Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Hämäläinen tähtää taitoluistelun kärkeen

urheilu

Joensuun Katajaa edustava Tero Hämäläinen (19) tietää mihin pyrkii. Hän aikoo olla Suomen paras miestaitoluistelija viimeistään vuonna 2001 ja päästä edustamaan maata eri puolille maailmaa.

- En minä vastaan väitä, jos olen ykkönen jo ensi tammikuussa käytävissä SM-kilpailuissa, mutta vasta lukion jälkeen pääsen harjoittelemaan ammattimaisesti, sanoo viimeistä vuotta lukiota Joensuussa käyvä Tero Hämäläinen. Hän luistelee miesten sarjassa kolmatta vuotta.

Toisen tavoitteen Tero Hämäläinen on asettanut ensi maaliskuuhun, jolloin Saksassa käydään junioreiden MM-kilpailut.

- Luistelen junioreissa viimeistä kertaa. Viime vuonna olin junioreiden PM-kisoissa viides, hän kertoo.

Vaativa laji

Ensimmäisen kerran Tero Hämäläinen oli luistimilla neljän vanhana. Taitoluistelukouluun hän meni Lappeenrannassa 7-vuotiaana, ja halu tulla yhdeksi maailman parhaista luistelijoista on kasvanut vuosien aikana. Kuten treenimäärätkin.

Nykyään Tero Hämäläisellä on harjoituskertoja kymmenkunta viikossa. Jäätunteja on vajaat 15, ja viisi tuntia viikossa menee vielä oheisharjoittelussa kuten punttisalilla ja balettitunneilla. Tämän kaiken mahdollistaa urheilupainotteinen lukio.

- Enemmän minä oikeastaan treenaan kuin käyn koulua, hän tunnustaa.

Myös kesään kuuluu luistelu. Viime kesä meni Jevgeni Sereznikovin ja Valeri Petsherskin kanssa hioessa uutta ohjelmaa.

- Taitoluistelu on vaativa laji, mutta se myös antaa paljon, Tero Hämäläinen filosofoi.

Oppeja Venäjältä

Osittain opiskelujen, osittain Mikkelin epävarman valmentajatilanteen takia Hämäläinen muutti Joensuuhun neljä vuotta sitten. Tällä hetkellä hän kuuluu Suomen Taitoluisteluliiton valmennusrinkiin ja hänen valmentajansa on jo toista kautta Nuria Piragova, jolla on paitsi huippuvalmentajan koulutus myös 20 vuoden kokemus taitoluistelualalta. Kansainvälistä valmentajakokemusta Piragova on hankkinut ennen Joensuuta Italiasta ja Saksasta.

Valmentajan avulla ovat avautuneet myös harjoittelumahdollisuudet Venäjän puolella. Viimeksi Tero Hämäläinen kävi hakemassa oppia Pietarista joulukuun puolivälissä, seuranaan venäläishuiput. Venäläisluistelijoita Tero Hämäläinen tunnustaa myös ihailevansa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat