Suora

  • Elävä arkisto esittää

NBA aikaan jälkeen lakon ja Jordanin

urheilu

Pohjoisamerikkalaisessa ammattilaiskoripalloilussa muistellaan hanakasti aikaa jotain ennen ja aikaa jonkin jälkeen. Tällä haavaa NBA:ssa on koittanut aika jonkin jälkeen. Myyttiset mitat saanut Michael Jordan lopetti, ja aika Jordanin jälkeen, on edelleen puheenaiheista tärkein, kun NBA-kausi alkaa perjantaina.

NBA:ta ravistellut puolivuotinen lakko ja työsulku merkitsivät sitä, että kausi pelataan ennätysnopeasti ja -kiivaasti. 50 runkosarjan ottelua on määrä pelata 90 päivässä, ja sen päälle tavanomaiset pudotuspelit. Suosikeiksi on tarjottu nuorten pelaajien joukkueita. Konkareille hurja pelitahti voi olla liikaa, uskovat jotkut.

Oli miten oli, NBA:n voittajasuosikki on Indiana. Viime keväänä Indiana lannistui tulevalle mestarille Chicagolle Itälohkon loppuottelussa vasta seitsemännessä kamppailussa. Joukkueen miehistö ei ole juuri muuttunut sitten viime kauden, sitä pidetään suosikkina. Indianan joukkue on lisäksi harjoitellut koko työsulun ajan.

Länsilohkossa on jo tasaisempaa. Indianan loppuotteluvastustajaksi tarjotaan mieltymysten perusteella joko viimevuosien kestosuosikkia Utahia, alati kehittyvää Los Angeles Lakersia, Tim Duncanin San Antoniota tai Scottie Pippenin uutta joukkuetta Houstonia.

Jordan palaa

Michael Jordan kiinnostaa edelleen. Koska Jordan mainitsi jäähyväisissään, että hänen päätöksensä on 99,9 prosenttisen pitävä, innokkaimmat koripallointoilijat ovat varmoja, että Jordan palaa vielä kentille.

Chicago hallitsi Jordanin avulla kenttiä viime vuosina. Chicago voitti mestaruuden kuusi kertaa kahdeksan vuoden aikana. Ainoat tappiot tulivat sinä kautena, kun Jordan luuli olevansa baseballpelaaja, ja sinä kautena, jolloin Jordan palasi kentille, mutta oli vielä hieman ruosteessa.

Tulevana kautena Chicagon odotetaan olevan pahnan pohjimmaisia, mahdollisesti liigan surkein joukkue. Chicago menetti lähes kaikki runkopelaajansa. Vain Toni Kukoc jäi nimimiehistä.

Olihan niitä ennenkin

Ennen Jordania muisteltiin mieluusti aikaa ennen Magic Johnsonia ja Larry Birdiä, ja aikaa tämän parivaljakon tulon jälkeen. Tällä haavaa NBA:n ongelmana välillisesti on liian hyvä menestys. Liikeyritys NBA tuottaa niin paljon rahaa, että ahneus on nousemassa pääosaan.

Bird ja Johnson sekä myös Jordan muistuttavat hanakasti, että he rakastavat lajia sellaisenaan. Heille raha oli sivuosassa, vaikka he rikastuivat jokainen. Kolmikon mielestä nykypelaajilla ajattelu kulkee nurinpäin: ensin ajatellaan rahaa ja vasta sen jälkeen pallon pompottamista ja pelaamista. Ja kun ajattelu on nurinkurista, pelistäkään ei oikein tule mitään.

Yksi asia on myös selvinnyt monelle. Vaikka rahaa olisi miten paljon, se ei takaa sitä, että liiga löytäisi helposti "korvaajan" Jordanille. Charmikkuus, taituruus, henkevyys ja hyvyys ja ties mitkä muut myönteiset arvot yhdistyvät harvoin samassa urheilijassa.

Jollain on, toisella ei

NBA on nykyisin tulvillaan urheilullisesti uskomattomia palloilijoita, joiden vuosipalkat alkavat olla keskimäärin noin 60 miljoonaa markkaa vuodessa, kuten Pippenin.

Tuoreimpia jättisopimuksen tekijöitä on liki 220-senttinen liettualainen Zydrunas Ilgauskas, joka jatkaa seuraavat kuusi vuotta Clevelandissa noin 60 miljoonan markan vuosipalkalla. Ja samantyyppisiä sopimuksia on tehty runsaasti. Mm. Philadelphian Allen Iverson, Vancouverin Shareef Abdur-Rahim ja Lakersin Kobe Bryant tekivät kukin tahollaan kuusivuotisen ja 70 miljoonan dollarin sopimuksen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat