Suora

  • Painin MM, naisten paini

USA:n naiset jalkapallon maailmanmestareita

urheilu

Yhdysvallat valtasi naisten jalkapallon maailmanmestaruuden myöhään lauantai-iltana lyömällä Kiinan rangaistuspotkukilpailussa maalein 5-4.

Ottelu pelattiin helteisissä oloissa. Lämpötila kentän pinnassa kohosi peräti 38 asteeseen joukkueiden kamppaillessa kolmannesta naisten MM-tittelistä.

Maalit olivat kortilla. Ensimmäinen täysosuma nähtiinkin vasta juuri rangaistuspotkukilvassa, jonka ratkaisijaksi nousi USA:n Brandi Chastain. Hän onnistui viimeisessä, mestaruuden ratkaisseessa yrityksessään, ja yli 90 000 katsojan riemujuhla sai alkaa Rose Bowlin hornankattilassa.

- Olin hyvin luottavainen. Joukkueeni luotti minuun. Odotin vain mahdollisuutta astella pilkulle ja ampua rankkarin, Chastain kuvasi mestaruuden ratkaissutta rangaistuspotkuaan.

USA:n toinen sankari oli maalivahti Briana Scurry, joka onnistui pysäyttämään Kiinan Liu Yingin rankkarin.

Yhdysvaltojen Carla Overbeck, Joy Fawcett, Kristine Lilly ja Mia Hamm onnistuivat kaikki omilla vetovuoroillaan.

- Rangaistuspotkukisaan joutuminen ei ole koskaan helppoa. Briana oli suuressa roolissa ja kaikki viisi yritystämme onnistuivat. Se on mestarin merkki, mestareiden valmentaja Tony DiCicco ylisti suojattejaan.

- Tämä on joukkue, joka yksinkertaisesti taisteli, taisteli ja taisteli. Meillä oli valtava työsarka edetessämme maailmanmestaruuteen. Loistava Kiinan joukkue ei suinkaan ollut pienin este tiellämme, DiCicco vakuutti.

Turnaus löi kaikki ennätykset

Naisten MM-kisojen lipunmyynnin kokonaismäärä oli huikea 650 000. Aiempi ennätys oli Ruotsissa 1995 järjestetyistä kisoista - 112 000. Naisjalkapallo sai kaivatun piristysruiskeen. Varsinkin USA:ssa voidaan vain kuvitella menestyksen tuomaa potkua koko lajille.

Ryhdikkäästä ja persoonallisesta USA:n joukkueesta tuli tiedotusvälineiden lemmikki. Teinityttöjen tuoreet suosikit ovatkin nyt jo totuttujen taitoluistelijoiden ja voimistelijoiden ohella ruohontahrimat jalkapalloilijat.

- Tämä on historiaa. En tarkoita vain pelin voittamista, vaan kaikkea sitä, mitä lajille on tapahtumassa, hyökkääjä Mia Hamm iloitsi.

Clinton oli haltioissaan

Yksi täyteen ahdetulla Rose Bowl -stadionilla peliä seuranneista 90 185 katsojista oli Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton, joka oli muokannut ohjelmansa uudelleen päästäkseen todistamaan naisjalkapallon maailman suurinta tapahtumaa.

- Tällä (voitolla) on suuremmat vaikutukset kuin ihmiset koskaan arvasivatkaan. Ja tämä vaikutus ei rajoitu vain USA:han vaan sillä on merkityksensä myös muissa maissa, presidentti sanoi mestaruuden ratkettua.

Brasilia vei pronssin

Lauantain pronssiottelussa Brasilian naiset voittivat rangaistuspotkukilpailun Norjaa vastaan varsinaisen peliajan päätyttyä 0-0. Loppuottelusta poiketen pelissä ei ollut jatkoaikaa. Vuoden 1995 maailmanmestari Norja kaatui rangaistuspotkuilla lukemin 5-4.

Yhdysvallat:

Briana Scurry, Carlo Overbeck, Joy Fawcett, Kate Sobrero, Brandi Chastain, Julie Foudy, Michelle Akers (Sara Whalen 91), Kristine Lilly, Mia Hamm, Cindy Parlow (Shannon MacMillan 57), Tiffeny Millbrett (Tisha Venturini 116)

Kiina

Gao Hong, Wang Liping, Wen Lirong, Fan Yunjie, Bai Jie, Liu Ailing, Jin Yan (Xie Huilin 119), Liu Ying, Zhao Liong (Qiu Haiyan 114), Sun Wen, Pu Wei (Zhang Ouying 59)

Tuomari:

Nicole Mouidi-Petignat (Sveitsi)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat