Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, perjantai
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Hävinnyt hymy: Jesse Puljujärvi kadotti ilon NHL:ssä - palatessaan hän haluaa olla oikeasti valmis
  • Urheiluruutu

Sumu sotki ampumahiihtoviestin, kisa siirtyy Lahteen

urheilu

Viime talvena Kontiolahden MM-pakkaskisoista neljä lajia siirtyi Osloon ampumahiihdon maailmancupin finaalin yhteyteen. Yhden lajin verran Norja joutuu nyt antamaan takaisin, kun miesten viesti jouduttiin keskeyttämään sakean sumun takia.

Lahden maailmancupin miesten viesti saa kansainvälisen liiton IBU:n hallituksen päätöksellä MM-arvon. Alkuperäisen aikataulun mukaan kilpailupäivä on sunnuntai 12. maaliskuuta, mutta voi muuttua päivää aiemmaksikin.

- Tervetuloa Lahteen, olemme erittäin iloisia MM-viestistä, sanoi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jouko Kemppi, joka liiton varapuheenjohtajana on Oslossa toiminut Suomen joukkueenjohtajana.

Kemppi arveli, että Lahteen voidaan saada yleisöä 3 000-5 000 enemmän MM-viestin ansiosta.

Lahti ja Salpausselkä ei ole ampumahiihdossa ollut sellainen yleisömassojen kerääjä kuin Oslo ja Holmenkollen. MM-järjestäjät olivat tyytyväisiä 80 000 katsojaan seitsemänä kilpailupäivänä.

Hetken norjalaiset elättivät toiveita, että MM-viesti olisi ratkaistu maanantaina tai uudelleen Kollenilla maastohiihdon maailmancupin yhteydessä.

Urheilijat ja joukkueet olivat kuitenkin heti samaa mieltä kuin IBU:n hallituksen ruotsalainen jäsen Alf Lahti. - Oikea paikka on Lahti.

Maailmancupin finaali on Venäjällä Lahden maailmancupin jälkeen, mutta sinne lentävään charteriin ei ole tarkoitus läheskään kaikilla mahduttaa enää täyttä viestijoukkuetta.

Viestin keskeytys oikea ratkaisu

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että miesten viestin keskeytys oli oikea ratkaisu Kollenilla. Ampumapaikalla ei kerta kaikkiaan nähnyt mitään, kun ankkuriosuuden kärkiviisikko Saksan Ricco Grossin johdolla saapui makuuammuntaan.

Gross oli minuutin edellä seuraavia maita, jotka tulivat yllättäen Ranskan johdolla. Hän ei kuitenkaan pystynyt ampumaan yhtään laukausta muita odotellessaan.

Ratkaisu oli tietysti valitettava, koska kilpailu oli jo näin pitkällä, eikä ammuntakelpoista säätä olisi tarvittu enää kuin varttitunti.

Suomi oli keskeytyshetkellä seitsemäntenä kolme ja puoli minuuttia Saksasta perässä. Vesa Hietalahti oli saanut päästää ohitseen Itävallan maailmanmestarin Wolfgang Rottmannin ja liukui tämän kannoilla ampumapaikalle saadakseen vain todeta, että kisa on ohi.

Avausosuudella Ville Räikkönen aloitti vahvasti ja otti kakkospaikan Saksan Frank Luckin takana. Hän piti sitä esimmäiseen ammuntaan asti, mutta jäi kärjestä jouduttuaan käyttämään kaksi varapatruunaa.

Samoin hänelle kävi pystypaikalla, mutta Suomi vaihtoi kuitenkin viidentenä 1.24 kärjestä.

- Radan kapeus parissa paikassa pakotti tähän taktiikkaan. En tiedä, vaikuttiko se sitten hiihtoon, mutta kaksi seuraavaa kierrosta oli vaikeita. Ammunnassa oli liikaa se, että jouduin makuulla käyttämään kaksi varapatruunaa samaan täplään, Räikkönen kertoi.

Hän myönsi viestin sijoituksellisesti ehkä kuitenkin parhaaksi suorituksekseen Oslossa.

Elorannnalle olosuhteet liian vaikeat

Toisella osuudella Peter Sendel vei varmalla ammunnallaan Saksan johtoon. Harri Eloranta hiihti hyvin, mutta tuulessa ja sumussa hänen ampumapaikkatyöskentelynsä oli heikkoa. Hän ampui 16 kertaa, sai kuusi osumaa ja joutui molemmilta paikoilta kahdelle lenkille. Sija putosi yhdeksänneksi, ja ero kärkeen venähti 3.51:een.

Sven Fischer piti Saksan värit kärjessä. Paavo Puurunen ampui makuun puhtaatsi ja tarvitsi pystystä kolme "käyntiä kupilla". Loppulenkille lähdettäessä hän oli ottanut Fischeriä kiinni 52 sekuntia, joka hupeni puoleen minuuttiin, kun Suomi vaihtoi kuudentena 3.21 paalupaikasta.

Käytännössä sija olisi saattanut olla lopputuloksissa yksi korkeammalla: mestaruuden puolustaja Valko-Venäjä ei ollut totellut järjestäjien antamia tuloksia, joiden mukaan joukkueella olisi siinä vaiheessa ollut kierrettävänä jo kuusi sakkolenkkiä, kun ankkuri Oleg Ryzhenkov paineli kolmantena.

Arvosana seiska

Suomen joukkueen kakkosvalmentajan Juha Papinsaaren mukaan Suomen kokonaispanos Oslossa oli selvästi alle odotusten. - Arvosana voisi olla seiskan luokkaa. Parhaina saavutuksina olivat Puurusen kahdeksas ja 10:s sija.

Papinsaaren mukaan Suomella ei ollut nyt sitä onnea, jota aina menestykseen tarvitaan. - Vikaa oli ammunnassa tai suksenvalinnassa tai välillä molemmissa.

Vaikka Anatoli Hovantsevin työ on vasta puolivälissä varsinkin tyttöjen kanssa, ei se Papinsaaren mukaan ole mikään selitys. - Kyllä kokeneimpien kilpailijoiden olisi pitänyt menestyä jo nyt.

Lahdessa Papinsaari uskoo Suomen kilpailevan samalla joukkueella. - Tuuliolot olivat nyt Elorannalle liian pahat, mutta tuskin nuoret häntä vielä ohittavat viestimiehenä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat