1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Vakiovihje: Mihin motivaatio riittää?

Englannin sarjafutiskauden lähetessä loppuaan vakioveikkaajat joutuvat aprikoimaan jälleen, kuinka suurella innolla joukkueet taistelevat sarjapisteistä.

Kuva: Yle

Motivaatio on tärkeä pelivalintaa ohjaava tekijä, mutta liian suurta valtaa sille ei kannata antaa. Englannissa yksikään joukkue ei anna pisteitä ilmaiseksi, vaikka sarjataulukon kannalta panosta ei olisikaan.

Blackburnin ja Norwichin kohtaamisessa motivaatioetu on Blackburnilla, mutta joukkueen sekasortoinen tilanne yhdistettynä muutamaan loukkaantumiseen antaa mahdollisuuden voittopottia kohottavalle ohipelille.

Myös Mestaruussarjan kohteessa yhdeksän kotijoukkue Bristol Cityn kamppailu sarjapaikastaan antaa sille edun, koska vierailija Barnsleylla ei ole pisteille tarvetta. Tässä kohteesssa luotetaan kotijoukkueeseen, sillä se on esiintynyt viime ajat edukseen.

Panoksettoman päätöskohteen pelaan vierasvoittoisesti Hullin ja Nottinghamin viime viikkojen vireeseen nojaten.

Blackburn kuilun partaalla

Blackburnin peli on sujunut kevään mittaan ajoittain hyvin, mutta viime viikkoina se on ajautunut takaisin syöksykierteeseen. Takana on viiden ottelun tappioputki sekavilla esityksillä. Säilymistaistelua ei helpota, että fanit aikovat pitää Norwich-kamppailussa kauden äänekkäimmän mielenosoituksen kohteenaan sekä Blackburnin intialaisomistajat että manageri Steve Kean.

Aivan kuin tämä ei ole tarpeeksi, Roversin muutamalla avainpelaajalla on loukkaantumishuolia. Ennestään siipirikkoisesta puolustuslinjasta on loukkaantuneena toppari Grant Hanley. Myös joukkueen viime aikojen ainoat ilonaiheet, hyökkääjät Yakubu ja Junior Hoilett saattavat joutua huilaamaan pelin Kanarialintuja vastaan.

Lisäksi puolustaja Gael Givet'llä ja managerilla on erimielisyyksiä, joiden alkuperää kumpikaan ei tunnu tietävän.

Vierailija Norwichin paras meno on hyytynyt, mutta Kanarialinnut pelaa edelleen kohtuu hyvällä tasolla. Se tosin hävisi Manchester Citylle rumasti 1 – 6, mutta tulos ei kerro koko totuutta tuosta ottelusta, jossa Norwich oli hyvin mukana 70:lle minuutille asti. Norwichin peruspelaaminen on hyvää, ja ruma tappio herättänee Paul Lambertin ryhmän jälleen ryhdikkääseen esitykseen.

Blackburnin kokoonpanotiedot kannattaa tarkistaa ennen lopullista pelivalintaa, sillä Yakubun ja Hoilettin puuttuminen heikentäisi Roversia selvästi. Itse ohitan Blackburnin voiton joka tapauksessa, ja valitsen merkkiyhdistelmäksi kerrointa kohottavan risti-kakkosen.

Bristol City säilyy

Kohteen yhdeksän vierasjoukkue Barnsley varmisti sarjapaikkansa viikkokierroksella, vaikka hävisikin oman ottelunsa. Bristol City puolestaan säilyy Mestaruussarjassa voittamalla Barnsleyn lauantaina.

Molemmat joukkueet myivät oman ykköshyökkääjänsä Valioliigapaikkaa kärkkyvään West Hamiin. Bristol Cityn myymä Nicky Maynard on joutunut tyytymään penkkimiehen rooliin, kun taas Barnsleysta tullut Ricardo Vaz Te on paukutellut maaleja liukuhihnalta.

Tämä asetelma on näkynyt myös siinä, miten Bristol City ja Barnsley ovat toipuneet ykkösmiestensä lähdöistä. Ricardo Vaz Te oli lopulta tärkeämpi Barnsleylle kuin Nicky Maynard Bristol Citylle, ja lisäksi bristolilaisten uudet lainamiehet ovat onnistuneet Barnsleyn vastaavia paremmin.

Robinsin loppukausi on ollut valoisa, sillä viimeiseen kymmeneen peliin mahtuu vain kaksi tappiota. Mukana ovat tasapelit kärkijoukkueilta, kuten West Ham, Birmingham ja Middlesbrough.

Tykes on puolestaan ollut loppukauden heikoimpia joukkueita. Viimeisen 13 pelin saldona on kymmenen tappiota ja vain yksi voitto.

Motivaatiotekijät ja joukkueiden vireystilanne mielessä ykkönen riittää ainoaksi merkiksi kohteessa yhdeksän.

Tiikereiden kynnet tylsyneet

Päätöskohteen Hullin ja Nottinghamin kohtaamisessa kummallakaan ei ole suurta tarvetta pisteisiin. Vierailija Forest on varmistanut sarjapaikkansa, ja vaikka isäntäryhmä Hullilla on vielä teoreettiset mahdollisuudet nousukarsintoihin, käytännössä se voi alkaa jo suunnitella ensi kautta.

Nottinghamin kausi on ollut melkoinen pettymys, mutta ottelukalenterin viimeisellä puoliskolla se on pelannut hyvin. Viimeiseen kahdeksaan peliin se on hävinnyt vain kahdesti, ja mikä tärkeintä, peliesitykset tulosten takana ovat olleet erinomaisia.

Reading varmisti nousunsa Valioliigaan viikolla voittamalla kotonaan juuri Nottinghamin, mutta Steve Cotterillin Forest oli itse asiassa hallitseva osapuoli tuossakin kamppailussa. Myös kotitasurissa Blackpoolia vastaan Nottingham pelasi hyvin.

Hullin kevät on ollut vaikea, sillä se kärsi peräti viiden ottelun tappioputken maalis-huhtikuussa. Tuon jälkeen se on piristynyt, mutta pelillisesti se on Forestia heikompi tälläkin hetkellä. Nicky Barmbyn miehistö myös kärsii edelleen parista loukkaantumisesta puolustuspäässään.

Hyvin maksavien peli-ideoiden puuttuessa Hullin vierasvoiton ohittaminen nostaa kerrointa ihan mukavasti, ja se toteutuu noin kerran kahdesta.

Vakio 1, kierros 16

1 Newcastle - Stoke 1
2 Fulham - Wigan 1 X
3 Bolton - Swansea 1 

4 Blackburn – Norwich X 2
5 Aston Villa - Sunderland 1 X
6 Brighton - Birmingham X 2

7 Portsmouth - Derby 1
8 Reading - Crystal P 1
9 Bristol C - Barnsley 1

10 Ipswich - Millwall 1
11 Blackpool - Burnley 1
12 Peterborough - Watford 1 2
13 Hull - Nottingham X 2

Ville Pekkanen