Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 18.7.
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa
  • Urheiluruutu

Lajunen nousi voittoon

urheilu

Samppa Lajusesta tuntui eräässä vaiheessa sunnuntaista yhdistetyn maailmancupin hiihtoa, ettei tästä tule yhtään mitään.

Kova tuuli, ikävä pakkanen, lumisade ja latu-uralle pakkaantunut irtolumi teki hiihtämisestä Le Brassusissa työlään. Lajunen jaksoi painaa maaliin saakka ja voitti.

Jyväskyläläisen ensimmäinen voitto tänä talvena ja ensimmäinen sitten marraskuun 1997 tuli runsaan kymmenen sekunnin erolla Yhdysvaltain Todd Lodwickiin.

- Ensimmäinen ajatus maalissa oli, että äkkiä lämmintä päälle ja sisälle viimasta, Lajunen kertoi.

- Aina voitto tuntuu mukavalta. Tällä kertaa sen merkitys tuli mieleen vasta vähän myöhemmin. Eikä voitto tullut helposti, Lajunen hymähti.

Lajunen osasi jo mäen jälkeen arvioida, että hän, Lodwick ja mäkikisan voittaja Aleksei Fadejev kinastelevat kärkisijoista. Fadejev lannistui lopulta neljänneksi, sillä Tshekin Ladislav Rygl pinnisti takaa ohi.

Hannu Manninen taasen ei aivan ehtinyt saada väsähtänyttä venäläistä kiinni ja nousi mäen 13:nnelta sijalta viidenneksi. Jouni Kaitainen oli 17:s ja Kari Manninen 30:s. Tapio Nurmela ei lähtenyt hiihtämään.

Irtolunta kuin painajaisunessa

Jo aamu paljasti, millaiset olot hiihtopaikalla ovat.

- Valehtelematta ladulla oli pahimmillaan 30-40 sentin valli irtolunta. Ja kun niitä yritti ylittää, olo oli painajaismainen. Ihan kuin sellaisessa painajaisessa, jossa yrittää päästää karkuun takaa-ajajia, mutta ei pääse yhtään eteenpäin, vaikka kaikkensa tekee, Lajunen vertasi.

Todd Lodwick oli lähes koko ajan 10-15 sekunnin päässä suomalaisesta.

- Sai tosissaan lykkiä menemään. Yritin seurata tilannetta. Aina kun Lodwick näytti lähestyvän, minä yritin kovempaa, Lajunen sanoi.

Erityisen työlääksi eteenpäin meno muuttui ylämäissä. -.Aina kun yritti potkaista, suksi valui irtolumessa alaspäin. Ei päässyt eteenpäin millään. Lunta oli ajoittain niin, että oli kuin olisi umpihangessa hiihtänyt, Lajunen sanoi.

Lajunen hämmästyi muiden menoa.

- Ensimmäisen kiekan (5 km) jälkeen luulin, ettei oma hiihto kulje mihinkään, mutta ei näyttänyt kulkevan muillakaan, Lajunen naurahti.

Tavallisesti yhdistetyn miehiltä menee 15 km:n kisaan Le Brassusin tyyppisellä radalla 40 minuuttia. Nyt kului 47 minuuttia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat