Suora

  • Urheiluruutu
  • Kroatia, ennakkotunnelmia
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

"Työ jalkapallokentän kanssa alkaa"

Palloliitto lähtee tekemään työtä yhdessä jalkapalloväen kanssa uuden valmennuslinjansa mukaisesti. Keskiössä on systemaattinen kehittymisen seuranta.

urheilu
Petri Jakonen.
Palloliiton huippujalkapallojohtaja Petri Jakonen arvioi, että maanantaina julkistetussa valmennuslinjassa keskeistä on systemaattinen kehittymisen seuranta.

Suomen Palloliitto on julkistanut uuden valmennuslinjansa, jonka tavoitteena on kasvattaa nykyistä enemmän huippulahjakkuuksia miesten ja naisten jalkapallomaajoukkueisiin.

Parin vuoden pohjatyö on tehty ja oppia on haettu ulkomailta, pääosin Sveitsistä, Itävallasta, Tanskasta, Ruotsista sekä Hollannista. Kehitystyö vaatii pitkäjänteisyyttä, esimerkiksi Sveitsissä tulosta syntyi vasta kymmenessä vuodessa.

Huippujalkapallojohtaja Petri Jakonen painottaa, että valmennustulokset näkyvät Suomessakin vasta viiden-kuuden vuoden jälkeen.

- Olemme nyt tietyssä pisteessä analyysien, arvion ja tutkimusten jälkeen, jolloin me lähdemme tekemään työtä yhdessä myös jalkapallokentän kanssa. Tietyt raamit ovat olemassa, sanoo Jakonen.

- On helppo varmaan lähteä Italiaan ja Espanjaan, mutta me olemme koettaneet lähteä myös tutkimaan ennen kaikkea niitä maita, jotka ovat samankokoisia ja joissa on samanlainen urheilukulttuuri ja -tausta, hän jatkaa.

Jakonen arvioi, että Suomessa on ollut paljon hyviä rakenteen osia ja hyvää toimintaa, mutta yhteinen linja on puuttunut. Jatkossa tavoitteena on se, että jokainen osakokonaisuus palvelee isompaa kuvaa.

- Välttämättä meidän ei kannata pistää päätä pensaaseen niin, että olemme tehneet kaikki asiat huonosti, vaan meillä on ihan hyviä rakenteen osia ja tarvitsemme pitkäjänteistä, suunnitelmallista tekemistä, korostaa Jakonen.

- Keskeistä on systemaattinen kehittymisen seuranta. Se meiltä on puuttunut. Sen, mitä lapset ja nuoret kentällä osaavat, pitää kulminoitua valmentajakoulutuksen sisältönä ja pelaajakehityksen ytimessä.

Jakosen mukaan on selvää, että miesten päävalmentaja Mixu Paatelainen joutuu tällä hetkellä ulosmittaamaan sen potentiaalin, joka A-maajoukkueessa on.

- Hän joutuu rakentamaan sellaisen pelitavan, joka sopii niille pelaajille. Tämä linja, josta nyt puhutaan, liittyy siihen, että tällä tavalla toimimalla me haluamme rakentaa pitkäjänteisesti Suomeen sellaista tapaa, jolla me uskomme menestyvämme.

Huippujalkapallojohtaja uskoo, että tulevaisuudessa maajoukkueilla on tunnistettava peli-identiteetti, johon jokainen henkilö on tuonut omaa osaamistaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat