Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Ysäriä ja rillausta

Metsä rytisee Pärnävaarassa

urheilu

Vuoden 2000 Jukolan viesti kilpaillaan joensuulaisen Kalevan Rastin isännöimänä Liperissä Pärnävaaran maastossa. Metsään säntää 1152 mies- ja 648 naisjoukkuetta, joten yhteensä 10 656 pihkaniskaa hakee rasteja.

Maailman suurin viestitapahtuma juostaan 17.-18.6. Liperissä. Teksti-TV:n urheilu seuraa tapahtumaa tiiviisti sivulta 800 lähtien.

Kun kello lyö puolenyön merkiksi, rynnivät Jussit metsään. Nopein joukkue on maalissa noin klo 8.27.

Seitsemän osuuden pituudet vaihtelevat 8,4 kilometristä aina ankkuriosuuden 16,2 kilometriin.

Mikä ihmeen Jukolan viesti?

Jukolan viesti on yleisnimitys 7-osuuksiselle miesten suunnistusviestikilpailulle ja 4-osuuksiselle naisten kilpailulle, jolla on myös oma nimensä, Venlojen viesti.

Ensimmäisen kerran Jukolan viesti kilpailtiin vuonna 1949 Helsingin maalaiskunnassa. Maailman suurimpiin viestikilpailuihin lukeutuva Jukolan viesti kerää yhteen parhaat suunnistajat ja seurat.

Jukolan viestin nimi ja moni muu asia, mikä liittyy viestiin periytyy Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, jonka kansallinen leima innosti perustajia.

Elektroninen leimaus Jukolaan

Jukolan viestissä siirrytään tänä vuonna käyttämään elektronista leimausjärjestelmää. Jukolassa on käytetty kolmisenkymmentä vuotta pihtileimasimia

- Nyt myös Jukolassa voidaan käyttää ristiratoja. Lisäksi elektroninen leimausjärjestelmä on nopeampi ja mahdollistaa kevyemmät rastirakenteet, kertoo ratamestari Börje Vartiainen.

Elektroninen leimausjärjestelmä mahdollistaa jokaiselle suunnistajalle henkilökohtaiset väliajat jokaiselta rastiväliltä. Omien pummien aikahukka on näin helppo tarkastaa jälkikäteen.

Norjalaiset jälleen suosikkeja

Norjalaiset Bäkkelagets SK, joka voitti Jukolan viestin viime vuonna ja Halden SK, voittaja viimeksi vuosina 1998 ja 1997, luetaan jälleen Jussien ennakkosuosikeiksi.

Suomalaisjoukkueista kovimman vastuksen antanevat Tampereen Pyrintö, Delta ja SK-Pohjantähti.

Venlojen viestissä ovat ennakkosuosikit suomalaisia, mutta sekä norjalaiset että ruotsalaiset ovat varmasti mukana kärkikahinoissa.

Tampereen Pyrinnön naiset puolustavat viime vuoden voittoaan.

Perinteet ja nykyaika yhdistyvät

Jukolan kilpailukeskuksena toimii Pärnävaaran hiihtokeskus, joka tarjoaa loistavat puitteet maailmanluokan viestikisan läpivientiin.

Jukola 2000 on rakennettu talkoovoimin. Yli tuhat vapaaehtoista on yhdistänyt voimansa tehdäkseen tästäkin Jukolasta ikimuistettavan tapahtuman.

Pärnävaaralla yhdistyy perinteinen suunnistustapahtuma ja nykyaikainen tietotekniikka, jota saapuu seuraamaan yli 30 000 katsojaa.

Pakkasherra vierailee Jukolassa

Ilmatieteen laitos lupaa sunnuntain vastaiseksi yöksi hallaa; pakkasasteita maanpinnalle ja vain muutamia plusasteita parin metrin korkeudelle.

Kun Jukolan juhlaa vietettiin viimeksi näissä maisemissa eli vuonna 1982, olivat olosuhteet yhtä ankeat.

Lauantai-iltapäiväksi saadaan sadekuuroja. Sää selkenee illalla.

Yöstä tulee siis kylmä. Kilpailijoiden vauhti hiipuu, ja katselijat joutuvat värjöttelemään, jos eivät ole varautuneet pakkasherran syleilyyn.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat