Pittsburgh mursi kotitaian ja juhlii Stanley cupia!

Jääkiekon NHL-liigan finaalisarjassa vierasvoittoa piti odottaa viimeiseen seitsemänteen otteluun saakka. Se kuitenkin nähtiin, ja Detroitista 2-1-voiton hakenut Pittsburgh juhlii seurahistoriansa kolmatta Stanley cupia.

urheilu

Detroit tuli kotiyleisönsä edessä ensimmäiseen erään todella vahvasti. Jo puolen minuutin pelin jälkeen Henrik Zetterberg pelasi mainion maalipaikan Dan Clearylle mutta yhdysvaltalaishyökkääjä ei pystynyt reagoimaan yllättävään tilanteeseen tarpeeksi nopeasti. Muutenkin Zetterbergin ketju, jonka täydensi Pavel Datsjuk, oli mahtivireessä alkuminuuttien aikana.

Erän puolenvälin tienoilla Pittsburgh alkoi saada hiljalleen otetta. Pingviinien vahvin osa oli jälleen edellisessä ottelussa voiton Pittsburghille ratkaissut kolmosketju. Tyler Kennedy ja Jordan Staal loivat pari maukasta paikkaa mutta Chris Osgood Detroitin maalilla kesti. Osgood ja Detroit kestivät myös erän ainoan ylivoiman, jonka Pittsburgh sai Brad Stuartin huidottua Jevgeni Malkinia.

Erän lopulla Detroit piristyi uudelleen. Kun erää oli pelaamatta kolmisen minuuttia, Valtteri Filppula pelasi supervaihdon. Hän niputti koko Pittsburghin puolustuspaketin mutta menetti ratkaisevalla hetkellä juuri sen verran kontrollia kiekkoon, että Pittsburghin maalivahti Marc-Andre Fleury pääsi väliin. Kun Osgood torjui vielä Pittsburghin Maxime Talbotin maalipaikan puoli minuuttia ennen erän loppua, toiseen erään lähdettiin 0-0-tilanteessa.

Max Talbot nousi Pittsburghin aseeksi

Toisessa erässä maalia ei tarvinnut odottaa kuin reilu minuutti. Detroit-pakki Brad Stuart antoi karmaisevan harhasyötön omassa päässä, ja Pittsburgh kiitti. Kiekko kimposi Jevgeni Malkinin mailan kautta suoraan Talbotin lapaan, ja tällä kertaa ”Superstar” ei paikastaan epäonnistunut.

Vajaat kymmenen minuuttia myöhemmin sama mies iski uudestaan. Kiekko karkasi Kris Draperilta Pittsburghin sinisellä viivalla, ja Chris Kunitz lähetti Talbotin ylivoimahyökkäykseen Tyler Kennedyn kanssa. Talbot teki oman ratkaisun, joka oli suorastaan jäätävä: tiukka rannelaukaus aivan Detroitin maalin yläpesään. Maali oli Talbotille jo neljäs finaalisarjassa.

Maalin jälkeen Detroit otti kiekkokontrollin haltuunsa. Maalia välittömästi seurannut vaihto oli päättyä Valtteri Filppulan survomaan maaliin mutta sen jälkeen Pittsburgh pelasi erinomaista puolustuspeliä, ja Detroitin peli meni hieman hermoiluksi. Kiekot pompivat Detroitin pelaajien lavoissa, ja usein hyökkäykset tyrehtyivät paitsioihin.

Erän lopulla Detroit sai viimein luotua hyviä paikkojakin. Johan Franzenin tulinen kuti lirui vain hieman ohi Pittsburgh-maalin. Henrik Zetterbergin loistopaikkaan Marc-Andre Fleury puolestaan venytti huipputorjunnan. Muutenkin Fleuryn torjuntatyöskentely oli äärimmäisen varmaa, eikä irtokiekkoja jäänyt nälkäisille Detroit-hyökkääjille kuin ani harvoin. Kahden erän jälkeen Pittsburgh johtikin 2-0.

Tasoitusyritys kilpistyi ylärimaan

Kolmannessa erässä Detroitin painostus jatkui, mutta Pittsburgh pelasi uhrautuvasti. Edes punasiipien ylivoima ei tuottanut toivottua tulosta, vaikka etenkin puolustajat Nicklas Lidströmin johdolla pääsivät pommittamaan alituisesti.

Kun Detroit haki vimmatusti kavennusta, Pittsburghille avautui hyviä tilaisuuksia vastaiskuihin. Viimeinen terävyys maalipaikoilla kuitenkin puuttui.

Suomalaisittain ilahduttavaa oli, että erittäin hyvin liikkunut Valtteri Filppula oli lähes koko ajan jäällä Detroitin hakiessa kavennusta. Detroitin yritys palkittiin viimein ajassa 53.53, kun Filppulan laidalla pelannut Jiri Hudler syötti viivaan. Nicklas Lidström jatkoi Jonathan Ericssonille, jonka tulinen kuti painui vastustamattomasti ohi Fleuryn.

Reilut pari minuuttia ennen loppua Detroitin ruotsalaispakki Niklas Kronwall tälläsi ylärimaan. Vielä viimeisellä sekunnilla Nicklas Lidströmillä oli avopaikka mutta Marc-Andre Fleury otti ilmiömäisen patjatorjunnan. Tämän lähemmäs maalia Detroit ei päässyt. Näin Pittsburgh sai revanssinsa viime kevään finaalitappiosta ja kuittasi mestaruuden otteluvoitoin 4-3.

  1. FINAALI (4 voittoa)
Detroit - Pittsburgh 1-2 (0-0,0-2,1-0)

21.13 0-1 Talbot (Malkin)30.07 0-2 Talbot (Kunitz,Scuderi)53.53 1-2 Ericsson (Lidström,Hudler)

Jäähyt: DET 2 x 2 min, PIT 3 x 2 min

MaalivahditChris Osgood DET 10+ 7+ 1=18Marc-Andre Fleury PIT 6+11+ 6=23

Pittsburgh mestari voitoin 4-3.

Lähteet: YLE - Ilkka Palomäki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat