Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio

Seppälä: Jamaikalaisten käyttämä aine ei ole vakava piriste

Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä valotti YLE Urheilulle, mitä metyyliksantiini, jota viiden jamaikalaisen pikajuoksijan epäillään käyttäneen, oikein on.

urheilu

- Metyyliksantiini on oikeastaan lääkeaineryhmä, johon kuuluvat mm. kofeiini, astmalääke teofylliini ja kaakaon ainesosa teopromini. Kyseessä on varmasti joku näiden johdannainen, koska puhutaan metyyliksantiinista. Yleensä nämä ovat lieviä piristeitä, Seppälä selvitti.

Sepälän mukaan kyseessä ei ole vakava piriste.

- Jos otetaan suuria annoksia, niin vaikutuskin voi olla voimakkaampi kuin tavallisella kahvikupilla. Tässä ei puhuta kovin vakavasta piristeestä, joka vaikuttaisi kovin voimakkaasti.

WADA ei ole suoraan kieltänyt metyyliksantiinin käyttöä.

- WADAn listoilla ei ole suoraan mainittu metyyliksantiinia piristeenä, mutta toisaalta WADAn kiellettyjen aineiden luettelossa sanotaan, että kaikki piristeet, jollei ole erikseen mainittuna, ovat kiellettyjä. Erikseen mainittuna on esimerkiksi kofeiini.

- Monet kasvit saattavat sisältää näitä metyyliksantiini-aineita, mutta katsotaan nyt ensin mistä aineesta on kyse, Seppälä päätti.

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat