Suora

  • Lumilautakrossi, Montafon
  • Ampumahiihdon MC, miesten pikamatka, Hochfilzen
  • Nollamotivaatiosta kolminkertaiseksi nuorten MM-mitalistiksi - hiihtäjä Anita Korvalla armeijan ohessa suurten muutosten vuosi
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Onnellisuus tärkeämpää kuin kiekkomiljoonat - Oskar Osala uskalsi jättää oravanpyörän ja elää nyt unelmaansa Espanjan golfrannikolla
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kojonkoski painottaa yhteistyön tärkeyttä

urheilu

Päävalmentaja Mika Kojonkoski yrittää opettaa mäkihypyn A-maajoukkueelle yhdessä tekemisen taitoja. Itävallasta viime keväänä kotiutunut ja Suomen Hiihtoliittoon palkattu kuopiolaisvalmentaja on havainnut lyhyessä ajassa, että vuorovaikutuksen parantamisessa ja yhteistyön toimivuudessa on paljon kehittämistä.

- Meidän maajoukkueessamme on ollut sellainen "urheilijat urheilee, valmentajat valmentaa" -kulttuuri. Ryhmässä on ilmeisesti totuttu siihen, että hyppääjille on esitetty suunnitelma ja eikun menoksi. Yhdessä tekemisen henki on puuttunut, sanoi Kojonkoski perjantaina Puijon Hiihtoseuran järjestämässä seminaarissa Kuopiossa.

Suomessa vuoropuhelu käynnistyi nihkeästi

Kojonkoski tottui Itävallan mäkihyppymaajoukkueen vastuuvalmentajana keskustelemaan urheilijoiden kanssa ja laatimaan yhteistyössä parempiin tuloksiin tähtäävät suunnitelmat. Vastaavanlaisen vuoropuhelun hän aloitti keväällä suomalaisten huippumäkikotkien kanssa, mutta se olikin outo kokemus maajoukkuehyppääjille.

- Keskustelu lähti huonosti liikkeelle, mutta parempaan päin on menty. Nyt minun kysymyksiini jo vastataan, ja mielipiteitäkin esitetään eri asioista, Kojonkoski kertoi.

Päävalmentaja on useasti avoimesti tunnustanut, että Suomen mäkihyppymaajoukkue on tällä haavaa yhden miehen (Janne Ahosen) varassa oleva ryhmä. Siinä on Kojonkoskelle haastetta riittämiin, sillä kesän Grand prix-kiertue ei muuttanut viime talvena syntynyttä asetelmaa. Ahonen on edelleen ainoa suomalainen mäkikotka, joka on kansainvälisellä huipulla.

- Yhdellä pienellä kikalla ongelmaa ei saada kuntoon. Meidän on ehdollistettava työn laatu ja määrä. Myös asenne on uusittava. Mielet pitää avata ja uskoa, että löytyy parempia tapoja tehdä töitä, listasi Kojonkoski keinoja.

Osallistumalla sitoutuu yhteiseen toimintaan

Itävallan maajoukkueen valmentajana työskennellessään Kojonkoski otti hyppääjät mukaan kauden suunnitteluun. Urheilijoilla oli oikeus sanoa avoimesti mielipiteensä leiri- ja kilpailukalenterista sekä siihen liittyvästä ajankäytöstä. Kaikki saivat ilmaista sanottavansa, mutta mielipide piti perustella.

- Kun pojat pääsivät osallistumaan, kaikki sitoutuivat suunnitelmaan ja olivat sen takana. Kukaan ei lähtenyt puhaltamaan vastatuuleen, Kojonkoski kuvaili.

Kojonkoski muistutti, että mäkihypyssäkin joukkueen hyvinvointi on tärkeä asia. Porukassa voi olla kirkkaana tuikkiva maailmantähti, mutta ilmiön ei saa antaa hallita ryhmätoimintaa. Kojonkoski kehottaakin jokaisen iloitsemaan toisen menestyksestä.

- On ajateltava niin, että jos joukkueen yksi urheilija menestyy, on se hyvä meille kaikille. Ei saa ryhtyä kampittamaan toista, jos itsellä sattuu menemään heikommin, Kojonkoski opasti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat