1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Muu urheilu

Vastauksia yleisimpiin Yle Urheilulle esitettyihin kysymyksiin

Tähän artikkeliin olemme koonneet vastauksia yleisimpiin meille esitettyihin kysymyksiin lähetyksiin ja tuotantoihin liittyen. Asioita on listattu tähän aakkosjärjestyksessä otsikon / aihesanan mukaan.

Ajankohtaista, Tokion olympiakisat

Kauan odotetut kesäolympialaiset järjestetään Tokiossa 23.7.-8.8.2021. Kisat näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla ja palveluissa heinä-elokuussa laajasti. Kisatapahtumia ja uutisia voi seurata Yle TV1:ssä ja Yle TV2:ssa, Yle Puheessa, Yle Areenassa, Ylen verkkosivuilla ja uudistuneessa Yle-sovelluksessa.

Aikaero Tokioon on kuusi tuntia. Kisapäivät alkavat siis aamuöisin ja päättyvät noin kello 17 Suomen aikaa. Kisoihin otetaan varaslähtö keskiviikkona 21.7. jolloin alkavat lähetykset jalkapallosta. Lähetys avajaisista alkaa perjantaina 23.7. kello 13 TV2:ssa ja Yle Areenassa. Tokion yleisurheilulähetykset näkyvät kokonaisuudessaan Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa, kaikki muut lajit Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Yle Areenassa on katsottavissa parhaimmillaan viisi samanaikaista kisafeediä. Tv-lähetyksiä selostetaan laajasti myös ruotsiksi.

Suomessa olympialaisia näyttää Ylen lisäksi Discovery. Discoverylla on yksinoikeus uintilajien ja koripallon kisasuorituksiin, Ylellä näitä lajeja voi seurata radiossa ja osana kisakoosteita. Discoveryn olympiaohjelmistoa tulee TV5:ssä, Kutosella, Eurosportilla ja Discovery+:ssa.

Ylen lähetysten painopiste on ensisijaisesti suomalaissuorituksissa. Yleinen kiinnostavuus ja monipuolisuus ovat myös tärkeitä kriteereitä ja se, että lähetykset ovat suoria. Pyrimme myös priorisoimaan mitaliratkaisut ja finaalit, vaikka toki esimerkiksi palloilulajeissa seuraamme joukkueiden taivalta myös aiemmin.

Ylen verkkopalvelut yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa, sekä osa sosiaalisen median sisällöistä ovat seurattavissa myös maan rajojen ulkopuolella. Valitettavasti verkon videosisällöt ja tv:n sisällöt eivät sopimuksellisista syistä ole katsottavissa muualla maailmassa. Yle Puheen olympialähetyksiä voi kuitenkin kuunnella Areenan kautta ympäri maailman. Areenan kautta voi myös EU-alueella katsoa sisältöjä, kun on kirjautunut Yle-tunnuksella ja tunnuksen kotipaikka on Suomi.

Päivän suomalaiset ja päivän tv-ohjelmatiedot koko kisat samalla sivulla

Kaikki Tokion olympialaisista – katso kisaohjelma ja tutustu, miten kisat näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla

Koko kisojen aikataulu

Kisojen tulospalvelu

Suomen joukkue

Ylen suorat lähetykset ja tallenteet kisoista

Materiaali on katsottavissa seitsemän päivää kisojen jälkeen eli ne poistuvat sunnuntaina 15.8.

Täältä pääset Kesäkisat -virtuaaliseikkailuun (siirryt toiseen palveluun), täältä löydät tietoja Yle Urheilun Kesäkisat -virtuaaliseikkailusta

Täältä pääset pelaamaan Kisapähkinää

Kisapähkinän ja Kesäkisojen päiväpalkintojen voittajat

Haluatko mukaan Ylen olympialähetyksiin ja lähettää kannustuksesi Suomen urheilijoille? Avaa Yle-kamera ja osallistu olympiahuumaan / Vinkkejä Yle-sovelluksen kameran käyttöön

Ajankohtaista torstaina 22.7.

Huom! Varhain perjantaiaamuna käytävästä jousiammunnan ranking-kilpailusta ei ole tarjolla kansainvälistä kuvasignaalia. Kisassa on mukana suomalainen Antti Vikström.

Areena-haku

https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi (siirryt toiseen palveluun)

https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi/articles/115002983165-Usein-kysytyt-kysymykset (siirryt toiseen palveluun)

Areenassa ohjelmia kannattaa hakea seuraavasti:

- Mene sivulle areena.yle.fi

- Oikealla ylhäällä on suurennuslasi (kirjaudu ja valikko -otsikoiden välissä), klikkaa sitä

- Kirjoita hakukenttään haluamasi tapahtuma, esim. hiihdon SM, yleisurheilu, Urheiluruutu, lentopallon mestaruusliiga, jne.

- Hakukone tunnistaa sanoja, tekee ehdotuksia ja tarjoaa vaihtoehtoja. Valitse sopiva ehdotuksista etsimäsi ohjelman nimi ja klikkaa sitä. Tässä oleellista on se, ETTÄ ET paina enteriä hakusanan kirjoitettuasi vaan kirjoitat hakusanan ja klikkaat sitä. Jos painat enteriä, siirryt pois Areenasta selaimen hakupalveluun.

- Jos haluamaasi ohjelmaa ei löydy antamallasi hakusanalla, yritä toista hakusanaa. Hakukone tarjoaa vaihtoehtoja, vaikka kirjoittamasi sana ei ole valmis.

Kuva: Yle

Tässä myös lisälinkkejä ohjeisiin

https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi (siirryt toiseen palveluun)

https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi/articles/115002983165-Usein-kysytyt-kysymykset (siirryt toiseen palveluun)

Areena, miten löydät suorat

Yle Areenassa on yläpalkissa Suorat-alasivu, josta näet tulevat suorat tv- ja Areena-lähetykset. Valikko löytyy osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv1. Oletuksena sivu tarjoaa Yle TV1:n kanavalähetyksen, kanavaa vaihdetaan klikkaamalla halutun kanavan logoa kuvan alalaidasta.

https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv1

https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv2

https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-teema-fem

Kuva: Yle

Yle Areenaan pääset yle.fi/urheilu -osoitteesta klikkaamalla mustan yläpalkin Areena-tekstiä. Urheilun Areena-sisällöt löytyvät myös näppärällä lyhytosoitteella yle.fi/urheiluareena, joka vie suoraan Areenan Urheilu-osioon. Urheilu-osiosta löydät kaikki tulevat suorat lähetykset, lähetystallenteet ja videoklipit.

Jälkikatselu

Ohjelman tallenne on joskus eri linkin takana kuin suorana katsottava lähetys. Tallennetta voi hakea Areenasta esim. lajin ja/tai tapahtuman nimellä, katso lisää AREENA-HAKU -kohdasta. Tallenne päivittyy Yle Areenaan viiveellä, TV-lähetyksen osalta viive voi olla jopa ohjelman keston verran. Joskus automaattisiirroissa on teknisiä ongelmia, silloin ohjelma joudutaan siirtämään katseltavaksi manuaalisesti.

Areena ilmoittaa ajan, jolloin suora lähetys on katsottavissa, ei arvioitua aikaa jolloin tallenne on katsottavissa. Järjestelmää ollaan kehittämässä, toivottavasti parannuksia saadaan pian.

Saman päivän aikana tulleita lähetyksiä voi katsoa myös suorat lähetykset kautta, kun valitsee "menneet lähetykset" ja selaa haluttuun ohjelmaan. Tätä kautta ohjelma on nopeammin katsottavissa kuin erillisenä tallenteena.

https://areena.yle.fi/tv/suorat

Ohjelmia voi katsoa myös tv-oppaan linkin kautta: https://areena.yle.fi/tv/opas

Tulevat: https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/urheilu?t=tulossa

Tallenteet: https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/urheilu?t=tallenteet

Urheiluohjelmien tallenteet ovat pääsääntöisesti katseltavissa 30 päivän ajan, Urheiluruutu viikon. Sopimussyistä aika voi olla lyhyempi, joissain harvoissa tapauksissa pidempi.

Jälkikatselu, miksi ruotsinkielinen tallenne näkyy ennen suomenkielistä

Ohjelman tallenne on joskus eri linkin takana kuin suorana katsottava lähetys, tästä lisää edellisen alaotsikon alla. Monet tapahtumat on selostettu sekä suomeksi että ruotsiksi, niistä molemmista tulee omat tallenteensa jälkikatseluun, ne löytyvät siis Areenassa molempina kieliversioina.

Suomen- ja ruotsinkieliset ohjelmat ovat Ylellä eri järjestelmissä ja suomenkielinen järjestelmä on huomattavasti ruuhkaisempi. Se aiheuttaa viivettä tallenteiden siirtymisessä Areenan katseluun. Ruotsinkieliset tallenteet siirtyvät siis monesti katseltavaksi nopeammin.

Jääkiekko, maajoukkuejääkiekko ja miesten MM-kisat

Ylellä ei ole oikeuksia jääkiekon miesten MM-kisoihin, MM-kisojen oikeudet ovat siirtyneet MTV:lle vuoden 2012 kisoista alkaen. Suomen ottelut näkyvät vapailla kanavilla MTV:llä. Seuraamme kisoja tiiviisti päivittäislähetyksissämme Urheiluruuduissa, Yle Radio Suomen Urheiluradioissa, yle.fi/urheilu -verkkosivuilla ja tekstitv:ssä.

Ylen ja Suomen Jääkiekkoliiton sopimus Leijonien otteluiden tv- ja mediaoikeuksista päättyy ensi kauteen. Sopimusta ei kevään 2020 jälkeen jatketa, joten Suomen maajoukkuejääkiekko siirtyy pois Ylen kanavilta. Nettijuttumme aiheeseen liittyen https://yle.fi/urheilu/3-10829554

Musiikki

Tietoja käyttämästämme musiikista ei ole tarjolla julkisesti ja ikävä kyllä emme ehdi kaivaa kappaleiden tietoja kaikille kysyjille. Musiikin tunnistamista varten voi ladata netistä puhelimeen ilmaisia sovelluksia, esimerkiksi Shazamin, jotka tunnistavat kappaleita. Käytämme usein Epidemic Sound -katalogimusiikkia.

Ohjelmakopio omaksi

Ylen arkistomyynnistä voi tiedustella ohjelmista tallennekopioita, lisätietoja

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/20/arkistomyynti-arkistoaineistoa-yksityiseen-kayttoon

Palautteisiin vastaaminen

Kaikki urheiluun tulevat palautteet luetaan ja osa välitetään eteenpäin ihmisille, joita ne koskettavat. Saamme valtavasti palautetta urheilun verkkosivujen, sähköpostin, Ylen asiakaspalvelun ja viestinnän kautta.

Pyrimme vastaamaan palautteisiin, jotka ovat asiallisia, joissa on selvä kysymys tai joiden tulkitsemme muuten edellyttävän vastausta, mutta meillä ei ole ikävä kyllä resurssisyistä mahdollisuuksia vastata kaikkiin.

Toivottavasti tämän jutun listauksen myötä saat vastauksia ja selityksiä mahdollisesti mieltäsi askarruttaviin asioihin.

Selostajat ja asiantuntijat

Asiantuntijoiden käyttö on yleistynyt mediassa ja tuo lisäarvoa kokonaisuuteen, se kuuluu modernin tv:n ja radion tekemiseen. Asiantuntijat saavat palkkion työpanoksestaan, he eivät ole kuukausipalkkaisessa suhteessa Yleen. Arvokisojen, kuten olympialaisten aikana, valtaosa selostajista ja asiantuntijoista työskentelee Pasilassa. Selostajat ja asiantuntijat herättävät aina tunteita ja tuskin koskaan pääsemme siihen tilanteeseen, että kaikki olisivat tyytyväisiä.

Selostusäänen kielivalinnat

Suorissa lähetyksissä voi valita suomenkielisen selostuksen sijaan ns. i-äänen (international), jolloin lähetyksessä kuuluu vain taustaäänet kisapaikalta. Televisiossa tulee valita silloin kieliasetuksista englanti.

Tarkista vastaanottimesi äänikielen (audio) asetukset. Ruotsiksi selostamme osan urheilutapahtumista, englanti-asetuksella lähetyksessä ei useimmiten ole lainkaan selostusta.

Perusasetuksiin pääset yleensä Menu-valikon kautta, sieltä löydät kohdan kieliasetukset. Tarkemmat tiedot löydät vastaanottimesi käyttöohjeista.

Joskus tv-laitteen toimintahäiriö tai automaattinen päivitys voi muuttaa kieliasetukset.

Suosittelemme-toiminnallisuus

Suosittelemme-toiminto, suosittelualgoritmi, perustuu automatiikkaan ja ottaa huomioon, mitä lukija on jo lukenut. Jos evästeet nollaa tai tulee sivuillemme eri laitteella, algoritmi ei sitä ymmärrä eli silloin algoritmi tarjoaa sinulle nähtäväksi yhä uudelleen vuoden toistaiseksi suosituimpia juttujamme. Jos algoritmi tunnistaa sinut tutuksi kävijäksi, se ei sinulle enää tätä juttua tarjoa, vaan jotain muuta. Algoritmin pitäisi tunnistaa lukijan ip-osoite, mutta systeemi ei toimi aukottomasti.

Tulevat lähetykset

Tulevien viikkojen urheilutarjonta tv:ssä, Areenassa ja Yle Puheessa päivittyy osoitteeseen (https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/urheilu).

Tietoa tulevista lähetyksistä saat myös tilaamalla urheilun uutiskirjeen, lisätietoa tästä kohdassa URHEILUN UUTISKIRJE.

Ulkomailla

Yle Urheilun tekemissä televisiointisopimuksissa on lähes aina asetettu ehdoksi lähetysten maarajaus. Oikeuden omistajataho haluaa kansainvälisissä tapahtumissa myydä oikeuden maa ja markkina kerrallaan ja siten maksimoida omistamansa oikeuden arvon.

Myös joissain kotimaisissa tuotannoissa, kuten dokumenteissa, käytetään usein kuvamateriaalia joiden käyttöoikeus on rajattu vain Suomeen. Kotimaisissakin tuotannoissa oikeudenhaltija voi asettaa rajoituksia, mutta yleensä silloin maarajausta ei tarvitse tehdä.

Jos kotikuntasi on Suomessa ja sinulla on Yle Tunnus, EU:n siirettävyysasetus mahdollistaa Areenan sisältöjen käytön EU-alueella, siis myös Suomen ulkopuolella. Yle Areenan kaikkia videosisältöjä voi katsella Areena-sovelluksilla EU-alueella kirjautumalla palveluun Yle Tunnuksella ja vahvistamalla kotipaikaksi Suomen. Siirrettävyys on toistaiseksi käytössä vain Areenan Android- ja iOS-sovellusten uusimmissa versioissa mobiililaitteillla. Audiosisällöt sekä sisällöt Areenan selainpalvelussa avautuvat EU-alueella käytettäväksi vuoden 2019 alkupuolella. Yle on ensimmäinen pohjoismainen yleisradioyhtiö, joka toteuttaa siirrettävyysasetuksen.

Lisäietoja aiheesta https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/20/onko-kotikuntasi-suomessa-nyt-voit-ottaa-kaikki-areena-sovelluksen, EU:n siirrettävyysasetuksesta: http://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/20170509IPR73935/elokuvia-ja-tv-sarjoja-mahdollista-jatkossa-katsoa-netissa-matkoilla-eu-maissa (siirryt toiseen palveluun) ja Yle Tunnuksesta hieman edempänä tässä artikellissa ja osoitteessa http://yle.fi/aihe/yleisradio/yle-tunnus-kayttoohjeet

Urheilun uutiskirje

Luomalla Yle Tunnuksen voit tilata myös tietoja Ylen tarjonnasta esimerkiksi urheiluun liittyen, lisätietoja kohdassa YLE TUNNUS, KÄYTTÖOHJEET (yle.fi/tunnus). Urheilun uutiskirje tuo sähköpostiisi kiinnostavimmat urheilu-uutiset päivittäin ja siihen on listattu myös tulevien päivien lähetykset.

- Luo tunnus tai kirjaudu sisään

- Valitse yläpalkista kohta viestiasetukset (https://tunnus.yle.fi/#viestiasetukset (siirryt toiseen palveluun))

- Valitse, mistä aiheista haluat viestintää. Tietoja voi muuttaa koska tahansa, jos toiveesi muuttuvat. Uutiskirjeen voi perua viestiasetukset kohdasta (sama kuin edellä) poistamalla valinnat, ottamalla ruksit pois valitusta kohdista.

Uutiskirjeen voi perua myös saamasi kirjeen kautta seuraavasti:

- Rullaa saamasi viestin loppuun.

- Viestin alalaidassa oikealla on kohta ”Hallinnoi ja peru tilauksiasi”

- Kirjaudu sisään palveluun

- Laita tai poista rastit haluamiisi kohtiin / aiheisiin

Urheiluruudun ja muiden päivittäislähetysten sisältö

Kaikessa uutistoiminnassa tavoitteemme on kertoa päivän tärkeimmät uutiset ja puheenaiheet suomalaisille. Painotamme pääaiheita ja valinnat päivätasolla tehdään aiheiden kiinnostavuutta ja merkityksellisyyttä arvottaen. Lisäksi haluamme edistää urheilukulttuuria muun muassa kertomalla urheilun ilmiöistä ja henkilöistä tulosurheilun takana. Vuositasolla tarkastelemme myös monipuolisuuden toteutumista.

Panostamme Urheiluruudussa visuaalisuuteen ja kerronnallisuuteen. Perinteisiä tulosgrafiikoita käytämme harkitusti ja emme kerro kaikkien pääsarjojen tuloksia. Nykypäivänä tuloksia halutaan seurata reaaliaikaisina ja tulosuutisointi on keskitetty Ylelläkin teksti-tv:lle ja verkkosivuille.

Yle Urheilulla on monta eri kanavaa, jossa tapahtumia ja tuloksia seurataan: Urheiluruudut, tv:n ja Areenan erikoislähetykset, Yle Puheen erikoislähetykset, Radio Suomen Urheiluradiot, yle.fi/urheilu -sivusto, teksti-tv sekä some-kanavat. Uutistarjontamme vaihtelee välinekohtaisesti.

Tulosten kertominen lähetyksissämme

Kaikessa uutistoiminnassa tavoitteemme on kertoa päivän tärkeimmät uutiset ja puheenaiheet suomalaisille. Painotamme pääaiheita ja valinnat päivätasolla tehdään aiheiden kiinnostavuutta ja merkityksellisyyttä arvottaen. Lisäksi haluamme edistää urheilukulttuuria muun muassa kertomalla urheilun ilmiöistä ja henkilöistä tulosurheilun takana. Vuositasolla tarkastelemme myös monipuolisuuden toteutumista.

Päivittäislähetyksemme Urheiluruutu ja Yle Radio Suomen Urheiluradiot ovat uutislähetyksiä. Olemme jo vuosia sitten linjanneet, että tulokset ja tilanteet kerrotaan ajankohtaisesti, niitä ei piilotella tulevien koostelähetysten tai muiden syiden vuoksi.

Myös muissa tv- ja radiolähetyksissä linjauksemme on, että palvelemme yleisöä mahdollisimman monipuolisesti ja toimittaja kertoo selostuksen ohessa myös muista tuloksista.

Nykypäivänä urheilua tarjotaan yhä enemmän suorana - kuvallisesti ja tuloksina, joten myös me urheilutoimituksessa elämme kuin jatkuvassa suorassa lähetyksessä. Kokemuksemme on, että myös suurin osa katsojista seuraa urheilutapahtumia suorana median ja sosiaalisen median kautta. Tulosten pimittäminen tuntuisi meistä keinotekoiselta.

Tiedostamme toki, että se voi joiltakin katsojilta pilata katselunautinnon jälkilähetyksen parissa.

WhatsApp-numero lähetyksiin

Yle Urheilun WhatsApp-numero on 044 421 4620.

Yle Tunnus, käyttöohjeet

Yle Areenan käyttämiseksi ei ole pakollista kirjautua Yle Tunnuksella, vaikkakin se on kannattavaa - voit muun muassa merkitä ohjelmia suosikkilistallesi, tai jatkaa kesken jäänyttä katselua vaikka toisella laitteella. Yle Tunnus on yhteinen tunnus, jolla pääsee kirjautumaan kaikkiin Ylen palveluihin yhdellä kertaa.

Lisätietoja Yle Tunnuksen käytöstä löytyy seuraavasta artikkelista: http://yle.fi/aihe/yleisradio/yle-tunnus-kayttoohjeet tai yleisemmin yle.fi/tunnus

Yle Tunnuksen kautta voit tilata myös tietoja Ylen tarjonnasta esimerkiksi urheiluun liittyen. Tästä lisää kohdassa UUTISKIRJE.

Yle Urheilu -sivut, nettiotsikot/klikkiotsikot

Verkkosivuillamme yle.fi/urheilu ja somekanavissamme haluamme olla kiinnostavia, mutta otsikko ei saa johtaa harhaan. Meillä on toimittajille selkeä ohje, että jutun otsikon ja sisällön tulee kohdata. Tavoitteemme on, että lukijamme eivät pety juttujamme lukiessaan.

Julkaisemme sivuillamme satoja juttuja viikossa ja pitkässä juoksussa mukaan mahtuu joskus huonokin otsikko. Ihannetilanteessa niitä ei olisi, mutta inhimillisessä toiminnassa tämä ei aina ole mahdollista.

Yle Urheilu -sivut, tuoreimmat

Tietokonenäkymässä osoitteessa http://yle.fi/urheilu -sivun oikean reunan palstalla näkyy julkaistut jutut. Ensimmäinen listaus kertoo luetuimmat jutut, alempaa löytyvät kaikki tuoreimmat jutut julkaisujärjestyksessä. Jos juttu on kirjoitettu muualla Ylessä, eikä ole tehty ns. urheilun pohjille, sitä ei välttämättä löydy Yle Urheilun verkkosivuilta.

Mobiilissa tuoreimpien uutisten listaus löytyy valikon kautta tai tästä linkistä.

Äänen tasot lähetyksissä

Monessa tv-vastaanottimessa urheilulähetyksille on omat ääniasetukset, suosittelemme sitä. Yleispätevää ohjetta äänentasojen muokkaamiseksi on hankalaa antaa, koska ohjeet ovat laitekohtaisia, mutta yleensä menu-valikosta löytyy ääniasetukset. Taustaäänet tuovat lähetykseen tunnelmaa. Valitettavasti emme aina onnistu optimaalisesti selostus- ja taustaäänien tasojen säädössä, erityisesti tapahtumissa joissa taustaäänet vaihtuvat hiljaisuudesta yleisön äänekkääseen kannustukseen.