1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lajunen voitti yhdistetyn sprintin

Yhdistetyn maailmancupia johtava Samppa Lajunen voitti tiistai-iltana Steamboat Springsin sprinttikilpailun Yhdysvalloissa. Lajunen oli paras mäessä ja piti ladulla pahimman uhkaajansa Norjan Bjarte Engen Vikin niukasti takanaan. Jari Mantila sijoittui neljänneksi.

Sprintissä hypätään vain yksi hyppy ja Lajunen oli ykkönen niin metreissä kuin tyylipisteissäkin. Lajusen leiskaus melko rankan lumipyryn maustamassa kisassa kantoi 92 metriä, tuomarit antoivat pisteitä 58,5.

Vik sai hyppynsä kantamaan toiseksi pisimmälle: 90,5 metrinen toi arvostelutuomareilta pisteitä 56.

Lajusen onnistuminen tiesi 21 sekunnin etumatkaa 7,5 kilometrin mittaiselle hiihto-osuudelle.

Lumisade vaimeni hiukan hiihdon aikana ja taukosi neljän kierroksen mittaisen kilpailun viimeisellä kiepillä kokonaan. Vik pääsi suomalaisen kantaan hiihtokilvan puolivälissä ja ohikin, mutta Lajunen jaksoi vielä vastata. Lajusen raju loppurutistus onnistui, sillä maalissa suomalaisen paremmuus oli enää parisen sekuntia.

- Huomasin, että kahden vauhdikkaan kierroksen ansiosta ovat saamassa kiinni. Ero umpeutui noin 6-7 sekunnilla kierrosta kohti, Lajusen kertoi havainnoistaan.

- Kun vähän väsyin, ajattelin jättää paukkuja loppuun, Lajunen perusteli lopun "yhteishiihtoa".

Steamboat Springsin sprinttikilpailun kolmas oli Tshekin Ladislav Rygl. Neljänneksi ehti Jari Mantila, joka lähti mäkiosuuden jälkeen Ryglin kanssa kolmantena takaa-ajamaan Lajusta 26 sekunnin päästä.

Jaakko Tallus, joka oli mäkiosuuden viidenneksi paras 89,0 metrin hypyllä, joutui luopumaan kilpailusta kesken. Poskiontelontulehdus ja siihen otettu antibiootti veivät voimat ja aiheuttivat keskeyttämisen.

- Epäilin jo ennen hiihtokilpailua, että ei tästä taida tulla mitään. Kaksi kierrosta yritin, Tallus selvitti taistelustaan.

Lajusen johto maailmancupissa vahvistui

Lajunen pönkitti voitolla johtoaan maailmancupissa. Hän on voittanut neljästä kilpailusta kaksi ja ollut kahdesti toinen. Lajusella on pisteitä 530, Vikillä 470 ja Ryglillä 395. Maailmancup jatkuu 3. tammikuuta Saksassa.

- Ei tässä oikein joululomaa jouda pitämään. Pitää harjoitella, Lajunen heitti ennen torstaista paluutaan Suomeen.

- Ja pisteitä on turha miettiä vielä tässä vaiheessa. Vuoden vaihteen jälkeen kilpailutahti kiihtyy - Saksassa on monta kilpailua peräkkäin, Lajunen vielä muistutti.