Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Nurmi vuosisadan suomalainen urheilija

urheilu

Juoksijalegenda Paavo Nurmi on vuosisadan suomalainen urheilija. Kansalaiset antoivat hänelle 21 ehdokkaan finaaliäänestyksessä 35,5 prosenttia äänistä.

Nurmi voitti 1920-28 kolmissa olympialaisissa yhdeksän kultaa ja kolme hopeata. Kaikkiaan hänellä oli hallussaan 31 ME:tä, joista 17 virallisia.

Los Angelesista 1932 Nurmi "diskattiin", mutta 1952 Helsingissä hän sai kunnian tuoda olympiasoihdun stadionille. Nurmi kuoli 76-vuotiaana syksyllä 1973.

Toiseksi sijoittui mäkihypyn nelinkertainen olympia- ja kuusinkertainen maailmanmestari Matti Nykänen 19,2 ja kolmanneksi kestävyysjuoksun nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren 12,3 prosentin osuuksin.

Erittäin tasaisessa äänestyksessä tiloista 4-8 sijoittui kaksinkertainen formulaykkösten maailmanmestari Mika Häkkinen neljänneksi ennen maastohiihdon tähtikolmikkoa Mika Myllylää, vuosisadan parasta naisurheilijaa Marja-Liisa Kirvesniemeä ja Veikko Hakulista sekä moottoripyöräilyn TT-ajon (-72, 250 ksm) maailmanmestaria, edesmennyttä Jarno "Paroni" Saarista, joka kuoli Monzan radalla Italiassa toukokuussa 1973 vain 27-vuotiaana.

Ääniä yli 100 %

Kun Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Tapani Ilkka oli julkistanut tulokset, ilmeni kahdeksan parhaan saaneen ääniä yhteensä 102,7 prosenttia. Lisäksi ääniä sai 10 muuta vuosisadan menestynyttä miesurheilijaa. Kaikkiaan ehdokkaita oli äänestyksen finaalissa 21.

Listan ainoa nainen Marja-Liisa Kirvesniemi voitti kolme olympiakultaa ja yhtä monta hopeaa. Hän arvosti kunniadiplomiaan, mutta arveli moottoriurheilun ja muun urheilun vertaamisen olevan niin vaikeaa, että niillä voisi olla aivan erilliset listat.

Ääniä saaneista edusti yleisurheilua viisi, joista neljä juoksijaa. Hiihto sai mukaan myös viisi nimeä, joista neljä on maastohiihtäjiä. Moottoriurheilijoita kelpuutettiin mukaan kolme, joista Häkkinen ja rallin nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen ovat listan ainoat aktiivit Myllylän ja Jari Litmasen ohella.

Palloilua edusti listalla jalkapalloilija Litmasen lisäksi jääkiekkoilija Jari Kurri. Lisäksi saivat ääniä "pikaluistelun Nurmi" Clas Thunberg, soudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen ja painin olympiavoittaja Pertti Ukkola, joka lajinsa kolmesta ehdokkaasta 21:n urheilijan finaalissa sai ainoana ääniä.

Jo manan majoille siirtyneitä 18:sta urheilijasta ovat Nurmen ja Saarisen lisäksi Thunberg, Tapio Rautavaara, Hannes Kolehmainen ja Ville Ritola.

Finaaliäänestykseen osallistui yhteensä lähes 10.000 kansalaista.

Äänestystulokset prosentteina

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat