Suora

  • Paavo Nurmi Games
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Samaranch perustamassa mm. uudistuskomitean

urheilu

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch on kertonut aikeestaan perustaa erityisen uudistuskomitean, jonka on määrä kokoontua vielä tämän vuoden aikana.

KOK:lla on kuitenkin jo ensi viikolla edessään historiallinen kokous. Samaranchin mukaan ensi viikon ylimääräinen yleisistunto Lausannessa on "tärkein tapaus järjestön 104 vuotisessa historiassa. Tavoitteenamme on puhdistaa majamme ja saattaa se uudelleen tehokkaaksi ennen tulevaa vuosituhatta."

Samaranch kertoi, että yleiskokouksessa käsitellään viidestä seitsemään jäsenen erottamista.

Torstaina valmistuneen tutkimusraportin perusteella eroa esitetään seuraaville kuudelle jäsenelle: Ecuadorin Augustin Arroyo, Kongon Jean-Claude Ganga, Sudanin Zein el Abdin Gadir, Malin Lamine Keita, Chilen Sergio Santander Fantini ja Samoan Paul Wallwork.

Wallwork ilmoitti perjantaina itse erostaan, mutta haluaa sitä ennen puhdistaa maineensa Lausannen kokouksessa.

Ensi viikon kokouksessa toisena tärkeänä asiana on olympialaisten valintatavan muutos.

Uutta valintaa sovelletaan jo vuoden 2006 talvikisojen isäntää haettaessa. Lisäksi kokouksessa valitaan uudistuksia pohtiva komitea sekä eettinen komitea.

Uudistuskomiteaan valitaan Samaranchin mukaan 10-12 KOK:n jäsentä sekä joitain huomattavia ulkopuolisia vaikuttajia.

Uudistuskomitean on määrä kokoontua vielä tämän vuoden aikana ja aloittaa uudistusten suunnitteleminen.

Samaranch myöntää virheitään

Uudesta KOK:sta Samaranch paljasti omia näkemyksiään: KOK:n jäseniksi tulisivat kaikki 35 olympialaista lajiliittoa sekä tärkeimpien kansallisten olympiakomiteoiden edustajat, ja lisäksi muutamia huomattavia urheilijoita sekä muita vaikuttavia persoonallisuuksia.

Eettisiä ongelmia pohtivaan komiteaan Samaranch ei toistaiseksi kertonut ehdokkaitaan. Komitean tarkoituksena on olla jonkinlaisena valvojana.

Samaranch tunnusti myös virheitään. - Minun olisi pitänyt todeta aiemmin, että kisojen myöntämiseen liittyvät tavat on muutettava. Se on ollut suurin virheeni. Olen aliarvioinut, mitä eri hakijakaupunkien yhteydessä on liikkunut: rahaa, erilaista kiinnostusta eri asioihin, kiusauksia ja heikkouksia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat