1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Baumannin dopingkäryä epäillään sabotaasiksi

Kestävyysjuoksija Dieter Baumannin dopingkäry sai perjantaina uuden, epätavallisen käänteen. Baumann julkisti lakimiehensä avustamana tutkimustuloksen, jonka mukaan kiellettyä nandrolonihormonia löytyi juoksijan käyttämästä hammastahnasta. Baumannin ja hänen asianajajansa mukaan kyse on sabotaasista.

Tutkimusten mukaan nandroloni tai sen esiaste oli ruiskutettu Baumannin käyttämään hammastahnaan. Baumann ja hänen asianajajansa Michael Lehner syyttävät sabotaasia: dopingkäry muuttui rikosasiaksi, ja Baumann on evästänyt asianajajaansa nostamaan syytteet vielä tuntematonta sabotoijaa vastaan.

Vaimollakin korkea nandrolonipitoisuus

Baumannin käyttämä hammastahna tutkittiin dopingtutkimuksiin erikoistuneessa Kölnin laboratoriossa.

- Hammastahnassa oli nandrolonia, tohtori Wilhelm Schänzer vahvisti.

Jo ennen hammastahnan nandrolonilöydöksiä tutkijat analysoivat parikymmentä juoksijan käyttämää elintarviketta, koska Baumann halusi selvittää nandrolonin alkuperän. Elintarvikkeet olivat puhtaita.

Elintarviketutkimus uusittiin marraskuun loppupuolella, ja Baumann kävi vaimoineen kontrollinäytteissä. Ruuissa ei ollut vikaa, mutta Baumannin pariskunnan virtsanäytteet osoittivat korkeita nandrolonipitoisuuksia. Ne laskivat vasta, kun Baumannit olivat pari päivää poissa kotoa ja käyttivät eri hammastahnaa kuin kotona.

Tohtori Schänzerin mukaan myös Baumannin hammastahnaa käyttäneiden laboratorion työntekijöiden näytteet osoittivat kohonneita nandroloniarvoja.

Baumann uskoo maineensa puhdistuvan

Baumann uskoo, että laboratorion löydökset auttavat häntä puhdistamaan maineensa.

- Minun päämääränäni on koko ajan ollut löytää syy näytteeni nandrolonipitoisuuksiin. Nyt se on osoitettu tieteellisin tutkimuksin, Baumann totesi.

Hän uskoo, että syylliset löytyvät valtionsyyttäjien tutkimusten perusteella.

Hammastahna-selityksen puutteena on se, ettei tässä vaiheessa pystytä aukottomasti varmistamaan, ruiskutettiinko nandroloni hammastahnaan ennen positiivisia dopingnäytteitä vai niiden jälkeen.

Baumannin dopingnäytteestä löytyi liian korkeat nandrolonipitoisuudet yllätystesteissä 19. lokakuuta ja 12. marraskuuta.

Saksan yleisurheiluliitto DLV asetti Baumannin, vuoden 1992 olympiavoittajan 5 000 metriltä, käryn selvittyä automaattisesti kahden vuoden kilpailukieltoon.

Baumann kiisti alusta asti syyllistyneensä kiellettyjen aineiden käyttöön. Hän on koko uransa puhunut puhtaan urheilun puolesta.