Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheiluruutu

Ahonen omaa luokkaansa SM-suurmäessä

urheilu

Mäkihypyn maailmancupia johtava Janne Ahonen oli täysin ylivoimainen omassa kotimäessään. Lahtelainen voitti toiseksi tulleen Risto Jussilaisen yli 30 pisteellä. Ahonen hyppäsi kisan pisimmät hypyt, 122 ja 116,5 metriä. Pisteitä kertyi 247,2. Mestaruus oli Ahosen neljäs suurmäestä.

Ramsaun MM-kisoihin tiukasti pyrkivä jyväskyläinen Jussilainen hyppäsi 114 ja 109,5 metrin ponkaisut ja keräsi 216,7 pistettä. Puijon Mika Laitinen oli kolmas - hypyt 112,5 ja 110 metriä, pisteitä 213,9.

Ahonen on tällä hetkellä Suomen mäkihypyn suuri yksinäinen. Mestarin takana ei ole yhtään hyppääjää, joka voisi taistella Ramsaussa kärkisijoista. Olympiavoittaja Jani Soininenkin hakee yhä hyppyään, eikä jyväskyläläinen onnistunut vielä Lahdessakaan. Hän jäi 107,5 ja 104 metrin ponnistuksillaan kuudenneksi. Soinisen edelle pääsivät Tami Kiuru ja Ville Kantee.

Janne Ahonen arveli, että hänen ensimmäinen, 122 metriä kantanut hyppynsä oli kansainvälistä luokkaa. Toisessa hän myöhästyi ponnistuksessa, ja lento oli jäädä lyhyeksi.

- Ponnistus meni niin rajusti läpi, että ehdin jo säikähtää etten pysty venyttämään lentoa edes sataan metriin, Ahonen kertoi.

Ahonen toivoi, että muutkin Suomen huippuhyppääjät pääsisivät vähitellen omalle tasolleen.

- Olisihan se mukavampaa, jos cupin kärkipaikoilla olisi muitakin meikäläisiä. Sinänsä omaan suoritukseeni ei vaikuta yhtään vaikka olen tällä hetkellä ainoana suomalaisena ihan keulilla, Ahonen sanoi.

Ahonen ei saanut henkisiä lommoja kaatumisestaan Willingenissä viime sunnuntaina, ja fyysisetkin kolhut jäivät onneksi vähäisiksi.

- Pikku nirhautumia on siellä täällä ja jotkut paikat vähän kosketusarkoja, siinä kaikki.

Ahonen jatkaa maailmancup-rumbaansa jo torstaiaamuna, jolloin hän lähtee Harrachovin lentomäkikisoihin yhdessä Laitisen, Soinisen, Kanteen ja Kiurun kanssa.

- On tosi kiva päästä pitkästä aikaa lentomäkeen. Saa taas lennellä pitkälle, Ahonen hymyili.

"Askel eteenpäin"

Risto Jussilainen vankisti kakkossijalla asemiaan Suomen MM-joukkueessa. Mies oli itsekin jo kohtalaisen tyytyväinen hyppyihinsä.

- Nyt oli ponnistuksessa jo vähän sitä oikeaa meininkiä, Jussilainen sanoi. Hän yrittää varmistaa paikkansa kisajoukkueessa ensi viikonvaihteen SM-normaalimäessä Vuokatissa.

Mika Laitinen esitti Lahdessa kaksi tasavahvaa hyppyä.

- Kyllä tässä on viime päivinä menty edes askel eteenpäin. En uskaltaisi muuten varmaan lähteä koko lentomäkeen, Laitinen kertoi.

Jani Soinista ei sen sijaan suuremmin hymyilyttänyt mäkimontussa. Hyppy on edelleen melko pahasti haussa.

- Vika on korvien välissä. Tuntuu, että puristan liikaa ylämäessä. Asento ei pysy kohdallaan millään ilveellä, Soininen harmitteli.

Soininen arvioi kyenneensä liitelemään tänä talvena vain muutaman edes siedettävän hypyn.

- Yhtään kunnon hyppyä en ole toistaiseksi saanut itsestäni irti, hän manasi.

Mäkihypyn ja yhdistetyn lajipäällikkö Janne Marvaila seurasi SM-kisaa tarkasti. Lopullinen joukkue Ramsauhun nimetään vasta ensi sunnuntaina.

- Vuokatin normaalimäen kisan tulokset otetaan MM-valinnoissa huomioon siinä missä Harrachovin cup-kilpailukin, Marvaila muistutti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat