Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

KOK:ta ryöpytetään rajusti USA:ssa

urheilu

Olympiaskandaalia USA:ssa tutkinut riippumaton eettinen komitea ryöpyttää Kansainvälistä olympiakomiteaa. Komitean mielestä KOK:n rakenne ja kisoihin liittyvät suuret taloudelliset kytkennät eivät enää sovi yhteen.

Entisen senaattorin George Mitchellin johtama komitea syyttää KOK:ta ja sen johtoa lahjusskandaaliin johtaneesta kehityksestä.

Eettisen komitean mukaan KOK:n johdon välinpitämättömyys sekä keskittyminen paisuttamaan KOK:n liiketoimintaa ja voittoja ovat syynä tapahtuneeseen.

- Pienistä lahjoista alkanut huomioiminen on muuttunut opiskelustipendien ja lopulta selvän rahan antamiseen, Mitchell kuvasi.

Komitean mielestä nykyjohdon eroaminen ei muuta mitään, jos KOK:n toiminta ei muutu.

- Jos puheenjohtaja Samaranch ja koko muu johto eroaisi huomenna, mutta mitään muuta ei tapahtuisi, ongelmat KOK:n ympärillä jatkuisivat, Mitchell toteaa.

Salt Lake Cityn tapaukseen liittyvä lahjonta on eettisen komitean mielestä ollut mahdollista, koska KOK:n suljettu järjestelmä ja nykyisin olympialaisiin liittyvä suuri kaupallisuus eivät sovi yhteen.

Jäsenten valintatavan muututtava

Mitchell sanoo KOK:n toimivan kuten moderni suuryritys. Hänen mukaansa liike on luopunut korkeista idoelogisita tavoitteistaan.

Komitea ehdottaa useita muutoksia nykyiseen tilanteeseen. Tällaisia ovat mm. kisahakijoille tiukemmat ohjeet lahjojen antamisesta ja KOK:n ja kirjanpidon muuttaminen julkiseksi.

Eettinen komitea nostaa esille jälleen vaatimuksen KOK:n jäsenten valintatavan muuttamisesta. Komitean mielestä olympiakomitean jäsenet tulisi valita määräkausiksi kansainvälisten urheilujärjestöjen ja kansallisten olympiakomiteoiden toimesta.

Nykyisin KOK valitsee itse omat jäsenensä.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat