Suora

  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

USA ja Kiina naisten MM-jalkapallon finaaliin

urheilu

Yhdysvallat ja Kiina pelaavat naisten jalkapalloilun maailmanmestaruudesta ensi lauantaina. Asia sinetöityi sunnuntaina kun MM-turnauksen isäntämaa Yhdysvallat voitti välierässä Brasilian 2-0 ja Kiina murjoi maailmanmestaruutta puolustaneen Norjan 5-0.

Naisten MM-turnaus on ollut suuri yleisömenestys, ja Yhdysvaltain ja Brasilian välieräkamppailuakin seurasi Palo Alton stadionilla San Franciscossa 74 000 katsojaa. Kaikkiaan turnauksen otteluihin on myyty jo runsaat 600 000 lippua.

Isäntäjoukkue siirtyi 1-0-johtoon jo viidennellä minuutilla kun brasilialaisten maalivahti Maravilha epäonnistui torjunnassaan ja paikalle rynnännyt Cindy Parlow puski pallon maaliin. 2-0-maalin teki toisen jakson loppupuolella rangaistuspotkusta Michelle Akers.

Amerikkalaisten suurin sankari oli kuitenkin maalivahti Brianna Scurry, joka piti loistavilla torjunnoillaan vastustajan nollilla.

- Saamme kiittää voitostamme Briannaa, hän oli suorastaan ilmiömäinen, valmentaja Tony DiCicco sanoi.

Scurry piti joukkuettaan pystyssä kun Brasilia yritti raivoisasti tasoitusta Parlow'n avausmaalin jälkeen. Amerikkalaismaalivahti torjui mm. Brasilian lujapotkuisen puolustajan Nenen kaksi kovaa vetoa.

- Tämä oli elämäni tärkein peli, joten voitte kuvitella, miten hienolta tuntuu kun pystyin pitämään maalini koskemattomana, Scurry riemuitsi.

Voitto maistui amerikkalaisista erityisen hyvältä, sillä päivälleen viisi vuotta aiemmin Yhdysvallat oli hävinnyt samalla Palo Alton areenalla Brasilialle 0-1 miesten MM-turnauksessa.

Yhdysvaltain ja Brasilian välieräpelin tuomitsi varmalla otteella suomalainen Katriina Elovirta.

Kiina piti Norjaa pilkkanaan

Kiina piti toisessa välieräottelussa Bostonissa hallitsevaa maailmanmestaria Norjaa pilkkanaan. Kiinalaiset aloittivat maalijuhlan kolmannella minuutilla Sun Wenin hassutettua maalivahti Bente Nordbyn. Kymmenen minuuttia myöhemmin Liu Ailing tykitti kulmapotkun jälkitilanteessa 13 metristä 2-0-osuman.

Ailing, Fan Yunjie ja Wen tekivät kukin maalin vielä toisella jaksolla, ja Norja oli murskattu. Norjalaiset ovat kärsineet yhtä suurinumeroisen tappion vain kaksi kertaa aiemmin. Ruotsi kukisti vuonomaan naisjoukkueen 5-0 vuonna 1986 ja Tanska oli maalein 6-1 parempi vuonna 1994.

Kiina-tappioon päättyi myös norjalaisten pitkä tappiottomien ottelujen putki. Norja ehti pysyä lyömättömänä kymmenen peliä peräkkäin.

"Kiinalla kaikkien aikojen joukkue"

- Kiinalla on täällä kaikkien aikojen paras joukkueensa. Sama ryhmä on ehtinyt tänä vuonna voittaa Yhdysvallatkin kahdesti, joten MM-loppuottelun suosikista ei mielestäni ole epäselvyyttä, norjalaisten valmentaja Per-Mathias Högmo arvioi.

Kiinan valmentaja Ma Yuanan suhtautui virkaveljensä jakamiin kehuihin maltillisesti.

- Jalkapallo-ottelussa ei voi koskaan etukäteen sanoa, kumpi joukkueista on parempi. Itse toivon, että pystymme pelaamaan loppuottelussa yhtä hyvin kuin huhtikuun 25. päivänä käydyssä maaottelussa amerikkalaisia vastaan, Ma sanoi. Kyseisen pelin Kiina voitti 2-1.

Naisten MM-loppuottelu pelataan Los Angelesin Rose Bowlissa ensi lauantaina. Samana päivänä Brasilia ja Norja ratkaisevat pronssin kohtalon.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat