Suora

  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

USA ja Kiina jalkapallon naisten MM-finaalissa

urheilu

Jalkapalloilun kolmannen naisten MM-lopputurnauksen suosio on lyönyt kaikki ällikällä. Myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa Pasadenan Rose Bowl -stadionilla pelattavaa loppuottelua USA-Kiina seuraa paikalla Yhdysvaltain presidentin lisäksi yli 85 000 katsojaa.

Samaisella Rose Bowl -stadionilla taisteltiin 1994 miesten MM-finaali Brasilia-Italia. Nyt yhdysvaltalaiset pääsevät hurraamaan omiensa puolesta, joten vastaavaa jalkapallohurmosta Yhdysvalloissa tuskin on aiemmin koettu.

USA:n joukkue hakee loppuottelusta kolmatta arvokisamitaliaan 1990-luvulla. Taustalla ovat ensimmäisen naisten MM-turnauksen mestaruus vuodelta 1991, pronssimitali Ruotsin MM-kisoista 1995 ja Atlantan olympiakulta 1996.

Kiina oli Atlantan loppuottelussa häviävänä osapuolena. Kiinattarilla on muutenkin runsaasti hampaankolossa, sillä 1991 turnaus pelattiin Kiinassa, ja USA nöyryytti emäntiä puolivälierissä.

Tappio oli niin karvas, että naisten jalkapallomaajoukkueeseen ei Kiinassa juurikaan panostettu kahteen vuoteen.

Tällä kertaa Kiina lähtee MM-taistoon hienoisena suosikkina. Kiina ryöpytti välierässään puolustavan mestarin Norjan 5-0, kun Yhdysvallat sinnitteli 2-0-voiton Brasiliasta. Toinen USA:n osumista syntyi rangaistuspotkusta.

Molemmat levänneitä

Loppuottelijoiden pelityylejä voi luonnehtia samanlaisiksi. Joukkueet ovat taipuvaisia lyhyillä syötöillä etenevään hyökkäysvoittoiseen peliin, joskin molempien puolustuskin on toiminut moitteetta.

Kiinan maaliero viidestä koitoksesta on 19-2, USA:n 18-3. Välieristä on vierähtänyt viisi päivää, joten puhtia yleisön viihdyttämiseen riittänee.

- Kunnon lepo oli paikallaan. Molemmat ryhmät olivat todella nuutuneita jo puolivälierien jälkeen, yhdysvaltalaisia luotsaava Tony DiCicco tiesi.

Kummallakin ryhmällä on rivistöissään poikkeuksellisen lahjakas hyökkääjä. Kiinan Sun Wen johtaa turnauksen maalipörssiä yhdessä brasilialaisen Sissin kanssa. Molemmat ovat tehneet seitsemän osumaa.

Yhdysvaltain kirkkain tähti Mia Hamm on ollut melkolailla pimennossa, mutta syy lienee viikon vaivannut reisivamma. Osumia on syntynyt vain kaksi.

- He ovat erityyppisiä pelaajia. Mia on nopeampi ja hieman parempi harhauttelemaan, DiCicco uskoi.

- Sun Wen on joukkueensa napa. Hän on taiteilija, joka luo tilaa itselleen ja joukkuetovereilleen. Molemmat ovat loistavia syöttelijöitä ja maalintekijöitä, DiCicco vertaili.

DiCicco myönsi, että Sun Wenin kaltainen taituri saa ehkä koko ottelun rimpuilla irti varjostajastaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat