia tässä hommia tehdään. Tavoite on ottaa heti alkuun muutama koppi ja nauttia kisatunnelmasta, Leijonien kakkosvahdin titteliä kantava veskari jutteli rennonoloisesti.

Lähtökohta Tanskaa vastaan ei ole Rämölle todellakaan helppo. Ensinnäkin odotettavissa on, että laukauksia tulee harvakseltaan ja silti pitää olla koko ajan valmiina yllättäviin huippupelastuksiin. Leijonien Norja-ottelu osoitti, Suomen maalivahdilta kaivataan paraatipelastuksia ottelun tärkeillä hetkillä.

Toinen pieni kysymysmerkki on se, ettei Rämö ole torjunut kertaakaan NHL-runkosarjan päättymisen jälkeen. Viimeksi Karri huhki maalinsuulla muutama viikko sitten, huhtikuun 11. päivä.

- En pitäisi sitä niin isona juttuna, enkä ole siitä huolissani. Olen sentään harjoitellut tässä välissä tosi hyvin. Luulen, että monella MM-kisaveskarilla on ollut ihan samanlainen lähtötilanne, huomautti Karri.

Sopimus umpeutui Tampan kanssa, jatko auki

Asikkalassa syntynyt suomalaisvahti esiintyi menneellä NHL-runkosarjakaudella yli 20 ottelussa Lightningin tolppien välissä. Ihannekokoisen ja sähäkän maalivahdin tilille tuli neljä voittoa, seitsemän jatkoaika- tai rankkaritappiota ja kymmenen tappiota varsinaisella peliajalla.

- Ainahan asiat olisivat voineet mennä paremmin, mutta kyllä kausi oli henkilökohtaisesti kokonaisuudessaan ihan ok. Pelasin yhteensä viitisenkymmentä ottelua, mukavanoloinen maalivahti laskeskeli.

Rämön torjuntaprosentti jäi taalajäillä alle 90:een, mutta pitää huomioida, että 188-senttinen ja 93-kiloinen HeKin kasvatti pelasi NHL:n häntäpään joukkueessa, jossa varsinkin puolustajien vaihtuvuus hipoi ennätyslukemia yhden kauden osalta.

- Kauden lopussa keskustelin seurajohdon kanssa ihan hyvässä hengessä. Katsotaan nyt, mitä tuleman pitää. Tavoite on jatkaa NHL:ssä, mutta ei Euroopassa pelaaminen ole pois suljettu vaihtoehto, kertoi Rämö, jonka pelisopimus päättyi Tampan kanssa tähän kauteen.

Rämön päättynyt kausi oli hissiliikettä farmijoukkue Norfolkin ja Tampa Bayn välillä. Muun muassa Tampan ykkösvahti Mike Smithin loukkaantuminen avasi lopulta näyttöpaikan ylhäällä.

- Minun osaltani kausi oli sellaista hotelli- ja matkustuselämää. Eihän se helppoa ollut, kun kotia ei ollut oikeastaan missään. En päässyt eroon oikein hetkeksikään jääkiekosta, kun kaikki aika meni hallin ja hotellin väliseen reissaamiseen, totesi Rämö.

Rämö antoi MM-kisoihin hyvät näytöt juuri silloin, kun Jukka Jalonen ja GM Jari Kurri vierailivat Pohjois-Amerikassa. Tampa Bay löi Rämön torjuntojen siivittämänä mm. Montrealin maaliskuun puolivälissä lukemin 4-1.

Kaarelan maalivahtikoulussa isompiin otsikoihin

Suuren yleisön tietoisuuteen Rämö ponnahti ensimmäisen kerran Pelicansin miehistössä vasta B-juniori-ikäisenä. Lopullinen läpimurto siirtyi silti Kerhon kultavuodelle.

- Ehkä isoimman askeleen otin HPK:ssa maalivahtivalmentaja Jari Kaarelan silmien alla, kun voitimme mestaruuden. Torjuimme silloin yhdessä Miika Wiikmanin kanssa.

- Loukkaannuin Ilves-sarjassa muutaman pudotuspeliottelun jälkeen, ja siinä minun pelini olivat sen playoffin osalta, Rämö selvitti kultakautta 2005-06, jona aikana hän pysäytteli pelivälineitä SM-liigassa 92,9 prosentilla.

Tampa Bay varasi Rämön vuonna 2005. Erinomaisen HPK-kauden jälkeen suomalaisnuorukainen on esiintynyt AHL:n Springfieldissä, Norfolk Admiralsissa ja viimeksi Tampa Bayn NHL-ryhmässä. AHL-kaudella 2006-07 Rämö arvostettiin mm. tähdistöotteluun.

- Täällä MM-kisojen aikana keskityn ainoastaan näihin peleihin. Tulevat sopimusneuvottelut olen rauhoittanut tältä osin. MM-turnauksen jälkeen on vasta niiden aika. En minä pidä täällä oloa minään näyttöpaikkana. Eivätköhän minun näyttöni ole jo annettu, hyväntuulinen Rämö tähdensi

Timo Uusitalo, Kloten

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat