Samaranch ei aio mennä kongressin kuultavaksi

urheilu

KOK:n puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch ei aio matkustaa Yhdysvaltain kongressin asettaman valiokunnan kuultavaksi Washingtoniin. Kongressi tutkii Salt Lake Cityn hakukomitean lahjusjupakan mahdollisia seuraamuksia liittovaltion lakeihin.

On mahdollista, että Yhdysvallat tiukentaa lakeja, joilla on myönnetty verohelpotuksia erilaisille järjestöille. Jos muutokset toteutuvat ja ne koskevat myös esim. KOK:ta, muutosten merkitys voi olla taloudellisesti hyvin merkittävä.

Samaranch ei kuitenkaan aio todistaa valiokunnan edessä 14. huhtikuuta. Senaattori John McCain ihmetteli Samaranchin päätöstä.

- Ilmeisesti herra Samaranch ei ymmärrä tilanteen vakavuutta Olympialiikkeen tulevaisuuden kannalta, McCain sanoi.

Kongressi saattaa määrätä, että Yhdysvaltain tv-oikeuksista tulevat korvaukset menevät Yhdysvaltain olympiakomitealle eikä KOK:lle. Jos näin tapahtuisi, KOK menettäisi tärkeimmät rahasamponsa.

KOK:n 11:stä suurimmasta tukijasta yhdeksän on Yhdysvalloista. KOK on lisäksi sopinut NBC-yhtiön kanssa olympialaisten televisiointioikeuksista 3,5 miljardin dollarin summasta vuoteen 2008 asti.

McCain korosti, että valiokunnan tavoitteena on omalta osaltaan vauhdittaa KOK:n kaipaamia välttämättömiä muutoksia.

- Nyt meidän täytyy viedä asiaa eteenpäin, ikävä kyllä ilman Samaranchin suoraa apua, McCain sanoi.

Samaranchin sijasta valiokunta saa todistajaksi Yhdysvaltain ja kansainvälisen olympiakomitean jäsenen Anita DeFrantzin.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat