Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kirvesniemi voitti Holmenkollenin 50 km:n hiihdon

urheilu

Harri Kirvesniemi otti loistavan voiton perinteisellä hiihtotavalla käydyssä Holmenkollenin 50 km:n kilpailussa. 41-vuotias Kirvesniemi johti kisaa lähdöstä maaliin. Toiseksi sijoittui Venäjän Mihail Ivanov ja kolmanneksi Itävallan Mihail Botvinov.

Kirvesniemi kukisti Ivanovin 17 sekunnilla. Botvinov jäi jo 1.05. Maailmancupin voiton varmistanut Espanjan Johann Mühlegg oli viides. Eroa Kirvesniemeen kertyi kuitenkin yli kaksi minuuttia.

Muista suomalaisista Karri Hietamäki oli 18:s lähes viisi minuuttia Harrista jääneenä. Hannu Riipinen oli 23:s, (- 6.11) ja Jari Kuhno 29:s (- 7.02)

Kirvesniemi otti uransa kuudennen mc-voiton hiihtomaailman ehkä kovimmalla paikalla ja matkalla.

- Ehkä on isompaa voittaa MM-kisoissa ja olympialaisissa, mutta mikään kisa ei ole kovempi, kuin 50 kilometriä Holmenkollenilla. Se on tärkein kisa, minkä voittaa voi, Kirvesniemi hymyili.

Ensimmäisen maailmancupin kilpailunsa Kirvesniemi Tshekkoslovakian Tatralla 1984 ja edellisensä ennen lauantaita Tshekin Nove Mestossa tammikuussa 1995. Kaikki voittonsa Kirvesniemi on ottanut perinteisellä hiihtotavalla.

"Olen kai ainoa, joka ei välitä iästä"

Kirvesniemeltä udeltiin tiedotustilaisuudessa, kuinka on mahdollista, että hän niin hyvä hiihtäjä, näinkin iäkkäänä.

- Minä olen kai ainoa ainoa, joka ei välitä iästä. Minä tunnen olevani aivan samanlainen kuin 15-20 vuotta sitten. Ei tässä ole mitään salaisuutta. Tärkeintä on, että on halua harjoitella ja kilpailla.

Merkitseekö voittosi, että taso (hiihdossa) on heikentynyt?

- Huipun leveys on suurempi kuin kymmenen vuotta sitten, mutta kaikkein parhaat hiihtäjät eivät ehkä ole sen parempia kuin silloinkaan. Minä olin kyllä parempi 50 km:n hiihtäjä 10-15 vuotta sitten kuin nyt. Ehkä se tarkoittaa sitä, että taso ei ole parantunut, Kirvesniemi muotoili.

Mühlegg varmisti cupin voiton

Kirvesniemen silmäkulmissa näki jotain kosteaa hänen kiivetessä palkintopallille 50 km:n voittajana. Tuokion aikaisemmin vuonna -95 viimeksi mc:n osakilpailun voittanut Harri kävi vastaanottamassa Norjan kuninkaallisten Haraldin ja Sonjan onnittelut.

Kuningas ja kuningatar todistivat samalla kuinka Norjan viisivuotinen hallinta miesten maailmancupissa päättyi.

Espanjan Johann Mühlegg varmisti hiihtomaratonin viidennellä sijallaan mc:n kokonaiskilpailun voiton. Mühlegg on ensimmäinen ei-norjalainen cupin voittaja kuuteen vuoteen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat