Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup

BLOGI: Puolustuksen puheenvuoro

Korisliigan välieräjoukkueista kolme on jo selvillä. Ottelusarjat ovat edenneet ennakkokaavailujen mukaan.

urheilu
Timo Huovinen kuvassa
Yle

Samalla kirkastui tilanne hieman ainakin ToPo:n pelaamisesta, sillä joukkue on saanut peliään kuosiin. Pyrintö - KTP ottelupari on ollut huikeaa taistelua ja neljäs välieräjoukkue ratkeaakin vasta viidennessä ottelussa keskiviikkona.

Jos kirjoitukseensa tai esitykseensä saa livautettua jonkin sanonnan, voi hommasta saada viisaamman näköisen. Myös yritysluennoitsijat harrastavat tällaisia sanontoja. Netistä, amerikkalaisesta yritysvalmennus- sekä urheilukirjallisuudesta niitä löytyy roppakaupalla. Yksi sanonta joka kaivetaan aina esille palloilulajien pudotuspelien lähestyessä on: hyökkäyksellä myydään pääsylippuja, puolustamisella voitetaan mestaruuksia. Aloinpa tämän sanonnan paikkansapitävyyttä sitten miettiä.

Asioita yksinkertaistavana viisastelijana ajattelin, että mitä vähemmän koripallojoukkue päästää koreja, sen paremmin se puolustaa. Sitten ajattelin, olisiko tällä ja mestaruuden voittamisen välillä jotakin yhtäläisyyttä. Niinpä tutkin viimeisen 10 kauden runkosarjataulukot ja sen mikä joukkue oli päästänyt vähiten koreja. Sitten vertasin tätä tulosta siihen, mikä joukkue voitti tuon kauden mestaruuden. Eli oliko runkosarjan vähiten koreja päästänyt joukkue myös sen kauden mestari. Saahan pitkästä runkosarjasta jo jonkinlaista johtoa joukkueen kokonaistyöskentelyyn.

Tutkinta alkoi hyvin. Kauden 2001 - 2002 runkosarjan vähiten koreja päästänyt joukkue oli Honka. Kauden mestari Honka. Kauden 2002 - 2003 vähiten koreja päästänyt joukkue oli Honka. Kauden mestari Honka. Luulin jo löytäneeni mestariennustuksen Graalin tilastomaljan. Kauden 2003 - 2004 osalta ei tärpännyt mutta kaudella 2004 – 2005 Lappeenranta oli mestari ja runkosarjan vähiten koreja päästänyt joukkue. Yhden sitten vielä löysin. Se oli Pyrintö viime kaudella. Kautta 2007 – 2008 ei voinut ottaa laskuissa mukaan, koska Lappeenranta ei pelannut silloin täyttä kautta euro-otteluiden takia.

Oliko tutkintani sitten hyödytöntä? Täydellistä selitystä se ei puolustusta koskevalle sanonnalle anna mutta johtoa kyllä. Yhdeksästä pelikaudesta neljällä mestari ja vähiten koreja päästänyt joukkue oli sama. Mutta eihän tämä näin yksinkertaista ole. Puolustuksella on iso merkitys. Kauhajoki laittoi hurjalla puolustamisella esimerkiksi ToPo:lle luun kurkkuun puolivälieräsarjan kolmannessa ottelussa ja nousi taistelemaan vielä sarjan voitosta. Maanantain peli olikin kovaa puolustamista molemmilta joukkueilta. ToPo:n Hanno Möttölä nostikin joukkueestaan esille Tuomas Iisalon ja Eero Lehtisen panoksen ja pääosin puolustamisen takia.

Pelissä on kuitenkin myös se hyökkäys. Vaikka puolustaisi kuinka hyvin, on tehtävä voittaakseen enemmän koreja kuin vastustaja (tässäpä onkin sitten hieno viisaus). Ja korinteon vaikeus riippuu taas vastustajan puolustamisesta. Näin tämä päättelykehä kiertää. Ja joka tapauksessa, jos vastustajan pitää alle 65 pisteessä, on voittaminenkin helpompaa.

Taas yksinkertaistan: jos vastustajan saa pidettyä alle 65 pisteen, on joukkue puolustanut loistavasti, alle 75 pistettä on hyvää puolustamista, alle 85 pojoa = no joo, alle 95 pistettä = vuotaa pahasti ja alle 105 pistettä = katastrofi.

Ai niin, tämän kauden vähiten koreja runkosarjassa päästänyt joukkue on Kataja.

Timo Huovinen

PS Viimeisen vuoden ajan olen kuullut monelta yritysluennoitsijalta Wayne Gretzkyn sanonnan: A good hockey player plays where the puck is. A great hockey player plays where the puck is going to be. Sanonta on hieno mutta se alkaa olla yritysluennoissa jo liian käytetty.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat