Suhosesta Chicagon päävalmentaja

urheilu

Alpo Suhonen on Chicago Blackhawsin uusi päävalmentaja. Suhonen, 51, on ensimmäinen eurooppalainen, joka on valittu Pohjois-Amerikan NHL-sarjassa pelaavan joukkueen päävalmentajaksi. Suhosen sopimus on 2+1 -vuotinen.

Alpo Suhonen ottaa Chicago Blackhawksin päävalmennusvastuun

Suhonen löi laudalta tshekkiluotsi Ivan Hlinkan, sillä Pittsburgh ei ole vielä julkisesti ilmoittanut, että Hlinka ottaa päävalmennuspestin Herb Brooksilta.

Suhonen on ensimmäinen eurooppalainen mutta toinen Euroopassa syntynyt päävalmentaja NHL:ssä. Venäjällä syntynyt mutta Yhdysvalloissa varttunut Johnny Gottselig valmensi Chicagoa vuosina 1944-1948.

Suhonen, 51, on toiminut Toronton apuvalmentajana kahtena viime kautena. Sitä ennen suomalainen hääri Winnipeg Jetsin apuvalmentajana kausina 1989-90 ja 1992-93.

Blackhawksin kiekkopomo Mike Smith tuntee Alpon menneiltä vuosilta. Suomalaispiiskuri on tuttu mies myös chicagolaisille kiekkojännäreille, sillä hän oli kolme vuotta sitten IHL-seura Chicago Wolvesin valmentajana.

Viekö Suhonen Chicagon pudotuspeleihin?

Suhonen astuu potkut saaneen Lorne Mollekenin tilalle.

Suhosesta tuli Chicagon viides valmentaja sitten Darryl Sutterin, joka erosi vuonna 1995.

Craig Hartsburg, Dirk Graham ja hetken aikaa häärännyt Bob Pulford saivat kengän kuvat persuuksiinsa ennen Mollekenia.

Blackhawks ei ole selvinnyt kolmeen vuoteen pudotuspeleihin. Chicago jäi menneellä kaudella läntisessä konferenssissa 13 joukkueen sakissa yhdenneksitoista.

Runkosarjassa joukkue voitti 33, pelasi tasan 10 ja hävisi 39 ottelua. 79 pisteellä ei ollut kuitenkaan asiaa jatkopeleihin.

Chicagon viime kauden tehopelurit olivat Tony Amonte (43+42=85), Steve Sullivan (22+42=64), Aleksei Zhamnov (23+36=59), Michael Nylander (24+30= 54) ja Michal Grosek (13+27=40).

Blackhawksissa ei pelaa yhtään suomalaispelaajaa.

Suhonen otti pestin vastaan tyynen rauhallisena

Suhonen kommentoi uuden työpaikkansa varmistumista tyytyväisenä.

- En voi sanoa, että tämä olisi unelmien täyttymys elämän kannalta, mutta jääkiekkoelämän kylläkin. Eikä tämä ole saavutus, vaan tunnustus, hotellihuoneestaan Chicagosta pari tuntia ennen julkistamistilaisuutta tavoitettu Suhonen kertoi.

- Henkilökohtaisesti tämä on tunnustus siitä, että olen valmentanut vuodesta 1971. Ei ole kovinkaan monta valmentajaa, jotka ovat valmentaneet niin kauan. Ja olen luonut uran sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa, Suhonen jatkoi.

Suhosen mielestä se, että hänet valittiin Chicagon päävalmentajaksi, on seurausta jääkiekkoilun viime aikaisesta kehityssuunnasta. Eurooppalaisten pelaajien määrä ja vaikutus NHL:ssä ovat kasvaneet hulppeasti sitten 1970-luvun, joten myös vanhan mantereen valmentajien panoksen on odotettu lisääntyvän.

- Mielestäni nimeämiseni on symbolinen. Se kertoo tämän päivän kiekkomaailmasta. Euroopan kiekkotaso on korkeaa tasoa, ja tämä on tunnustus siitä, Suhonen päätti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat