Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Mäkikotkat kesäkiertueelle

urheilu

Mäkihyppymaajoukkueen hyppääjät eivät ole enää vuosiin saaneet olla pitkällä kesälomalla. Lajista on tullut ympärivuotinen. Keskiviikkona maajoukkue matkustaa uuden päävalmentajansa Mika Kojonkosken johdolla Keski-Eurooppaan jo perinteiseksi kehittyneelle kuuden kisan grand prix -kiertueelle.

Mäkimiesten ensimmäinen kohde on Saksan Hinterzarten, jonka K100-mäki on Kojonkosken mielestä juuri sopivan kokoinen miehistön ensimmäiseen kilpailuun.

Hinterzartenissa on lauantai-iltana joukkuekilpailu ja sunnuntaina GP:n ensimmäinen henkilökohtainen kisa.

Saksasta ryhmä jatkaa Albertvillen olympialaisten mäkihyppypaikkaan Courcheveliin, jonka kahdessa hyppyrissä miehet ehtivät harjoitella pari päivää ennen suurmäen kilpailua lauantaina 14. elokuuta.

GP-sarjan viimeinen eli kolmas Euroopan kilpailu on Itävallan Stamsissa 22. elokuuta, jonka jälkeen sarja jatkuu vielä syyskuussa Japanissa. Hakubassa on kaksi kilpailua (11. ja 12..9). Sarja päättyy Sapporossa 15. syyskuuta.

Japanin Masahiko Harada voitti kuuden kilpailun kesä-GP:n viime vuonna ylivoimaisesti ennen Kazujoshi Funakia ja Saksan Martin Schmittiä. Janne Ahonen oli neljäs, vaikka ei hypännyt Japanin kahdessa kilpailussa.

Mika Kojonkoskelle maajoukkueen matka Keski-Eurooppaan on ensimmäinen Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana. Kiertueella on yhtenä päätavoitteena miesten itseluottamuksen kasvattaminen.

Hyppääjät ovat kesän harjoittelussaan oppineet paljon uusia asioita, joita kesäkisoissa on nyt tarkoitus vahvistaa myönteisten tulosten avulla.

- On tärkeää, että pojat huomaavat, että he ovat oikealla tiellä, Kojonkoski sanoi.

- En olisi kovin ihmeissäni, vaikka jossakin kilpailussa kaikki kahdeksan miestä selviytyisivät itse kisaan, Kojonkoski pohti.

Janne Ahonen on ollut suomalaisista parhaassa kunnossa, Mika Laitinen, Jani Soininen ja Ville Kantee tavoittelevat sijoituksia 15:n joukossa ja nuorisoryhmä Jussi Hautamäki, Matti Hautamäki, Pekka Salminen vahvistettuna Risto Jussilaisella kamppailee pääsystä kilpailuun, Kojonkoski luettelee.

Kesäkiertue tarjoaa mäkimiehistölle paljon hyviä harjoittelupaikkoja. Courchevelistä joukkue siirtyy harjoittelemaan Predazzon suurmäkeen, koska se on yksi kovavauhtisimmista hyppyreistä. Siinä on hyvä harjoitella ponnistuksen ajoittamista.

Predazzon suurmäessä on hyppyrinnokkaa edeltävä kaarre loiva, ja se tarjoaa ponnistuksen ajoittamiseen oivallisen haasteen.

- Lähden tosi mukavalla mielellä Keski-Eurooppaan tässä uudessa roolissani, Kojonkoski sanoi.

Ensi talvena mäkimaajoukkueen kilpailullinen päätavoite on Saksan-Itävallan mäkiviikolla ja lentomäen MM-kilpailussa Vikersundissa.

Joukkueen tärkein tavoite on kuitenkin tason leventäminen. Joukkuetta rakennetaan kohti Lahden MM-kisoja 2001. Ensi kaudella tavoitteena on saada kolme miestä 20:n joukkoon maailmancupissa.

Viime talvena Ahonen oli cupissa toinen, mutta seuraava suomalainen löytyi vasta sijalta 28. Joukkue nojasi Ahoseen, mutta tähän on nyt määrä tulla muutos. Yhden huipun varaan on huono rakentaa joukkuetta.

- Tarvitaan kovaa työtä ja hyvää mieltä. Automaatiotahan tässä haetaan. Väkisin puurtamisella ei tulosta synny, Kojonkoski muistutti.

Kesäkiertueen ohjelma: 7..8. Hinterzarten Saksa K100 (joukkue), 8..8. Hinterzarten K100, 14..8. Courchevel Ranska K120, 22..8. Stams Itävalta K105, 11..9. Hakuba Japani K120, 12..9. Hakuba K120, 15..9. Sapporo Japani K120.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat